Lehet, hogy abba az 5 százalékba tartozol, akinek különösen nehéz a menstruáció?

Szponzorált tartalom

2021. április 21. Kontent

pms_5.jpgA PMS-nek létezik egy súlyosabb fajtája, kifejezetten nehezen elviselhető tünetekkel, ami mindenképpen orvosi segítséget igényel. Ez a premenstruális diszfóriás rendellenesség, vagyis röviden a PMDD.

Vannak, akiknek a menstruáció beköszönte előtt kegyetlen hangulatingadozások és egyéb fizikai tünetek nehezítik meg a mindennapjait. Ők a PMS-sel élők azon 5 százalékába tartoznak, akiknek valóban súlyos hangulati, viselkedésbeli és testi panaszokkal kell szembenézniük a menstruációs vérzés előtti napokban. Ezeket a tüneteket is nagy valószínűséggel a ciklus során bekövetkező hormoningadozások idézik elő. 100 százalékos megoldás, mindenkire érvényes recept sajnos nem létezik, de ha megérted, hogy mi húzódhat a háttérben, szakember segítségét kéred és kivizsgáltatod magad, könnyebben enyhítheted a tüneteket. 

Nehéz időszak havi szinten

A PMS tünetei ismertek, de a pontos kiváltó okát a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni. A szerteágazó, egyénenként jellemzően eltérő tünetek havonta, a menstruációt megelőző napokban jelentkeznek. Az érintettek közel fele enyhe, másik fele közepesen súlyos tüneteket tapasztal, míg a legsúlyosabb fajtája, a PMDD szerencsére csak a nők 2-6 százalékát érinti.

A kétféle probléma tünetei tulajdonképpen nagyon hasonlóak, a különbséget leginkább a panaszok intenzitása jelenti, ugyanis a PMDD súlyos hangulati és viselkedésbeli ingadozásokkal jár. A panaszokra jellemző a nagyfokú érzelmi labilitás, hangulatingadozás, ingerlékenység, idegesség, düh vagy személyes konfliktusok fokozódása, depresszió, pánikroham, reménytelenség-érzés, önvádló magatartás, szorongás, feszültség. De ilyen lehet a mellfeszülés, ízületi fájdalmak, fejfájás, puffadás vagy a koncentrációs nehézségek is.

Sok minden állhat a háttérben

A PMS és a PMDD esetében sem egyértelmű, hogy mi okozza a tüneteket. Az érzékeny női hormonális szabályozó rendszer megbomlása nagy valószínűséggel szerepet játszik, emellett azonban az örökletes, genetikai tényezőkön kívül a pajzsmirigyműködés zavara vagy idegrendszeri túlérzékenység, például depresszió és idegesség is gyakran húzódik meg a panaszok hátterében. A szakemberek szerint az is lehetséges, hogy a menstruációs testi változások is súlyosbíthatják valamilyen módon a hangulati élet zavarait.

Egy biztos, az életminőséget rendkívüli mértékben rontó hangulati, magatartásbeli és fizikai tünetekkel nem tanácsos hosszú távon együtt élni, mert további káros, a magánéletet és a társas kapcsolatokat romboló problémákhoz is vezethet.

A PMDD-t kezelni kell, a tünetek megelőzése vagy minimalizálása érdekében. 

Szakemberrel közösen, egy alapos kivizsgálást követően több úton is el lehet indulni, és számos kezelési lehetőség közül lehet választani:

  • Antidepresszánsok: segíthetnek a kimerültség és az alvási nehézségek tüneteinek enyhítésében is.

  • Fogamzásgátló tabletták: szedésük megállítja az ovulációt és stabilizálja a hormonműködést.

  • Napi 1000 milligramm kalcium fogyasztása nagymértékben csökkentheti a PMDD tüneteit, illetve a B-6 vitamin, a magnézium és az L-triptofán is jótékonyan hat szervezetünkre. 

  • Klinikai vizsgálatok szerint a barátcserje többek között csökkentheti az ingerlékenységet és a hangulatingadozást.

  • Az életmódbeli változások, mint például a rendszeres testmozgás sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében.

  • Mérsékelt koffeinfogyasztással is csillapíthatjuk az idegességet és az ingerlékenységet. 

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

 Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1816505796
süti beállítások módosítása