Dögmeleg, álmatlan éjszakák: itt a nyári alvászavar

Szponzorált tartalom

2021. augusztus 12. Kontent

sf_3_cikk_foto.jpgItt a nyár, de te csak forgolódsz éjjelente? Előfordulhat, hogy nyári alvászavarod van, ami nemcsak kimerítő, hanem hosszú távon káros is lehet. Elmondjuk, mit tehetsz ellene.

Általánosságban elmondható, hogy az alvásproblémák igen gyakoriak: a lakosság harmada küzd élete során legalább egyszer valamilyen alvászavarral, amelynek hosszabb távon többféle káros egészségügyi következménye is lehet.

Az alvásproblémának számos arca lehet, ugyanis nemcsak az alvással töltött órák száma lényeges, hanem az alvás minősége is fontos szempont. Tehát ha valaki tartósan nem alszik jól, gyakran felriad, vagy bármi más ok miatt romlik az alvásminősége, az legalább annyira káros, mintha 6-7 óra helyett csupán 3 órát aludna.

Ha azt tapasztalod, hogy gondod van az alvással, sokat forgolódsz, keveset alszol éjszakánként, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, ugyanis az alvászavarok mintegy felének hátterében testi betegség áll, mint például rejtett a magas vérnyomás, a pajzsmirigy-, illetve hormonbetegségek. Az egyéb okok lehetnek még a stressz, a szorongás vagy akár a depresszió.

Jó, de miért pont nyáron nem tudok aludni?

Sokaknak kínszenvedés a nyári meleg, főleg, ha a meleg levegő megáll a szobában, mert ilyenkor alvás helyett csak partra vetett halként vergődnek az ágyukban. Mivel nyáron még este nyolckor is világos van, esténként általában aktívabbak vagyunk. A bulik, a fesztiválok, a koncertek vagy csak egy kis borozgatás az erkélyen, illetve a késő esti vacsik mind-mind felboríthatják a megszokott életvitelünket, ez pedig az alvásunkra is hatással van – méghozzá nem a jó értelemben, hiszen az ilyen programok miatt kevesebbet, rendszertelenebbül és kevésbé jól alszunk.

Ha szeretnénk biztosan átaludni az éjszakákat, érdemes nyáron is tartanunk a napi rutint, vagyis ragaszkodnunk ahhoz, hogy rendszeres időpontban feküdjünk le és keljünk fel. 

Nem mindegy, hány fok van

Fontos az is, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen a helyiség, ahol alszol. Az ideális hőmérséklet 18-20 fok, tehát ha 30-35 fok van a hálószobádban, az garantáltan akadályozni fogja a pihenést. A jó alváshoz ugyanis elengedhetetlen, hogy a testünk hőmérséklete valamelyest csökkenjen. Ha nincs klímád, akkor nappalra sötétítsd be a szobádat, használj ventilátort, este pedig próbálj meg kereszthuzatot csinálni.

A programokból is megárt a sok

Néha engedd meg magadnak, hogy csak pihenj és ne csinálj semmit, ugyanis ha nem töltjük fel az energiaraktárainkat, sőt, túlpörgetjük magunkat, az szinte biztos alvászavarhoz vezet, holott a kialvatlanság az egészségünkre, valamint a mentális jólétünkre is károsan hathat.

Összegezzük: mi is kell a jó nyári alváshoz?

  • 18-20 fok körüli hőmérséklet és mintegy 50 százalékos páratartalom

  • Friss levegő: reggel és este, lehetőleg kereszthuzattal, alaposan szellőztessük át a hálószobát

  • Igyunk gyógynövény alapú nyugtató teákat

  • Használjunk elalvás előtt illóolajokat

  • Alkalmazzunk esténként relaxációs gyakorlatokat

Amiket próbáljunk elkerülni:

  • A lefekvés előtti lakmározást, mert azzal komoly munkát adunk az emésztőrendszernek, emiatt pedig garantáltan nehézkes lesz az alvásunk

  • Kávé, fekete tea

  • Alkohol, cigaretta, izgató szerek

  • Az aktív, intenzív sport helyett inkább jógázzunk vagy sétáljunk egyet

  • Ne használjuk az okostelefont az ágyban

Ha szeretnél még többet megtudni az alvászavarokról, ebben a rövid, TEDx-es videóban érdekes információkat hallhatsz az alváshiányról mint egyre gyakoribb, globális problémáról.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sedacur-doboz-60x-1024x1024_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016654656
süti beállítások módosítása