Ez a sport egy gyakori betegségen is segíthet

Szponzorált tartalom

2024. május 23. Kontent

pr5_1.jpg

A sport jót tesz a testnek és a léleknek is, ezt eddig is tudtuk. Az már azonban kevésbé ismert, hogy még az intim területek betegségein is tud segíteni.  De mi is az az aranyértorna, és vajon valóban hatékony lehet-e a kezelésben?

Ha szeretsz aktív lenni, de aranyérrel küzdesz, van egy jó hírünk számodra: az aranyér nem feltétlenül akadályoz meg a mozgásban, sőt vannak bizonyos típusú fizikai tevékenységek, amelyek segíthetnek a probléma kezelésében, vagy csökkenthetik kialakulásának kockázatát. A testmozgásról közismert, hogy csökkenti a stresszt, elősegíti a véráramlást és felgyorsítja a gyógyulást, amelyek mindegyike segíthet mérsékelni az aranyér tüneteit. Ezzel szemben a testmozgás hiánya ronthatja az aranyér tüneteit. Ennek az oka, hogy az ülő életmód a kismedencei vénás érfonatokban a vér pangásához, az anális régióban megnövekedett nyomáshoz vezethet.

Ezenkívül a fizikai aktivitás hiánya székrekedést okozhat, ami viszont a székletürítés során a fent említett erekben uralkodó nyomást tovább emeli. Egyes esetekben a székrekedés akár az aranyérbetegség kiújulását is kiválthatja.

Először is: a kerülendő gyakorlatok

Nem minden mozgás megfelelő, van ugyanis néhány olyan sport, amely mellett gyakrabban fordul elő aranyér. Általános szabályként jó ötlet kerülni a nehéz emeléssel vagy üléssel járó tevékenységeket. Ha az aranyér már aktív tüneteket is okoz, viszket vagy fájdalmas, kerüld az olyan sportokat, mint a kerékpározás, lovaglás vagy evezés, legalábbis addig, amíg a duzzanat el nem múlik.

Aranyértorna, létezik ilyen?

Az aranyértorna egy olyan gyakorlatokból álló program, amely kifejezetten a medencealapi izmok erősítését célozza meg, valamint javítja a vérkeringést, hogy csökkentse az aranyér okozta kellemetlenségeket és elősegítse a gyógyulást. Az ülő életmód egyébként is megterheli a medencefenéki és a gátizomzatunkat, ennek ellensúlyozására is érdemes ezeket a területeket megerősíteni.

Az aranyértorna általában a következőket foglalhatja magában:

  • Intimtorna

Olyan gyakorlatok, amelyek a végbél és a környező izmok erejét és rugalmasságát célozzák meg. A Kegel-gyakorlatok például a medencefenék izmainak egyszerű összehúzását-elengedését jelentik, amely által megerősíthetjük a medencefenék izmait. Ezeknek az izmoknak az erőssége, rugalmassága szerepet játszik az aranyér kezelésében és megelőzésében.

  • Kardio gyakorlatok

Az aerob edzések – mint például a séta, a futás, az úszás, a tánc –  fokozzák a vérkeringést, ami hozzájárulhat az aranyér tüneteinek enyhítéséhez.

Bár az aranyértorna hatékonysága egyénenként változhat, sokan tapasztalják, hogy rendszeres gyakorlással jelentős javulás érhető el. Az erősítő és nyújtó gyakorlatok segíthetnek a végbél környékén lévő izmok rugalmasságának és erejének növelésében, ami enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot.

Jó tudni, hogy az aranyértorna önmagában nem minden esetben elegendő. Fontos a rostdús étrend, a bőséges folyadékfogyasztás és a helyileg alkalmazható gyógynövényes készítmények kombinálása az optimális eredmények eléréséhez.

Hogyan vágj bele?

Az aranyértorna elkezdése előtt mindig tanácsos konzultálni orvossal vagy más egészségügyi szakemberrel, különösen, ha már diagnosztizálták a problémát. Ők segíthetnek megfelelő gyakorlatokat választani és egy olyan edzésprogramot kialakítani, amely megfelel az egyéni szükségleteknek és korlátoknak.

Rendszeres gyakorlással és egyéb egészséges szokások kialakításával ez a speciális mozgásforma hozzájárulhat a kellemetlen tünetek csökkentéséhez és az életminőség javításához az aranyérbetegségben szenvedők számára.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2618406849
süti beállítások módosítása