Se íze, se bűze: ez történik az orrodban a megfázás során

Szponzorált tartalom

2023. február 21. Kontent

shutterstock_1429373165_rl6.jpg

A koronavírus-járvánnyal előtérbe került egy kellemetlen tünet, ami általában akkor jelentkezik, amikor a szervezetünk küzd a vírusos vagy bakteriális megbetegedések ellen. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy nem érezzük sem az illatokat, sem az ízeket. De vajon mi zajlik ilyenkor a szervezetünkben, miért veszítjük el ideiglenesen ezeket a fontos képességeinket?

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor az orrdugulással egy időben nem érzünk sem illatokat, sem ízeket. Az átmeneti kellemetlen panasz hátterében a leggyakrabban az orrnyálkahártya gyulladásos vagy allergiás eredetű duzzanata áll, de persze más okai is lehetnek. Ilyen a koronavírus-fertőzés, az orrpolipózis, az orrmandula-túltengés, a reflux, a hormonális zavarok. Egyes gyógyszerek mellékhatása, sőt, az orrtörés okozta elzáródás következménye is lehet, illetve az életkor előrehaladása szintén együtt járhat a szaglásvesztéssel, különösen 60 éves kor után. A szaglás teljes elvesztése (anozmia) vagy az ízérzés elvesztése (ageusia) azonban csak ritkán fordul elő.

Hogyan romolhat el a szaglás?

Az orr és a torok felső részének meghatározott területén találhatók az úgynevezett szagreceptorok. Amikor ezek a receptorok szagokat érzékelnek, üzenetet küldenek az agynak. Az agy ezután azonosítja az adott illatot vagy kellemetlen szagot.

Amennyiben ezt a folyamatot valami megzavarja, legyen az egy orrdugulás, elzáródás, gyulladás, idegkárosodás vagy agyműködési zavar, az bizony befolyásolhatja a normális szaglás, egyben az ízlelés képességét.

Mi köze az orrdugulásnak a szaglás elvesztéséhez?

Egy korábbi posztunkban már részletesen írtunk arról, milyen fontos szerepe van az orrnyálkahártyának, hiszen levegővételkor az orrüregen áthaladó levegő az orrnyálkahártyának köszönhetően felmelegszik, párásodik és megtisztul. Ebben a feladatban a nyálkahártyát gazdag érhálózata segíti, ami viszont komoly térfogat-növekedésen megy keresztül (és egyben a váladéktermelése is erősen fokozódik), amikor az immunrendszer betolakodó kórokozókkal, vírusokkal vagy a baktériumokkal küzd, és ezalatt a szervezetben gyulladás alakul ki.

Agyő, finom ízek!

Rendszerint a gyulladás hatására jön létre a jól ismert orrdugulás, ami nemcsak a levegővételt nehezíti meg, hanem ellehetetleníti a szaglást és az ízlelést. Felmerülhet a kérdés, hogy az ízleléshez miért nem elegendők pusztán a nyelvünk ízlelőbimbói, de erre is van tudományos válasz: a nyelv révén csak az alapízeket – keserű, édes, sós és savanyú – ismerjük fel. Ízérzékelő sejtek továbbá a szájpadon, a torokban és a garatban is fellelhetőek. Ha azonban az illatanyagok feljutása és a sejtekbe való bejutása akadályozott, jelentősen romlik az ízlelés minősége. A megfelelő érzékeléshez a normális nyáltermelés is szükséges, amiből jóval kevesebb termelődik, amikor az orrdugulás miatt a szánkon veszünk levegőt.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818049282
süti beállítások módosítása