És te mennyire ismered a tested jelzéseit?

Szponzorált tartalom

2023. november 16. Kontent

pr_4.jpg

Ha ismered a tested jelzéseit és az olyan általános betegségeket, amelyek gyakran jelentkeznek, könnyebben tudsz segítséget kérni és a fájdalmas tüneteket orvosolni. Az aranyeresség is egy olyan betegség, amely sok embert érint, ráadásul a tüneteivel nem árt képben lenni. Az alábbiakban bemutatjuk a tipikus, de még elviselhető és a kifejezetten zavaró aranyeres tüneteket, hogy jobban megérthessük, mikor kell orvoshoz fordulni.

Szerencsére az aranyérről ma már egyre természetesebb beszélni, és ez így is van jól, hiszen ugyanúgy kell vele foglalkozni, mint bármilyen más megbetegedéssel. Ahhoz azonban, hogy felismerjük a kezdeti tüneteket, azt sem árt tudni, hogy milyen lefolyása van a kórképnek, vagy hogy milyen tünetekre kell figyelni.

Neked is van aranyered!
Bizony, az aranyér nem más, mint egy visszérfonat a végbélnyílás közelében, amely mindenkinek van. Az aranyér a végbélműködés, a széklettartás és -ürítés precíz szabályozásában játszik szerepet. Aranyérbetegségről onnantól beszélhetünk, ha ez a vénás „párna” kitágul, begyullad.

A megnagyobbodott csomók elhelyezkedése alapján két változatát különböztetjük meg:

  1. Belső aranyér: a végbélen belül található és a korai, 1. és 2. stádiumban legfeljebb nyomás hatására, például székeléskor válhat időlegesen láthatóvá.
  2. Külső aranyér: közvetlenül a végbélnyíláson kívül tapintható fájdalmas csomó formájában (3. és 4. stádium). A végső stádiumban már csak sebészeti úton lehet eltávolítani.

Tipikus, de még elviselhető aranyeres tünetek:

  1. Véres széklet: a leggyakoribb tünet a széklet felszínén látható kevés vér.
  2. A WC-papíron vagy a székletben vércseppek vagy véres foltok lehetnek.
  3. Viszketés és égő érzés: az aranyerek gyulladása okozhat viszketést és égő érzést a végbélnyílás körül.
  4. Kellemetlen érzés: néhányan enyhe feszülést vagy kellemetlen idegentestérzést tapasztalhatnak a végbélnyílás területén.
  5. Csomók vagy duzzanatok: az aranyerek megduzzadhatnak, és kis csomókat képezhetnek a végbél körül, amelyek tapinthatóak lehetnek.

Ezek a tünetek általában nem zavaróak vagy súlyosak, otthoni kezeléssel, például erre kifejlesztett kenőcsök használatával, rostban gazdag étrenddel és megfelelő higiéniai szokásokkal gyorsan enyhíthetőek.

Kifejezetten zavaró aranyeres tünetek:

  1. Súlyos fájdalom: néha az aranyerek begyulladhatnak és megduzzadhatnak olyan mértékben, hogy súlyos fájdalmat okoznak, amely gátolja a normális tevékenységeket.
  2. Véralvadék kialakulása: az aranyéren belül véralvadék képződhet, ami akut fájdalmat és duzzanatot okozhat, és sürgősségi orvosi kezelést igényelhet.
  3. Székrekedés és fájdalmas székletürítés: a súlyos aranyeresség esetén mindkét tünet gyakori.
  4. A gyulladt erek nedvedzése és vérzése: ha a vérzés erős vagy tartós és nem enyhül, orvosi ellátásra lehet szükség. A nedvedzés a gyulladással párhuzamosan fokozódhat.

Amennyiben a fentebb említett, kifejezetten zavaró tüneteket tapasztalod, vagy ha az otthoni kezelés nem segít, orvoshoz kell fordulni, aki különböző kezelési lehetőségeket ajánlhat.  Súlyos állapotban gyakran nem elég a gyógyszeres kezelés, általában a sebészi beavatkozás az egyedüli lehetőség a tünetek megszüntetésére. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a megfelelő életmódbeli változtatások segíthetnek a tünetek enyhítésében és az aranyér hosszú távú kezelésében.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4018254191
süti beállítások módosítása