Hőhullám gyötör? Lehet tenni ellene

Szponzorált tartalom

2021. július 14. Kontent

rf_5_blogra.jpgA menopauza sajnos a legtöbb esetben nem zajlik le tünetek nélkül, amelyek közül az egyik legkellemetlenebb a hőhullám. Néhány praktikával azonban enyhíthetünk ezen a panaszon.

Egy kis hőhullám, egy kis éjszakai izzadás? 


A menopauza nem egyik pillanatról a másikra következik be, és amíg lezajlik, az számos tünettel járhat együtt. A petefészek működésének megszűnésével járó hormonális változások hatására a nők 75 százaléka találkozik olyan panaszokkal, mint az éjszakai izzadás, a heves szívdobogás, a gyakori fejfájás vagy a hőhullám. Utóbbi nagyon kellemetlen tud lenni, és bizony igencsak megkeserítheti a mindennapokat, hiszen bárhol, bármikor ránk törhet.

Nem kell némán tűrni

Ugyanakkor, ha néhány tanácsot megfogadunk, akkor a hőhullámokon is enyhíthetünk, a kényelmetlen tüneteket ugyanis néhány életmódbeli változtatással is meg lehet regulázni. Egy korábbi tanulmány rámutatott arra, hogy a menopauzát megelőzően történt méheltávolítás, a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás mind előrevetíthetik az éjszakai izzadás és a hőhullámok megjelenését. Az eredmények szerint további rizikófaktornak bizonyult a tartós stressz, a depresszióra való hajlam, a korán elmaradó menstruáció, valamint az alacsony iskolázottság.

Épp ezért sokat segíthet a dohányzás elhagyása, a stressz kerülése és a feszültségoldó technikák elsajátítása, mint a meditáció, a légzőgyakorlatok vagy a rendszeres mozgás. Mivel egyes zöldségek fitoösztrogéneket tartalmaznak, így segíthetnek a klimaxos tünetek enyhítésében, ezért érdemes zsírszegény, rostban és vitaminokban gazdag, zöldségalapú étrendet kialakítani.

Segítségül hívhatunk néhány gyógynövényt is...

...főleg, ha nem szeretnénk hormont szedni! Ehhez mutatunk néhány példát:

1. Orbáncfű: feszültségoldó, javítja a hangulatot és az alvásra is jó hatással van, mivel a szerotonin lebontásáért felelős anyagot blokkolja. Vigyázat, befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatékonyságát és fényérzékenységet is okozhat, ezért az érzékeny bőrűek kerüljék a napozást és szoláriumozást.

2. Poloskavész: jótékony hatású a hormonháztartásra, bizonyítottan mérsékeli a kellemetlen hőhullámokat, izzadást, alvászavart, és speciális kivonata a kezelőorvos javaslata alapján számos olyan esetben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt. Májbetegségben elővigyázatossággal alkalmazható.

3. Barátcserje: régi barátja a nőknek, hiszen a hormonháztartás rendezésében segít. Bevethető a menstruációs ciklus rendezésére csakúgy, mint a premenstruációs panaszok enyhítésére. Teaként és kapszula formájában is fogyasztható.

És ha mindez nem segít, akkor sem kell megijedni, ugyanis ma már a hormonpótlás sem az ördögtől való, az egyénre szabott hormonterápia sokat tud enyhíteni a tüneteken. Előtte a páciensnek mindenképpen részt kell vennie egy nagyobb kivizsgáláson: EKG, vérvétel, testsúly- és csontsűrűség-mérés, ultrahangvizsgálat, illetve ha indokolt, más vizsgálatokra is szükség lehet.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.


remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr416616270
süti beállítások módosítása