Ezért gyanús, ha valaki folyamatosan mosolyog

Szponzorált tartalom

2023. december 20. Kontent

rv5_1.jpg

A depressziónak vannak jellemző tünetei, ugyanakkor előfordulnak olyan viselkedésminták, amelyek nem mindig utalnak egyértelműen mentális zavarra, és a környezet könnyen figyelmen kívül hagyhatja azokat. Ismerd meg a szokatlan jeleket, amelyek mögött depresszió is állhat.

A depresszió sokkal több, mint a szomorúság átmeneti érzése, és ez az egyre lefelé sodró mentális állapot mindenkinél másként jelentkezhet. Azok, akik depresszióval küzdenek, elveszettnek, reménytelennek, tehetetlennek, bűnösnek, dühösnek, szomorúnak, szorongónak érezhetik magukat.

A köztudatban az az általános kép él, hogy a depresszió szomorúsággal vagy apátiával jár, ám ez a mentális betegség sok más, kevésbé ismert módon is megnyilvánulhat. Mutatjuk, melyek lehetnek még azok a viselkedésformák, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

Tökéletességre törekvés
Az állandó tökéletességre törekvés komoly stresszt és feszültséget okozhat, vagyis hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.

Túlzott felelősségérzet
Ha valaki folyamatosan úgy érzi, hogy minden problémáért vagy helyzetért ő a felelős, az hosszú távon túlzott stresszt okozhat, amely szintén depresszióhoz vezethet.

Túlzott aggodalmaskodás
A jövőbeli események vagy a körülmények miatt való aggódás szintén intő jel lehet.

Az alvás szándékos megvonása
Tudjuk, hogy a depresszió befolyásolja az alvásunkat, ami megnyilvánulhat álmatlanságban vagy túlzott aluszékonyságban és egyéb alvási nehézségekben egyaránt. Ritkább az, amikor az egyén szándékosan próbálja elkerülni az alvást, és kényszeresen keresi az élvezetes tevékenységeket. Ilyen például, amikor valaki partiról partira jár, vagy nem tudja abbahagyni a videójátékot, esetleg a sorozatnézést. Mindez azért történik, mert a nap nagy részét a depressziójuk tölti ki.

Düh és ingerlékenység
Ahogy azt már korábban is írtuk, a depresszió jelei nemtől függően változhatnak. Ha egy férfi hirtelen ingerlékennyé és agresszívabbá válik, lehetséges, hogy depresszióval küzd, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csak a férfiak tapasztalják meg a haragot a depresszió tüneteként.

Állandó mosolygás
Az állandóan mosolyogni igyekvő ember lehet, hogy csak igyekszik elrejteni a depresszió jeleit és érzéseit. A túlzott mosolygás valójában egyfajta maszk lehet. Gondoljunk csak azokra a komikusokra, mint Robin Williams vagy Matthew Perry, akiknek humorán, vicces karakterén nevetett a fél világ, és végül kiderült róluk, hogy súlyos depresszióval küzdöttek.

Túlzott sikervágy
A túlzott sikervágy, a látszat fenntartása és az erőltetett boldogság is gyakran az érzéseink elfojtását jelzi.

Függőség
Sokan próbálják a depressziójukat tompítani különböző függőségekkel, mint például alkohol- vagy drogfogyasztással. Az ilyen viselkedésminták mögött gyakran mentális probléma vagy szorongás áll.

Intimitásra való képtelenség
A depresszió hatására az ember túlságosan bezárkózhat, gyakran nehezen tud érzelmi intimitást kialakítani másokkal, ami kapcsolati problémákhoz és elmagányosodáshoz vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek és viselkedésminták nem minden esetben a depressziót jelzik, más ok is meghúzódhat a háttérben. Ha azonban ezeket a jeleket észleled magadon vagy másokon, érdemes mielőbb segítséget kérni, hogy megfelelő kezelést és támogatást kapj a depresszió leküzdésében.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1618283477
süti beállítások módosítása