Kismama vagy? Ezt a hibát ne kövesd el!

Szponzorált tartalom

2023. november 30. Kontent

 pr_8.jpg

Katinak jól indult a várandóssága, a kezdeti fáradtságon túl nem volt nehéz számára a terhesség. Egy idő után azonban azon kapta magát, hogy erőlködve ül a toaletten. Előtte sose volt ilyen problémája, ezért a védőnőhöz fordult, hogy megkérdezze, mi történik vele.

A szakember megnyugtatta a kismamát, hogy számos élettani változás zajlik le a testében, az emésztési problémák sem ritkák a várandósság alatt. Azt is elmagyarázta, hogy ebben a kilenc hónapban még fontosabbá válik a tudatos étkezés. A tévhittel ellentétben nem tanácsos kettő helyett enni. Hacsak nem szeretnénk masszív székrekedést vagy abból kialakuló aranyeret, akkor érdemes már kezdettől hangsúlyt fektetni a rostgazdag étkezésre. Átbeszélték Kati étrendjét, és kiderült, hogy a kismama sok finomított szénhidrátot, ellenben elég kevés zöldségfélét fogyaszt, ez okozhatja a kellemetlen székrekedést.

Jótevőnk, a rost

A rostok olyan növényi anyagok – például cellulóz –, amelyeket az emberi emésztőrendszer nem tud feldolgozni. A rostoknak két fő típusa létezik: oldható és oldhatatlan. Oldható rostok találhatók például a zabpehelyben, ezek vízben oldódnak, és zselészerű anyagot hoznak létre, ami segít az emésztésben és a székrekedés megelőzésében. A teljes kiőrlésű lisztben lévő oldhatatlan rostok pedig több vízfelvételhez vezetnek a belekben, ami megkönnyíti a széklet áthaladását a bélrendszeren.

Mi történik, ha nem fogyasztasz eleget belőle?

  • Szabálytalan, lassú lesz a bélműködés,
  • székrekedés fog gyötörni,
  • gyorsan újra megéhezel,
  • megnő a magas koleszterinszint és a kettes típusú cukorbetegség kockázata,
  • megnő a magas vérnyomás kockázata,
  • a bélmikrobiom optimális összetétele megváltozik, amely hatással lehet az immunrendszerre, a bőrre, a hangulatra és még sok másra.

 

Katihoz hasonlóan én is várandós vagyok, és bár sosem volt gond az anyagcserémmel, a terhességem alatt jobban odafigyelek az étkezésre. Eddig is nagy zöldségfaló voltam, de manapság bizonyos fajtákból még többet eszem. Rájöttem, hogy például a cukkini vagy a padlizsán szuper az ilyen jellegű problémákra. Legalább ilyen jó választás a brokkoli, a zeller, a céklafélék, a cikória, a fehérrépa, a paprika, a káposzta, a fejes saláta, a fokhagyma, a karfiol, a paradicsom, a póréhagyma, a retek, a sárgarépa, a spárga, az uborka, a zöldbab, a kelbimbó vagy a petrezselyemlevél. És ha azt hiszed, hogy unalmas ennyi zöldséget enni, akkor megnyugtatlak, rengeteg isteni recept terjed a neten, amely a zöldségekből varázsolható. Menj fel az Instára vagy a Pinterestre, és lesd el néhány vegán influenszer tippjeit!

Csak egy kis tudatosság kell

Szerencsére nekem eddig is az életem része volt a rostban gazdag étkezés. Van olyan ismerősöm, akinek rendesen át kellett alakítani az életmódját a terhessége alatt. Elkezdett odafigyelni az étrendjére, és beillesztett olyan ételeket, amelyek rostban gazdagok, például teljes kiőrlésű kenyeret, gyümölcsöket és zöldségeket. Hozzáteszem, előnyére vált, hiszen manapság nemcsak egészségesebben étkezik, de rendszeresen is mozog, ami szintén alapvető a szervezetünk és az emésztésünk jó működéséhez.

Apropó, rost

Nemcsak a terhesség alatt, hanem az egész életünk során fontos a megfelelő rostbevitel. Segíthet az emésztésünknek, a súlykontrollban és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is. Tegyük meg a szükséges lépéseket az egészséges emésztés és az általános jóllétünk érdekében! Az "őrangyal" rostok segítenek a testednek, csak ki kell találnod, hogyan használd őket!

Ha az óvatosság ellenére megtörténne a baj, és a terhesség alatt mégis kijönne az aranyered, patikai gyógynövényes kúpok és kenőcsök használatával enyhíthetőek a panaszok.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4218266369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása