Ezekkel tehetsz az allergia kialakulása ellen

Szponzorált tartalom

2022. augusztus 4. Kontent

shutterstock_1630071424_rl2.jpg

Mi is tehetünk azért, hogy a gyermekünknél vagy akár magunknál is mérsékeljük az allergia kialakulásának kockázatát. Mutatunk néhány tanácsot, amelyek hasznosak lehetnek a védelem szempontjából.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, milyen sok tényező járulhat hozzá, hogy kialakuljon valamilyen allergia. A globális felmelegedéstől kezdve a gyermekeink túlóvásán át egészen a városi életmód hatásáig számos dolog befolyásolja, hogy kialakul-e nálunk asztma, pollen- vagy akár ételallergia. Felmerül a kérdés: vajon kivédhetők-e bizonyos tényezők, tehetünk-e azért, hogy védettebbek legyünk? A jó hír az, hogy a szakemberek szerint némi tudatossággal csökkenthetjük az allergia kialakulásának kockázatát.

Sőt, a gyermekorvosok és az allergológusok már ajánlásokat tartalmazó iránymutatásokat is összeállítottak, amelyek a szénanátha, az atópiás dermatitisz és az allergiás asztma kockázatának csökkentését bizonyító tanulmányok alapján készültek. A (leendő) szülők számára tehát abszolút lehetséges, hogy tegyenek gyermekeik megóvása érdekében. Ez különösen fontos azon veszélyeztetett gyermekek esetében, akiknek a szülője vagy testvére már szénanáthában, atópiás dermatitiszben vagy asztmában szenved. De a felnőttek is csökkenthetik az allergia kockázatát bizonyos életmódbeli változtatásokkal. Íme néhány tipp:

Nem mindegy, milyen úton születik meg egy gyermek

Úgy tűnik, hogy a császármetszéssel született gyermekeknél megnő az allergia kockázata. A természetes szülés során ugyanis a baba a szülőcsatornában különböző mikroorganizmusokkal kerül kapcsolatba. Ez feltehetően edzi az újszülött immunrendszerét, és csökkenti az allergiára való hajlamot. Ha tehát a császármetszés orvosilag nem indokolt, az allergiák kialakulásának fokozott kockázatát figyelembe kell venni, amikor erről a szülési módszerről döntünk.

A szoptatás védelmet nyújt

A szoptatás segíti a csecsemőket abban, hogy felépítsék saját védelmüket az allergiával szemben. Ezért az első négy hónapban különösen fontos a szoptatás. Amennyiben ez nem lehetséges, a veszélyeztetett gyermekeknek hidrolizált tápszert kell adni. A szójatej nem ajánlott az anyatej helyettesítésére.

A bébiételeknek is a lehető legváltozatosabbnak kell lenniük. Néhány évvel ezelőtt még azt javasolták, hogy az allergén ételeket kerüljék az édesanyák. Ez a nézet időközben megváltozott. A tojást, búzát, halat és társaikat az első életévben be lehet illeszteni az étrendbe – úgy tűnik, hogy ezen élelmiszerek kerülése nem csökkenti az allergiák kialakulásának kockázatát. Különösen a (szálkamentes) halat kell felvenni a baba étrendjébe, mivel számos tanulmány szerint védelmet nyújthat az allergiával szemben. Az ételek minősége és mennyisége egyaránt fontos szerepet játszik az allergia megelőzésében.

A National Institute of Allergy and Infectious Diseases és az American Academy of Pediatrics a mogyorótartalmú élelmiszerek bevezetését ajánlja a csecsemők számára biztonságos formában már 4-6 hónapos korban, hogy segítsen megelőzni a mogyoróallergiát. Súlyos ekcémás vagy tojásallergiás csecsemők esetében a mogyorótartalmú élelmiszerek bevezetése előtt vizsgálatot javasolnak, ezért mindenképp konzultálj a gyermek orvosával, mielőtt belekezdenél a mogyorós hozzátáplálásba.

