Ezért fontos a várandósság alatt is a rendszeres mozgás

Szponzorált tartalom

2023. november 28. Kontent

pr_7.jpg

A terhesség és a szülés során hatalmas változások mennek végbe a női testben, és nem ritka, hogy különféle kellemetlen tünetek jelentkeznek ez idő alatt. Sok kismama például aranyérrel küzd, de a jó hír az, hogy a probléma csak átmeneti, és tehetünk ellene.

A várandós nők szervezete kilenc hónap alatt jelentős változásokon megy keresztül, amely főleg a hasüreg területét érinti.

Vannak nehézségek, amelyeken nem lehet változtatni, ugyanakkor a megfelelő étkezéssel, tudatossággal sok kellemetlen panasz minimalizálható, vagy megelőzhető. Ilyen például a bélrendszer renyhesége, amelyet a megfelelő tornával, sok sétával el lehet kerülni. A lelassult bélműködés következtében a táplálék a vastagbelekben sokkal több időt tölt el, épp ezért fontos odafigyelni, mit eszünk a kilenc hónap alatt, és arra is, hogy mennyit mozgunk.

Az aranyeresség okozta panaszok a várandósság harmadik trimeszterében a leggyakoribbak, valamint a posztpartumban, vagyis a szülés utáni, körülbelül 6 hétig tartó időszakban.  A jó hír, hogy az esetek többségében egy kis odafigyeléssel, otthoni praktikákkal az aranyérbetegség hatékonyan kezelhető – sőt, akár meg is előzhető.

Hatások, amelyek aranyérhez vezethetnek

  • Hormonális változások
    Az aranyér kialakulásában a hormonok “tombolása” komoly szerepet játszik, hiszen ezek okozzák a kötőszövetek fellazulását, ami jól jön a szülésnél. Sajnos az erek falában lévő kötőszövet is meglazul, így a vénák nagyobbra tudnak tágulni.
  • Fokozott nyomás
    A terhesség alatt a méh növekedése és a baba súlya nyomást gyakorol a kismedencei területre és a végbélre, így növelheti az aranyeresség kockázatát.
  • Székrekedés
    A terhesség során sok nő számol be székrekedésről vagy nehéz székletürítésről, amely gyakran összefügg a rostszegény táplálkozással is. Ez a tünet gyakran az aranyér kialakulásának előfutára lehet.
  • Erős hasprés a szülés során
    A szülés során a nagy erőkifejtés, az erős hasprés hozzájárulhat az aranyér kialakulásához vagy súlyosbodásához.

Mit tehetnek a várandósok a megelőzés érdekében?

Annak érdekében, hogy a terhesség alatt és a szülés során minimalizáljuk az aranyér kialakulásának kockázatát, a következő tanácsokat érdemes követni:

  • Rendszeres testmozgás
    A terhesség alatt a mérsékelt testmozgás segíthet fenntartani az egészséges vérkeringést, és csökkentheti a székrekedés kockázatát. Ma már remek kismamajógák vannak, és azt is fontos tudni, hogy ha az orvos mindent rendben talál, a sport egyáltalán nincs tiltólistán, így ésszerű keretek között nagyon is ajánlott a mozgás.
  • Rostban gazdag étrend
    Az egészséges étkezés, amely magas rosttartalmú ételeket tartalmaz, sokat segíthet a megelőzésben. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, használjunk teljes kiőrlésű lisztet és tésztát, hanyagoljuk a cukrot és a finomított szénhidrátokat, valamint a gyorséttermi ételeket!
  • Hidratáltság
    A hidratáltság fenntartása megfelelő folyadékbevitellel a terhesség alatt is kiemelt fontosságú, és sok egyéb mellett segíthet a széklet lazább állagának a fenntartásában.
  • Orvosi tanácsadás
    Ha a terhesség alatt vagy a szülés során bármilyen kellemetlen tünetet észlelnek, fontos, hogy kérjenek orvosi tanácsot az aranyérbetegség kezelésének mielőbbi megkezdéséhez, hogy megelőzzék a betegség súlyosbodását.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr118266299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása