Férfiként is érinthet a meddőség

Szponzorált tartalom

2023. szeptember 13. Kontent

shutterstock_1745289956_px3.jpg

Anna és Péter régóta álmodoztak arról, hogy gyermekük legyen. Ám évek múltával sem sikerült elérni az áhított állapotot, ezért úgy érezték, itt már csak szakember segíthet.

A meddőség fájdalmas probléma azok számára, akik vágyakoznak a gyermekáldásra. Manapság egyre nagyobb figyelem irányul a férfiakra e téren is, hiszen ma már tudjuk, hogy mindkét nemnél előfordulhat meddőség. A statisztikák szerint az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékban a férfi terméketlen, 20 százalékban pedig mindkét félnél fennállhatnak a fogamzást akadályozó problémák, és előfordul az is, hogy nem derül fény a meddőség pontos okára.

A férfiokokról ritkábban esik szó, pedig, ahogy azt a statisztikai adatok is mutatják, érdemes tisztában lennünk azzal, milyen lehetséges problémák merülhetnek fel ezek között.

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás egy olyan elhúzódó kórkép, amely jelentősen befolyásolhatja a férfiak termékenységét. Az andrológiai eredetű meddőség hátterében lehetnek továbbá genetikai, hormonális, gyulladásos problémák, herevisszeresség és daganatos megbetegedések is.

Nálunk biztos nem lehet gond!

Annáék azt gondolták, náluk minden rendben van, ám hiába próbálkoztak a teherbeeséssel, nem sikerült. Egy év után Anna a nőgyógyászához fordult, aki elmondta:

Sokan azt gondolják, hogy csak a nőknél lehet probléma. A férfi meddőség azonban ugyanolyan gyakori, mint a női. Fontos, hogy Pétert is kivizsgáljuk” – magyarázta az orvos.

Péter megdöbbent, ugyanis a társadalmi sztereotípiák miatt ő is úgy gondolta, hogy rá férfiként bizony nem vonatkozhat a meddőség. A felesége unszolására mégis felkeresett egy andrológust, aki lefuttatott jó pár meddőségi vizsgálatot, amelyek eredménye nagy meglepetést okozott.

Lappangó betegség

Péter krónikus bakteriális prosztatagyulladással küzdött, ami hosszú ideje rejtőzködött a háttérben: ez okozta a tüneteket és a hosszú ideje tartó meddőséget.

A doktor felvilágosította Péteréket, hogy a prosztatagyulladás egy kevésbé ismert, de igen jelentős probléma lehet a férfiaknál. Alattomosak a tünetei, a betegség lefolyása általában elhúzódó, és a panaszok visszatérőek. Sajnos a krónikus bakteriális prosztatagyulladás termékenységi problémákat is okozhat, mivel a gyulladás csökkenti a spermiumok mozgékonyságát.

Megcsillan a remény

Péter és Anna hálásak voltak az orvosnak, hiszen így már tudták, merre induljanak el. Péter antibiotikumokat és gyulladáscsökkentőket kapott.

Egy évvel később, kezelések és életmódváltás után (Péter teljesen lemondott az alkoholról, sokat sportolt és egészségesen étkezett) pozitív lett Anna terhességi tesztje. A pár öröme határtalan volt.

A megfelelő terápia és a betegség kezelése után érdemes a fertőzés visszatérésének megelőzésére is hangsúlyt fektetni. Ebben nagy szerepe van az egészséges életmódnak és a rendszeres urológiai kontrollnak.

Erre figyelj!

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás gyakran enyhe tünetekkel kezdődhet, így könnyen múló problémának gondolhatjuk. Érdemes azonban komolyan venni a következő jeleket:

- Rendszeres vizelési nehézségek és gyakori vizelési inger.
- Fájdalom és kellemetlen érzés a medence területén vagy az alhasban.
- Fájdalom ejakuláció közben vagy utána.
- Hát- vagy herefájdalom.

Mit lehet tenni?

Amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalod, fordulj urológushoz! A krónikus bakteriális prosztatagyulladás korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú lehet a termékenység megőrzése szempontjából.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A szexuális aktivitást nem befolyásolja. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3618210277
süti beállítások módosítása