Fontos!

Ha csecsemő bármikor rosszul reagál egy élelmiszerre, például hirtelen bőrtünet, zihálás, hányás vagy túlzott hasmenés jelentkezik, vagy ha bármilyen okból ételallergiára gyanakszol, azonnal hívd a gyermekorvost vagy a mentőket!

Nem mindegy, mit eszel a terhesség alatt

A nőknek változatos és kiegyensúlyozott étrendet kell tartaniuk a terhesség és a szoptatás alatt. A hal, a diófélék és más allergén élelmiszerek kerülésére vonatkozó korábbi ajánlásokat már nem követik. Éppen ellenkezőleg: van pár bizonyíték arra, hogy az anya halfogyasztása csökkenti a gyermeknél az allergia kialakulásának esélyét.

A túlsúly is kockázatot jelent

A túlsúly növeli az asztma kialakulásának esélyét, más egészségügyi kockázatok mellett. Ez a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt vonatkozik.

Legyen háziállat, vagy ne?

A háziállatok, például a madarak, macskák és kutyák általában nincsenek hatással az allergia kialakulására. Veszélyeztetett gyermekek esetében azonban nem ajánlott macskát tartani a lakásban. Egyes tanulmányok azt írják, hogy ez növelheti az atópiás dermatitisz kialakulásának kockázatát az arra hajlamos gyermekeknél. Ha pedig már eredetileg van macska a fokozott kockázatú gyermek otthonában, allergológus szakemberrel kell konzultálni arról, hogy a macskát el kell-e távolítani. Ezzel szemben a kutyatartás nem jár együtt fokozott allergiakockázattal.

Kevesebb dohányfüstöt!

A passzív dohányzás növeli a gyermekeknél az allergia kockázatát. Ha a dohányzás a lakásban történik, megnő a valószínűsége annak, hogy a gyermeknél asztma alakul ki. A gyermekek már az anyaméhben érzékenyek lehetnek az allergénekre, ezért a terhesség alatt is biztosítani kell a füstmentes környezetet. A dohányzás felnőtteknél is növeli az asztma kialakulásának kockázatát.

Szellőztess gyakran!

A penészspórák szintén allergiát válthatnak ki. A penészgombák a rossz levegőzésű, nedves helyeken terjednek a legjobban. Ezért ajánlott a helyiségeket rendszeresen, az ablakok kinyitásával kiszellőztetni, és a nedves foltokat, valamint a meglévő penészfoltokat eltávolítani.

Légszennyezés

A beltéri légszennyezés szintjét a lehető legalacsonyabban kell tartani. A formaldehid és az illékony szerves vegyületek vélhetően növelik az allergia, különösen az asztma kockázatát. Ezeket az anyagokat a lakásban található új bútorok vagy a frissen festett falak bocsátják ki. A gépjárművek kipufogógázai szintén befolyásolhatják az allergia kialakulását. A (lakó)környezet nagy forgalmú utcái összefüggésbe hozhatók az allergia, különösen az asztma fokozott kockázatával.

A védőoltások nem okoznak allergiát

Az irányelvek szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a védőoltások nem növelik az allergia kockázatát. Ezért azt javasolják, hogy a gyermekek (beleértve a veszélyeztetett gyermekeket is) a kidolgozott ütemterv szerint kapják meg a védőoltásokat.

Vidd a gyereket többet a természetbe!

Igazolt, hogy azok a gyermekek, akik farmon nőnek fel, kétéves koruk felett óvodába jártak vagy több idősebb testvérük van, védettebbek az allergiával szemben. Ezek a körülmények feltehetően erősítik az immunrendszert a korai gyermekkorban, vagyis a szakmai tanács az, hogy ne óvd túl a gyermekedet, vidd a természetbe, hagyd játszani a szabadban, és engedd gyermekek közé.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5517892963
süti beállítások módosítása