Ezeken változtass 2022-ben, ha nem akarsz pokoli fájdalmat odalent

Szponzorált tartalom

2022. február 1. Kontent

shutterstock_1544845049_februar_p1.jpg

Az aranyér gyakori probléma, nemre és korra való tekintet nélkül bárkit érinthet, ezért nem árt, ha tisztában vagy az okaival.

Viszketés, pirosság, duzzanat a végbélnyílás körül... Székelési ingerek, vér, esetleg váladékozás... Erős fájdalom, amely néha a gátba és az alhasba is átsugárzik... Fájdalmas székelés… – ezek mind az aranyér kellemetlen tünetei, amely leginkább a végbél környéki artériák és vénák találkozási pontjának túlzott nyomásterhelése miatt alakul ki. Állhat genetikai ok is a háttérben, de fontos tudni, hogy az aranyér kialakulásában jelentős szerepe van az életmódunknak, étkezési szokásainknak, sőt a munkavégzésünk módjának is.

Veszélyes lehet a cipekedés

Ákos például nem gondolta, hogy huszonévesen fog szembesülni a betegséggel, ráadásul úgy, hogy aktív sportoló. A testépítőként tevékenykedő fiúnak fogalma sem volt róla, hogy a nagy súlyok emelése is aranyérhez vezethet. Csak a kellemetlen tünetek megjelenését követően magyarázta el neki a háziorvosa, hogy bizony az erőlködés, így egyes intenzív sportok is okozhatnak kellemetlen altesti panaszokat.

„A nagy súlyok alatt az ember erőlködik, ez pedig szép lassan aranyeret okozott nálam” – mondja a fiú.

Ám amióta tudja, hogy a túl nehéz súlyok előhozhatják nála az aranyeres problémát, kevesebbet emel és olyan gyakorlatokat is végez, amelyekről korábban azt hitte, hogy azokat legfeljebb a nőknek ajánlják.

„Az orvosom elmondta, hogy a gátizmok megdolgoztatása nekünk, férfiaknak is fontos, pláne, ha ilyen sportot űzünk”

mondja Ákos, hozzátéve, hogy a célzott gyakorlatok révén a végbélzáró izom erősödik, és pozitív hatása van a kötőszövetre is. Ha a kötőszövet és az izom megerősödik, akkor például az aranyeres csomó sem tud a végbélnyíláson át kitüremkedni.

Az erőlködés és a többletsúly a nőknél is kiváltó tényező, különösen várandósság idején. A 35 éves Alíznál az első terhessége alatt jelentkezett az aranyér, ami viszonylag gyakori a kismamáknál, hiszen ilyenkor a fiziológiai változások miatt a vénás áramlás nehezítetté válik, az alhasi vérbőség fokozódik, valamint gyakrabban előfordul székrekedés, ami aranyeret okozhat.

Agyő, rostszegény étkezés és kevés mozgás!

Sok írásunkban kitértünk már az egészséges étkezés fontosságára, és nincs ez másként az aranyér esetében sem. A rostokban szegény ételek, az erős fűszerek, valamint az alkohol- illetve kávéfogyasztás növeli az aranyeresség kialakulásának kockázatát, de az sem segít, ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot. Az elhízás szintén ludas lehet a betegség megjelenésében, hiszen a nagyobb hasüregi nyomás a törzs vénáinak terhelését is megnöveli.

 „A komolyabb életmódváltásomat megelőzően sok kockázati tényezőt kipipálhattam: ülőmunkát végeztem, keveset mozogtam és a lehető legrosszabb ételeket fogyasztottam. Rengeteg pizzát és gyorséttermi ételt rendeltem, miközben szinte alig ettem zöldséget, gyümölcsöt. Nem csoda, hogy egy idő után állandósult nálam a székrekedés, majd a sok vécén trónolás következményeként megjelentek az aranyér tünetei is. Ez volt az a pillanat, amikor egy szakember tanácsára belevágtam az életmódváltásba. Ma már mindennap mozgok fél órát, illetve sok folyadékot és rostban gazdag ételt fogyasztok. Persze mindez a testemen is meglátszik: fogytam vagy 15 kilót és már az aranyérpanaszaim is megszűntek”

– meséli a negyvenes éveiben járó Robi, aki az IT területen dolgozik hosszú évek óta. Ha Robihoz hasonlóan te is ülőmunkát végzel, különösen oda kell figyelned a megfelelő mennyiségű mozgásra. Kelj fel legalább óránként a székedből, levegőzz, sétálj, változtasd a testhelyzetedet, esetleg tornázz egy kicsit az íróasztalod mellett!

Nem törvényszerű, hogy idősebb korban ezzel a betegséggel küzdjünk

Az életkor előrehaladtával a kötőszövetek meglazulnak, ami hozzájárulhat az aranyeres panaszok megjelenéséhez. Bár ez ellen túl sokat nem tehetünk, ugyanakkor gátizomtornával, rendszeres mozgással, rostban gazdag étkezéssel megelőzhetjük vagy legalább késleltethetjük a problémát.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6116827272
süti beállítások módosítása