Ne hagyd, hogy legyűrjön a szezonális depresszió

Szponzorált tartalom

2023. december 15. Kontent

rv4.jpg

Amint az ősz beköszönt, és a napok egyre rövidebbek lesznek, sokan tapasztalnak hangulati változásokat, akár szezonális depressziót. Mutatjuk a tüneteket, és azt, mivel lehet tenni az ellen, hogy elhatalmasodjon rajtunk.

Az évszakok alakulása hatással lehet a lelkiállapotunkra, és sok embernél szezonális depressziót okozhat. Ez a jelenség gyakran télen jelentkezik, és a napfény hiányával, valamint a hideg időjárással hozható összefüggésbe. A téli depresszió a leggyakoribb szezonális mentális betegség (a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabb formában 2-5 százalékát érinti), ami nagyrészt a rövidebb nappalokra és a modern életmódunkra vezethető vissza.

A tünetek jellemzően október végén, november elején jelentkeznek, de nem jelennek meg feltétlenül minden télen. Az USA Nemzeti Orvostudományi Könyvtárában közzétett kutatás szerint azonban sokkal gyakrabban fordul elő ilyenkor hangulatzavar, mint a többi évszakban.

Megjelenésének hátterében a téli napfényhiányos, hideg időszak beköszöntése áll. Mivel ilyenkor kevesebb a napfény, ezért megemelkedik annak a melatonin nevű hormonnak a szintje, aminek hatására elálmosodunk, és szervezetünk felkészül a pihentető alvásra. Amennyiben ez túl korán következik be, vagyis már nappal is alvó üzemmódba kapcsol a test, az negatívan befolyásolhatja az alvás-ébrenlét ritmusát és a kedélyállapotot. Ha pedig ez az állapot tartósan fennáll, az bizony téli depresszióhoz vezethet.

A mai életmódunk is kedvez a szezonális depresszió kialakulásának. Régen a mezőgazdaságból élő, főleg falusi embereknél természetes volt, hogy az aratás, a termények begyűjtése után a tél a pihenés, a regeneráció időszakának számított. Télen, mivel kevesebb volt a munka, többet voltak otthon, többet aludtak, kevesebbet dolgoztak és mozogtak. A világítás és a városi életmód elterjedése azonban alapjaiban változtatta meg e természetes körforgást. Ezért történhet meg, hogy a téli aktivitás már alig különbözik a nyáritól, így rendesen lecsapoljuk a szervezetünk energiatartalékait.

Tünetek, amelyekre érdemes figyelni:

  • Szomorúság és lehangoltság: a szezonális depresszió legjellemzőbb tünetei, amelyek hónapokon keresztül is fennállhatnak.
  • Aluszékonyság vagy alvásproblémák: az évszakváltás során sok ember észlel alvászavarokat, beleértve az aluszékonyságot és az álmatlanságot is.
  • Fokozott étvágy és súlygyarapodás: a szezonális depresszióval küzdők gyakran azt veszik észre, hogy növekszik az étvágyuk, különösen az édességek iránt, és emiatt súlygyarapodás is előfordulhat.
  • Fáradtság és energiahiány: a kevés napfény és a hideg időjárás miatt sokan fáradtnak és kimerültnek érzik magukat.
  • Elszigeteltség: a hideg idő és a rövidebb nappalok miatt az emberek hajlamosak bezárkózni, és kerülni a társas érintkezést. Ez társadalmi elszigeteltséghez vezethet.

Így előzd meg, hogy elhatalmasodjon rajtad:

  • Napfényterápia. A napfényterápia során mesterséges fényforrásokat használnak a napfény hiányát pótolva. Ezek a lámpák segíthetnek a hangulat javításában.

  • Fizikai aktivitás. A rendszeres testmozgás nagy segítség lehet a depresszió megelőzésében. Próbálj meg kitartóan mozogni még a hideg hónapokban is.

  • Táplálkozás. Ügyelj a kiegyensúlyozott étrendre, és kerüld az egészségtelen étkezési szokásokat! Az omega-3 zsírsavak, a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása segíthet.

  • Társas kapcsolatok fenntartása. Ne hagyd, hogy a hideg idő vagy a sötét napok elszigeteljenek. Tartsd fenn a társas kapcsolataidat, és tölts időt a barátaiddal vagy a családoddal.

  • Pszichoterápia és gyógyszeres kezelés. Ha a szezonális depresszió tünetei súlyosak vagy hosszan tartóak, érdemes szakemberhez fordulnod, aki pszichoterápiával és/vagy gyógyszeres kezeléssel segíthet kezelni a tüneteket.

A szezonális depresszió az évszakok változásával kapcsolatos természetes reakció lehet, de ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk vele szemben. Az előzően említett megelőzési stratégiák és szükség esetén szakember támogatása segíthet kezelni a szezonális depresszió tüneteit és javítani az életminőséget a hideg hónapokban is. Ne hagyjuk, hogy a sötétség és a hideg elvegye az örömöt az életünkből! Tegyük meg az első lépést, és tartsuk meg a lelki egészségünket!

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9418275873
süti beállítások módosítása