Ezeket teheted, ha nem szelel az orrod

Szponzorált tartalom

2021. február 11. Kontent

pexels-pixabay-266679_2.jpg

Mindenki ismeri az érzést, amikor eldugul az orr és nem jön a levegő, a szánk pedig vattaszárazságú lesz, miután kénytelen vagyunk azon keresztül lélegezni. De mit tehetünk ellene?

Jobb minél hamarabb megoldást találni a kellemetlen panaszra, mivel a bedugult orr nemcsak álmatlan éjszakákat okozhat, de a szervezetünknek sem tesz jót, ha szájon át lélegzünk. Mégpedig azért nem, mert ahogy azt már leírtuk egy korábbi posztunkban az orrnyálkahártyának fontos szerepe van a szervezetünk védelmében. A kórokozók megszűrése ugyanis itt történik: az orrjáratok nedves, csillós hengerhámján a száraz részecskék könnyen megtapadnak, az apró csillószőrök pedig folyamatos mozgásukkal terelik őket a garat felé. Ott aztán újabb akadályba ütköznek, ugyanis a garat többek között reflexes mozgásokkal – ilyenkor krákogunk, köhögünk, vagy tüsszentünk – próbálja a szervezetből kiebrudalni őket.  Ha azonban eldugul az orr, akkor ez a védő mechanizmus megszűnik, és sokkal nagyobb az esély arra, hogy valamilyen kórokozó által megfertőződjünk.

Mit tehetünk ilyenkor?

Ha azt tapasztaljuk, hogy hiába az orrfújás, továbbra is csak levegőért tátogunk, mint egy partra vetett hal, irány a gyógyszertár. Szerencsére a patikában vény nélkül kapható orrspray-k vagy orrcseppek ma már sokat segíthetnek. 

Hogyan hatnak ezek a szerek?

  • Az orrdugulást leghatásosabban az ún. dekongesztáns-szerek szüntetik meg, melyek a gyulladt nyálkahártyára az apró erek falának összehúzásával, a vérkeringés javításával hatnak, így csökkentik a nyálkahártya-duzzanatot és a váladéktermelést.

Milyen hatóanyagot tartalmaznak?

  • Hatóanyagaik az oxymetazolin vagy xylometazolin, konzerválóanyagként pedig többnyire benzalkonium-kloridot tartalmaznak, de léteznek már tartósítószer-mentes változatok is.

Hatásosak?

  • Ezek a termékek tényleg megszüntetik a “dugulást”, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy 7-10 napnál tovább ne alkalmazzuk őket, ugyanis hosszú távú használatuk függőséget okozhat. A függőség pedig paradox módon újabb orrduguláshoz, illetve az orrnyálkahártya károsodásához vezethet. Erről bővebben itt írtunk.

Ha inkább kerülnéd a függőség kockázatát, akkor neked találták ki a tengervíztartalmú orrspray-ket, hiszen azok a természetes összetevőkön kívül mást nem tartalmaznak, így nem áll fenn a hozzászokás veszélye. 

Egyéb megoldások, ha nem szeretnél semmit sem az orrodba fújni:

  • Aromaterápia: tegyünk néhány csepp eukaliptusz-, levendula- vagy borsmentaolajat egy forró vizes edénybe: ezzel gőzölhetünk, de kiválóak erre a célra a párásítók, párologtatók is.

  • Hatásos?
    Nagy csodát azért ne várjunk ettől a módszertől, mert ha nagyon nem szelel az orrunk, akkor nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb mód a probléma megszüntetésére. Ugyanakkor télen nagyon ajánlott a párologtatás, mert a lakás levegője így kevésbé lesz száraz, ami szintén hozzájárul az orrjáratok tisztulásához.

  • Meleg inhalálás, hétköznapibb nevén gőzölés:
    Az inhalálás nem más, mint sós víz vagy gyógynövényes főzet hideg vagy meleg párájának belégzése. A módszer hatásosságát a mai orvostudomány sem kérdőjelezi meg: a gőz, a só és az adott gyógynövény együtt tényleg segíthet elpusztítani a megfázást, illetve influenzát okozó kórokozók jó részét.Emellett az inhalálás csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti az orrdugulást, és a letapadt váladékot is segít fellazítani. A sós vizes gőz önmagában is nagyon hatékony, de keverhetünk a vízbe kamillát, eukaliptuszbalzsamot, kakukkfüvet vagy teafaolajat is.

Plusz 1 házi praktika, ami még segíthet:

Reszelj le egy retket, a levét alaposan nyomkodd ki egy edénybe, keverd össze mézzel és citrommal, majd idd meg. A tormát szintén reszeld le, tegyél belőle egy keveset a nyelvedre, forgasd néhány percig a szádban, majd köpd ki.

Hirdetés

Az őszi-téli időszakban a megfázás, a nátha, továbbá az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig az orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

reventil_uj-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1316420908
süti beállítások módosítása