Ezekre a jelekre figyelj, ha depresszióra gyanakszol

Szponzorált tartalom

2024. április 3. Kontent

rv1.jpg

A mentális egészségünk befolyásolja mindennapi életünket, munkánkat, kapcsolatainkat és fizikai egészségünket is. Hozzájárul a jó döntéshozatalhoz, a hatékony problémamegoldáshoz és az élettel való elégedettséghez. Sokszor csak akkor vesszük észre, hogy ezek milyen értékes dolgok, amikor valamilyen problémánk van, esetleg, amikor a mindennapi élet menedzselése már nehézséget okoz.

Hippokratész, „az orvostudomány atyja” melankóliának nevezte azt a lelkiállapotot, amelyet később, a 19. században kezdtek el betegségként kezelni. A depresszió egyike a leggyakoribb mentális betegségeknek, és jelentős hatással lehet életünk minden területére.

Az életben előfordulnak olyan időszakok, amikor inkább visszahúzódunk, amikor a bánat, a szomorúság, a rosszkedv dominál. Ez természetes, hiszen mindannyiunkat érnek nehézségek, veszteségek. Depresszióról akkor beszélhetünk, ha ezek a tünetek állandósulnak és kihatnak az egyén mindennapjaira, befolyásolják az életvitelében.

A depresszió hatással van egyebek mellett az általános közérzetünkre, étkezési, alvási szokásainkra, munkavégzésünkre és a társas kapcsolatainkra. Ha felmerül a betegség gyanúja, a pontos diagnózisért érdemes szakemberhez fordulni.

A depresszió jele lehet, ha:

  • lehangolt vagy,
  • úgy érzed, nem nyújt örömöt számodra szinte semmilyen tevékenység, amit korábban szerettél csinálni,
  • jelentős súlyváltozást tapasztalsz,
  • megváltozik az étvágyad,
  • alvászavarokkal küzdesz,
  • alacsony az energiaszinted,
  • nem keresed mások társaságát,
  • zavart, nyugtalan vagy,
  • koncentrációs nehézséget, döntésképtelenséget tapasztalsz,
  • önvád, bűntudat gyötör,
  • értéktelennek érzed magad,
  • halállal, öngyilkossággal kapcsolatos visszatérő gondolataid vannak.

A depresszió diagnózisához több tünet együttes jelenléte szükséges, és legalább két héten át észlelnünk kell őket. A betegség szimptómái azonban életkortól és nemtől függően is változhatnak, így saját magunk diagnosztizálása helyett inkább kérjük ki egy orvos szakvéleményét.

Depresszió és depresszió között is van különbség – megkülönböztetünk major és krónikus depressziót, előbbi a betegség legáltalánosabb fajtája, utóbbi esetében a tünetek enyhébbek, de tartósabbak (legalább két évig fennállnak). Különböző eseményekhez, évszakokhoz is kötődhetnek depressziós időszakok, ilyen például a szezonális vagy nőknél a szülés utáni depresszió. De van, hogy más mentális problémákkal karöltve jelenik meg (mint például a mániás depresszió).

Mi állhat a hátterében?

Kialakulásában egyszerre több dolog is szerepet játszhat: ilyenek a genetikai tényezők (ha például a szülőknél előfordult, nagyobb eséllyel jelenik meg a gyerekeknél is), agyi kémiai folyamatok, bizonyos életesemények, hajlamosító tényezők, továbbá a gyerekkori szeretethiányos környezet, illetve az abúzus is.

Ne hagyd elhatalmasodni

Fontos, hogy időben felismerjük a depresszió jeleit, hiszen minél előbb kérünk segítséget, annál hamarabb léphetünk a gyógyulás útjára. A nem kezelt depresszió negatív spirált indíthat el és súlyosabb problémákhoz vezethet. Gyakori következmény például a csökkenő munkaképesség, a társas kapcsolatok leépülése, súlyos esetekben az öngyilkosság.

Mi hozhat változást?

A depresszió kezelése az orvosnál kezdődik, de mi is tehetünk azért, hogy változást érjünk el.

A pszichoterápia, mint például a kognitív viselkedésterápia, nagyon hatékony lehet a depresszió kezelésében. A terapeuta segíthet az érzelmek és gondolatok megértésében, valamint az új, egészségesebb megküzdési mechanizmusok kialakításában.

A pszichiáter által felírt antidepresszánsokat gyakran alkalmazzák a depresszió kezelésére. Ezek a gyógyszerek segíthetnek a hangulat stabilizálásában és a tünetek enyhítésében.

Kisebb életmódbeli változtatásokkal is tehetünk a javulásért: az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és elegendő alvás mind pozitív hatással lehet a hangulatunkra és az általános jóllétünkre.

A családtagok, barátok és támogató közösségek segíthetnek a depressziós személynek az érzései kifejezésében.

Ha te, vagy valaki más a környezetedben a betegséggel küzd, ne habozz segítséget kérni.

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818365887
süti beállítások módosítása