Halogatják az emberek, pedig jobb ezzel is minél előbb szakemberhez fordulni

Szponzorált tartalom

2022. december 15. Kontent

pexels-shvets-production-7176026_rv4.jpg

Ha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk, ha lázasak vagyunk, a háziorvost hívjuk. Ugyanez igaz a pszichés eredetű kórképekre: a minél gyorsabb gyógyulás érdekében szakemberre van szükségünk. A pszichológus igénybevétele nem szégyen, hanem természetes igény arra, hogy jobban legyünk.

Szerencsére ma már hazánkban is egyre kevesebb a pszichés betegségeket körülvevő előítélet, a fiatalok már kimondottan nyitottak a mentális betegségre vonatkozó információkra és arra is, hogy a segítségkérés szükséges bizonyos helyzetekben. Ez így is van rendjén, hiszen, ahogy azt az előző cikkünkben is leírtuk , a depresszió nem múló rosszkedv, hanem mentális betegség, amely befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket, jelentősen ronthatja az életminőséget, és akár öngyilkossági gondolatokig, cselekményig is eszkalálódhat. A tévhitekkel ellentétben a depresszióból nem lehet csak úgy kijönni, a gyógyulás nem csak akarat kérdése.
Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint ez egy betegség, a kezeletlen, súlyosabb fajtája pedig tragédiához is vezethet: a legtöbb öngyilkosság mögött depresszió vagy egyéb pszichés betegség áll.

Miért fontos, hogy szakemberhez forduljunk?

A depresszió ugyanúgy kezelést igényel, mint bármilyen más szomatikus/testi kórkép, épp ezért káros múló rosszkedvként vagy akaratgyengeségként tekinteni rá. A betegség valódi lelki fájdalommal, szenvedéssel jár, a betegek gyakran beszámolnak a teljes kilátástalanságról, a tehetetlenség érzéséről és arról, hogy olyan dolgok, amelyeket korábban könnyedén el tudtak végezni, alig vagy nem is mennek. Ezek a funkciókárosodások kihathatnak az életük számos területére, hiszen nem tudják rendesen végrehajtani a munkájukat vagy kapcsolatokat ápolni azokkal, akik egyébként fontosak a számukra. Fontos tudni, hogy a depresszió egy sötét, zárt világ, amelyben fájdalmassá, nehézkessé válnak a hétköznapi feladatok. Az önértékelés csökkenésével erős bűntudat, lelkiismeret-furdalás léphet fel, nyomában a halálvággyal vagy öngyilkossági gondolatokkal, tervekkel. Ahhoz, hogy ezek megszűnjenek, szakmai segítség kell. A depresszióra ráadásul később rárakódhatnak egyéb problémák, például szorongás, szerhasználat, mint a drogok, gyógyszerek, alkohol. Minél több probléma áll fenn, a kezelésük is nehezebb lesz.

Tünetek, amelyek vészcsengők lehetnek:

  • hosszan tartó szomorúság vagy üresség érzése,
  • tehetetlenség vagy reménytelenség érzése,
  • bűntudat vagy értéktelenség érzése,
  • düh és ingerlékenység,
  • koncentrációs nehézségek,
  • krónikus fáradtság,
  • alvásproblémák,
  • étvágy- és testsúlyváltozás, hízás, fogyás,
  • krónikus fájdalom (például fej- vagy hasfájás),
  • a korábban szeretett tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,
  • elzárkózás a barátoktól, családtagoktól, halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

Így tud segíteni a szakember

Már a depressziót kiváltó ok vagy okok feltárásában is mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni. Ugyan az esetek egy részében akár maguktól is megszűnhetnek a tünetek, de a kiváltó okoknak megfelelő kezelés nélkül sokkal nagyobb a visszaesés lehetősége. Az sem mindegy, milyen szakembert keresünk fel a tünetek jelentkezését követően. A terápia meghatározása és alkalmazása klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta szakorvos segítségének igénybevételével lehet hatékony.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6218000540
süti beállítások módosítása