Keveset iszol és sokat ülsz? Baj lehet belőle!

Szponzorált tartalom

2023. november 14. Kontent

pr_3.jpg

Talán nem is gondolnád, de az aranyér egy nagyon gyakori és kellemetlen egészségügyi probléma, amely sokakat érinthet, ráadásul többféle kiváltó oka is lehet. Mutatjuk, mikre figyelj, ha nem szeretnéd megtapasztalni a fájdalmas kórképet.

Az aranyér leggyakoribb okai között szerepel a mozgásszegény életmód, rostszegény táplálkozás, elhízás, terhesség, ülőfoglalkozás, székrekedés és erős hasprés. Nézzük részleteiben, melyik hogyan járulhat hozzá a kialakulásához.

Mozgásszegény életmód
Rendszeres testmozgás nélkül a vérellátás a kismedencében rosszabb lehet, ami növeli az aranyeresség kialakulásának kockázatát. A sport jótékony hatással van a szervezetünk működésére és bizony a bélmozgásra is: minél kevesebbet mozgunk, annál renyhébben dolgoznak a beleink, ami székrekedéshez, majd aranyerességhez vezethet.

Egészségtelen táplálkozás
A rostszegény étrend székrekedést okozhat, ugyanis a keményebb széklethez nagyobb erőfeszítés szükséges az ürítés során, ami az aranyér kialakulását vagy súlyosbodását eredményezheti. A rostok segítenek a széklet puhaságát megőrizni.

Kevés folyadék fogyasztása kifejezetten kockázatnövelő tényező, a javasolt napi bevitel felnőtteknek legalább 2 liter.

Helytelen székelési szokások
Az ürítés évszázadokig guggolva történt, ezt váltottuk kényelmes üldögélésre az angol WC divatba hozásával, ez azonban kedvez az aranyérbetegség kialakulásának. Hogy miért? Az ülőpozíció kedvezőtlenül hat a záróizmok ellazításának képességére, így a végbélből csak erőlködéssel tud távozni a széklet.

A szakértők szerint az az ideális, ha megemeljük a lábainkat valamilyen támasszal, ami a toalett elé helyezhető. Ha még egy kicsit előre is dőlünk, tökéletes guggolópózt veszünk fel, bármilyen vécén is ülünk. Használhatunk sámlit, vagy egy nagyobb könyvet, de lehet vásárolni speciálisan tervezett eszközt is a WC elé.

Elhízás
Az elhízás, pontosabban a többletsúly nyomást gyakorol a végbélnyílás körüli erekre, és hozzájárulhat az aranyérbetegség kialakulásához vagy súlyosbodásához.

Terhesség
A terhesség alatt sok kismama küzd az aranyér problémájával, főleg a harmadik trimeszterben. A növekvő magzat ugyanis nyomást gyakorol a kismedencei vénákra és az alsó hasi területre. Ez az extra nyomás növelheti az aranyér kockázatát, és sok terhes nőnél időszakos aranyérproblémákat okozhat.

Ülőfoglalkozás
Hosszú időtartamú ülőmunka vagy -életmód növeli az aranyér kialakulásának kockázatát, mivel a folyamatos ülés a vérellátás csökkenését okozhatja a kismedencei területen.

Székrekedés
A krónikus székrekedés vagy a nehéz székletürítés fokozhatja a nyomást a végbélnyílás körüli területeken, ami aranyérbetegség kialakulásához vezethet.

Erős hasprés
Ha rendszeresen erős hasprést alkalmazunk a székletürítés során, az növelheti az aranyeresség kockázatát, vagy súlyosbíthatja a meglévő problémákat. A haspréssel járó tornagyakorlatok, mint a nyakból nyomás, guggolás és a felülések végzése ugyancsak előidézheti a betegséget.

Életkor és hajlam
Az aranyérbetegség hátterében gyakran általános kötőszöveti gyengeség áll, ami általában genetikai alapon öröklődik, de az öregedéssel szintén együtt jár a kötőszövetek gyengülése, ami elősegíti a kóros állapot kialakulását.

Hogyan előzhetjük meg?
Az aranyér kialakulásának megelőzése vagy kezelése érdekében fontos a rendszeres testmozgás, a rostokban gazdag étrend, az elhízás megelőzése vagy kezelése, a terhesség során a gyakori mozgás és az egészséges étkezés, az ülőéletmód minimalizálása, a székrekedés megelőzése és az erős hasprés kerülése.

Ha az aranyér tüneteit észleled magadon, fordulj proktológushoz! Különféle fájdalommentes kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a tünetek enyhítésére és a betegség kezelésére.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6318249083
süti beállítások módosítása