Fájdalmas az ülés? Irány az orvos, mert eldurvulhat a helyzet!

Szponzorált tartalom

2023. november 9. Kontent

 pr_2.jpg

Minél tovább várunk, annál rosszabb lesz a helyzet: mutatjuk az aranyér négy stádiumát.

Az aranyér, bár nem súlyos betegség, fontos jelzés a szervezetedtől, hogy egészségesebben étkezz, több folyadékot igyál vagy hogy rendszeresen mozogj.  Ha nem kezeled az elején, magától – és főleg életmódbeli változtatás nélkül – nem fog megszűnni, sőt, a betegség nagy eséllyel súlyosbodni fog.

Az aranyér stádiumainak megismerése és felismerése létfontosságú lehet a megfelelő kezelés és az egészség megőrzése szempontjából. Amennyiben tudod, milyen fokozatai vannak az aranyérnek, felismerheted, hogy a te problémád mennyire előrehaladott, vagy azt, hogy egyáltalán aranyérrel küzdesz-e.

De mit is jelent ez a kóros állapot?

Az aranyérbetegség a végbélnyílás feletti bélszakasz falában, a nyálkahártya alatt elhelyezkedő vénás fonat megnagyobbodását, duzzanatát, gyulladását jelenti. Leginkább idősebb korban gyakoriak az aranyeres panaszok, de valójában bárkinél előfordulhatnak, főleg, ha az illető sokat ül vagy áll, illetve, ha rostban szegény táplálkozást folytat és gyakori nála a székrekedés, de fizikai megterhelés miatt, így a terhesség alatt vagy szülés közben is kialakulhat a betegség. Az aranyér olyannyira gyakori kórkép, hogy ötvenéves koráig a férfiak és nők mintegy felét érintheti.

Az aranyér kialakulásának leggyakoribb oka a nyomás növekedése a végbél körül, például az ülőmunka, a székrekedés vagy a terhesség következtében.

Általában négy stádiumba sorolható. Ezek közül természetesen a negyedik stádium a legelőrehaladottabb, a legsúlyosabb és egyben a legfájdalmasabb. Ebben az állapotban a fájdalmas, gyulladt, vérző vénák a végbélnyíláson kívül rekednek. A legjellemzőbb tünete az erős fájdalom, a vérzés és az aranyér prolapszusa, amikor a duzzadt, gyulladt vénás köteg a végbélnyílásból kifordul. A betegség ekkor már nem kezelhető otthoni módszerekkel, általában sebészeti beavatkozás javasolt.

Figyeljünk az első jelekre!

Az első stádiumot azért is nehéz felismerni, mert a tünetek alig észrevehetők, fájdalmat sem érzünk. Kezdjünk el gyanakodni, ha viszketést tapasztalunk a végbélnyílás környékén, illetve világosabb piros színű vér látható a székleten vagy a WC-papíron!

Második stádium

Ekkor már jelentkezik a fájdalom, égő érzés, nedvesség a végbélnyílás környékén, és előfordulhat, hogy idegentestérzetet tapasztalunk a végbélnyíláson belül. Ebben a stádiumban az aranyér még kívülről nem látható.

Harmadik stádium

A harmadik stádiumban megjelenik a kifordult aranyeres csomó, amely spontán visszahúzódik, ugyanakkor vérzékeny és nedvedzik. Fokozódhat a fájdalom, a viszketés és a vérzés.

Negyedik stádium

A negyedik stádium a legsúlyosabb, ilyenkor már stabilan kifordult állapotban lévő, vissza nem helyezhető aranyérről beszélünk. A fájdalom és viszketés mellett állandósulhat az idegentestérzés a végbélnyílásban, továbbá nehézzé válhat a széklettartás is.

Mi az a külső aranyér?

A külső aranyér lényeges megkülönböztető jegye, hogy a kitüremkedő csomók nem helyezhetők vissza a végbélbe. Ezt nem lehet kúpokkal vagy kenőccsel hatásosan kezelni, hanem már sebészeti beavatkozás szükséges.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr218249069
süti beállítások módosítása