Te tudod, hogy mitől alakulhat ki a téli depresszió?

Szponzorált tartalom

2022. december 20. Kontent

pexels-ron-lach-8526172_rv5.jpg

Amióta szürkék a nappalok és hosszúak az esték, a hangulatod is beborult? Lehet, hogy nálad is a szezonális depresszió tünetei jelentkeznek.

Nehezen indulnak a napok. Szívünk szerint még órákig az ágyban maradnánk. A munkában szétesik a figyelmünk, és egyre kevesebb energiánk, kedvünk van a társas programokra, hobbikra. Ha te is hasonlóképpen érzel, nagy eséllyel a téli depresszió köszöntött be nálad. Ne ijedj meg, nem veled van a probléma, a téli depresszió a leggyakoribb szezonális mentális betegség (a mi égövünkön a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabb formában 2-5 százalékát érinti), ami nagyrészt a rövidebb nappalokra és modern életmódunkra vezethető vissza.

A tünetek jellemzően október végén, november elején jelentkeznek, és következő év tavaszával szűnnek meg. A téli depresszió azonban nem jelenik meg feltétlenül minden télen, ugyanakkor az amerikai Nemzeti Orvostudományi Könyvtárban közzétett kutatás szerint sokkal gyakrabban fordul elő ilyenkor hangulatzavar, mint a többi évszakban.

Ezek a leggyakoribb tünetek:

  • A hangulatunk majdnem mindennap nyomott, levert.
  • Csökken az érdeklődésünk olyan dolgok iránt is, amiket korábban élveztünk, szerettünk.
  • Megváltoznak az alvási szokásaink, jellemzően sokat alszunk.
  • Kevés az energiánk, enerváltak vagyunk.
  • Koncentrációzavart észlelünk a munkánkban, a tanulásban.
  • Ingerlékenyebbé válunk.
  • Jobban esik az egyedüllét.
  • A libidónk csökken.
  • Gyakran tör ránk szénhidrátéhség, ami súlygyarapodást vonhat maga után.

Mitől alakul ki?

A téli depresszió a szezonális depressziók csoportjába tartozik, megjelenésének hátterében pedig a téli napfényhiányos, hideg időszak beköszöntése áll. Mivel ilyenkor kevesebb a napfény, ezért megemelkedik a melatonin nevű hormon szintje, aminek hatására elálmosodunk, és szervezetünk felkészül a pihentető alvásra. Amennyiben ez túl korán következik be, vagyis már nappal is alvó üzemmódba kapcsol a test, az negatívan befolyásolhatja az alvás-ébrenlét ritmusát és a kedélyállapotot. Ha pedig ez az állapot tartósan fennáll, az bizony téli depresszióhoz vezethet.

A modern életmód is tehet róla:

Régen, a mezőgazdaságból élő, főleg falusi embereknél természetes volt, hogy az aratás, a termények begyűjtése után a tél a pihenés, a regeneráció időszakának számított. A nyári kemény munka után, a természet lecsendesedésével egy időben az emberek is többet voltak otthon, többet aludtak, kevesebbet dolgoztak és mozogtak. Teljesen természetes folyamat volt ez, hiszen a szervezet így készült fel a következő év kihívásaira. A világítás és a városi életmód elterjedése azonban alapjaiban változtatta meg e természetes körforgást. Ezért történhet meg, hogy a téli aktivitás már alig különbözik a nyáritól, így a végtelenségig kiszipolyozzuk a szervezetünk energiatartalékait.

Vagyis elmarad a szervezet regenerációja, így a depresszió is könnyebben eluralkodik rajtunk.

Tehetünk ellene?

A szakemberek szerint igen, sokat segít például, ha a napfelkeltével egy időben kelünk és fél órát mozgunk a szabadban. Ez lehet egy könnyű séta, laza futás vagy néhány tornamozdulat a kertben, és máris jobb lesz a hangulatunk. A reggeli sétától kipirosodva, a friss levegőtől és – ha szerencsénk van – a reggeli napfénytől könnyebb lesz megküzdeni a téli melankóliával. A napfény ugyanis serkenti a szerotoninképződést az agyban, ami javítja a hangulatot. A téli napfény tehát mindenképpen növeli az éberségi állapotot és javítja a hangulatot.

Szerencsére a téli depresszió okozta hangulatromlást úgynevezett fényterápiával is lehet ellensúlyozni. Általában 10 000 lux fényerősségű, UV-mentes fényt kibocsátó fényforrásokkal végzik a terápiát, amelyek előtt a páciens körülbelül 30 percig ül. A szakemberek szerint minél korábban, lehetőleg a reggeli órákban történik a kezelés, annál jobbak az eredmények, ugyanis ekkor sikeresen megállítható az éjszakai melatonintermelődés, illetve a már meglévő melatonin nagy része a fény hatására lebomlik.

Amennyiben azt érzed, hogy már hetek óta levert vagy, és egyre nehezebben mennek a napi feladatok, ne szégyelld szakember segítségét kérni! Fontos, hogy a depressziót mielőbb felismerjék és időben elkezdjék a megfelelő kezelést. Az enyhébb tüneteknél, mint minden más betegség esetén, jóval könnyebb és egyszerűbb a gyógyulás.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5018000568
süti beállítások módosítása