Egyél jókat a magasabb ösztrogénszintért

Szponzorált tartalom

2023. május 9. Kontent

shutterstock_2027311751_ck2.jpg

Az ösztrogén az egyik legfontosabb női hormon a szervezetünkben, hiánya meglátszik a bőrünkön, a hajunkon, a hangulatunkon, a nőiességünkön, és nyomot hagyhat az egészségünkön is. Épp ezért fontos tudni, hogy még a menopauza idején is tehetünk azért, hogy fenntartsuk a megfelelő szintjét.

Az ösztrogén felelős a női másodlagos nemi jellegek kialakulásáért, a menstruációs ciklus szabályozásáért, a csontsűrűség fenntartásáért, részt vesz a peteérés serkentésében, valamint a méhnyálkahártya felépítésében. A menstruációs ciklus első felében mennyisége fokozatosan nő, az érésben lévő tüsző termeli, amelyet az agyalapi mirigy szabályoz. Egészen az ovulációig nő a szintje, utána a progeszteroné lesz a főszerep.

Megfelelő mennyisége elengedhetetlen a normál ciklushoz, ezért, ahogy arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a túl magas és túl alacsony szintje számos egészségi problémát okozhat:

  1. menstruációs zavarok
  2. alvászavarok
  3. fáradtság
  4. depresszió
  5. alacsony libidó
  6. hüvelyszárazság
  7. bőrszárazság
  8. hőhullámok

Az alacsony ösztrogénszintnek több oka is lehet

Befolyásolhatják hormonális és nem hormonális tényezők. Utóbbiak közt szerepel például az anorexia, a túlzott testmozgás vagy akár a kemoterápia, ám az esetek nagy részében endokrin eredetű a probléma. Okozhatja a Turner-szindróma is, ez egy nőknél előforduló genetikai betegség, amely során az egyik nemi kromoszóma hiányzik vagy károsodott. Hasonlót okozhat a PCOS, amely gyakori állapot a nők körében. Alapja hormonális zavar, amelynek hatására a domináns tüsző helyett folyadékkal teli ciszták keletkeznek a petefészkekben. De szülés után, szoptatás alatt is jellemző.

Egy természetes ok is állhat a háttérben, ez nem más, mint az idősödés. A negyvenes életévek második felétől a petefészkek ösztrogéntermelése és a nők megtermékenyülésre való képessége fokozatosan csökken, majd a menopauzával végleg megszűnik.

A kellemetlen tüneteket azonban a menopauza beköszöntével sem kell szó nélkül tűrni. A hormon pótlása lehetséges szisztémás és lokális hormonális gyógyszerekkel, illetve számos olyan fitoösztrogén-tartalmú gyógynövény – például a vörös lóhere és a szója – létezik, amelyek enyhíthetik az ösztrogénhiány okozta tüneteket. Ugyancsak hatásos segítség lehet ilyenkor a poloskavész (Cimicifuga vagy Black cohosh), az orbáncfű vagy a barátcserje, a lokálisan alkalmazott hialuronsavnak pedig hüvelyszárazság esetén van jótékony hatása. Fontos megjegyezni azonban, hogy bár a fitoösztrogén-tartalmú gyógynövényes szerek egyes nők esetében hatásosak lehetnek, mellékhatásokkal is járhatnak. Épp ezért mindenképp konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógynövényes kezelést szeretnél elkezdeni.

És mi a helyzet az ételekkel?

Talán meglepő, de bizonyos ételek is sokat segíthetnek abban, hogy megteremtsük a hormonális egyensúlyt. Mutatjuk, melyek azok az alapanyagok, élelmiszerek, amelyek emelhetik az ösztrogénszintünket.

  • Lenmag

A kutatók úgy vélik, hogy a lenmag csökkenti a mellrák kockázatát. Számos ételre szórhatod, belesütheted kenyérbe és süteménybe, vagy turmixokba is keverheted.

  • Szója

A szója nagy mennyiségben tartalmaz olyan fitoösztrogéneket, amelyek utánozhatják az ösztrogén hatásait, és csökkenthetik a kellemetlen tüneteket. A szója emellett számos alapvető vitaminban és ásványi anyagban is gazdag. A vörös és feldolgozott húsok alternatívájaként támogathatja a szív egészségét. Emellett rendkívül sokoldalúan felhasználható: eheted és ihatod is.

  • Őszibarack

A tanulmányok szerint heti két adag őszibarack vagy nektarin fogyasztása csökkenti a mellrák kockázatát. A kutatók hasonló hatást találtak az áfonya és az eper fogyasztása esetében is.

  • Szezámmag

A szezámmagot könnyű hozzáadni szinte bármilyen ételhez – és segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Tanulmányok szerint befolyásolja az ösztrogénszintet, erős antioxidáns hatásával pedig a krónikus betegségek kockázati tényezői ellen is felveszi a küzdelmet.

  • Zöldek

Az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező fitoösztrogéneket tartalmaznak.

  • Diófélék

A diófélék – például a kesudió, a mandula, a földimogyoró és a pisztácia – nagyszerű forrásai a szívbarát fitoösztrogéneknek. Könnyen beilleszthetőek az étrendedbe, ugyanakkor figyeljünk az adagokra, mert a legtöbb dióféle kalória- és zsírtartalma magas.

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitoval_legfrissebb.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8518112808
süti beállítások módosítása