Ezt az 5 szokást biztosan nem szereti a hüvelyed

Szponzorált tartalom

2023. március 14. Kontent

shutterstock_723967453_vg4.jpg

Ha te is azok közé tartozol, akik újra és újra rendellenes hüvelyi folyást tapasztalnak magukon, érdemes lehet az alábbi tanácsokat megfogadnod.

Amikor megveszünk magunknak egy-egy fehérneműt vagy otthonra valamilyen mosakodógélt, esetleg sietve bedobunk néhány csomag tampont a kosarunkba, sokszor nem is gondolunk arra, hogy ezek a termékek vajon jót tesznek-e a vaginánknak. Pedig az igazából pontosan tudatja veled, hogy mit kedvel és mi tesz rosszat neki.

Tünetekkel jelzi, ha valami nem tetszik neki, pontosabban a hüvelyflórának. Ez utóbbi kényes egyensúlyát számos külső tényező tudja negatív irányba elmozdítani. Ahogy azt a korábbi cikkeinkben kifejtettük, a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása a kórokozók elszaporodásával jár, ami miatt gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzés alakulhat ki. Utóbbi a 15 és 44 éves kor között leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Bár nem nemi úton terjedő problémáról van szó, nagyobb eséllyel alakul ki védekezés nélküli szexuális együttlét után. Sok esetben pedig helytelen tisztálkodási szokások okozzák.

Tünetek:

  • Kellemetlen, halszagú hüvelyi folyás.
  • A váladék nem sűrű, de bőséges és inkább vizes jellegű, lehet szürkés és fehéres is.
  • Olykor irritációt, viszketést és vizelési panaszokat is okozhat.

Talán nem is gondolnád, hogy néhány egyszerű szokás is hajlamosíthat a bakteriális vaginózis kialakulására. Mutatjuk, miket érdemes kiiktatni a mindennapjaidból.

1. Túlzott tisztálkodás és téves női higiéniai trendek

Szeretnéd tudni, hogyan tisztítsd a hüvelyed? Adunk egy tippet: sehogy! Ismered azokat a frissítő hüvelytörlőkendőket és spray-ket, amelyeket virágos csomagolás borít, és amelyek azt ígérik, hogy tavaszillatú lesz a vaginád? Nos, amiről nem szólnak a reklámokban, hogy ezek könnyen megváltoztathatják a hüvely normális körülmények között enyhén savas pH-értékét. A Medical News Today szerint a mosakodás, különösen a kemény szappanokkal vagy tusfürdőkkel történő intim fürdés is lúgossá teheti a hüvelyi pH-t, növelve ezzel a fertőzések kockázatát. A vagina valójában egy öntisztuló szerv, nincs szüksége külön tisztítószerre.

2. Odalent is izzadunk

Sportolni fontos, ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen ruhában izzadunk, mivel a nedves környezet kedvez a kórokozók elszaporodásának. Edzés közben tehát viselj bő ruházatot, és a mozgás végeztével öltözz át száraz ruhába.

3. Viszlát, tampon!

Sajnos a tampon felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, pláne, ha túl hosszú ideig van odabent. Legalább 4-5 óránként cseréld ki. Jobb ilyenkor inkább betétet, menstruációs bugyit vagy hüvelykelyhet használni.

4. Még dohányzol? Na ne már!

Valószínűleg ismered a dohányzás negatív egészségi következményeit, de azt talán nem tudtad, hogy ez a rossz szokás a hüvely egészségére is káros hatással lehet. Bizony, a nemdohányzókhoz képest a dohányzó nőknél rendszertelenebb és fájdalmasabb menstruáció jelentkezik. A pöfékelés ráadásul gyengíti az immunrendszert, alacsonyabb ösztrogénszinthez és hüvelyszárazsághoz vezethet. Ráadásul a dohányzás korai menopauzát okozhat és a fogantatás esélyét is ronthatja.

5. A ruha teszi az embert, és a vaginának sem mindegy, mit hordunk

Jobb, ha laza, jól szellőző pamut ruhaneműt viselünk, amely lehetővé teszi a levegő áramlását. A fehérneműk közül a tangát tartogasd különleges alkalmakra, ugyanis a bélbaktériumok előszeretettel utaznak a vékony pánton a végbéltől a hüvelyig. A szűk ruhák nedves és meleg környezetet teremtenek a testüregben, ami gombás fertőzéshez vezethet.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1618067708
süti beállítások módosítása