CPPS: a fájdalom szindrómája

Szponzorált tartalom

2023. szeptember 19. Kontent

shutterstock_2312663801_px2.jpg

A betegség tünetei és kezelése kihívást jelenthet mind az érintett személyek, mind az orvosok számára. Próbáld megelőzni, mert együtt élni vele nagyon nehéz!

Sokféle fájdalom, tapogatózás a kezelésben

A CPPS, más néven krónikus medencei fájdalom szindróma egy olyan állapot, amely különböző fájdalmas tünetekkel jár a medence területén, különösen a férfiak körében. Diagnózisa és kezelése nem egyszerű feladat, a tünetek hátterében semmilyen konkrét szervi okot nem találnak az orvosok.

A tünetei változatosak, és sokszor nagyon kellemetlenek lehetnek. Férfiaknál a leggyakoribb panaszok közé tartozik a diszkomfortérzés a medence területén, valamint a fájdalom a gátban, az alhasban, a herében, a péniszben, a végbélnyílás körül, a húgycsőben és a lágyéki területen, de szó lehet derékfájdalomról, belső combfájdalomról és ezekhez társuló szexuális zavarokról, valamint potenciaproblémákról. Sok beteg számára fájdalmas a szexuális együttlét, vagy utána éreznek fájdalmat. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ezek a tünetek változhatnak, és számtalan módon kombinálódhatnak.

Nincsenek konkrét okok

A CPPS okai nem teljesen tisztázottak, és ennek következtében a kezelés is nehézkes lehet. A kutatók feltételezik, hogy a pszichológiai, idegi és immunológiai tényezők mind szerepet játszhatnak a CPPS kialakulásában és fenntartásában.

A stressz és a szorongás, valamint az életmódbeli tényezők, például a mozgásszegény életmód vagy a nem megfelelő étrend is hozzájárulhatnak a tünetek súlyosságához.

A kezelés során fontos megérteni, hogy a hosszú távon szedett fájdalomcsillapítók nem nyújtanak valódi megoldást, és tartós használatuk kifejezetten káros lehet. A fájdalomcsillapítók átmeneti megoldást nyújthatnak a betegek számára, de nem kezelik az alapvető okot. Ezenkívül függőséghez vezethetnek, és ronthatják a szervezet természetes fájdalomcsillapító mechanizmusait.

Kezelési lehetőségek, tanácsok

A CPPS kezelésében a komplementer és alternatív terápiás módszerek, mint például a gyógytorna és a fitoterápia hatásosak lehetnek. A gyógytorna olyan speciális mozgásokat és gyakorlatokat foglal magában, amelyek segíthetik a medence környékén lévő izmok erősítését és nyújtását. Ennek eredményeként csökkenthetők a fájdalmas tünetek, és javulhat az életminőség.

A National Institutes of Health a krónikus kismedencei fájdalom szindrómát (CPPS) a férfiaknál a következőképpen írja le:

A nem bakteriális prosztatagyulladás, vagy prosztatodynia olyan visszatérő vagy krónikus kismedencei fájdalom, amely nem kapcsolódik a vizeletben vagy a prosztata váladékában azonosított baktériumokhoz. A CPPS „A” típusának nevezik azokat az eseteket, amikor a vizeletben vagy a prosztataváladékban gyulladásos sejteket találnak, a „B” típusba pedig azok az esetek tartoznak, amikor a vizeletben vagy prosztataváladékban NEM találnak gyulladásos sejteket.

A fitoterápia egy másik hatékony módszer a CPPS kezelésére. Ez magában foglalja a gyógynövények és növényi kivonatok felhasználását a tünetek enyhítésére és a fájdalom csökkentésére. Bizonyos gyógynövényeknek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk van, és természetes módon támogathatják a szervezetet és a gyógyulást.

A CPPS kezelésében a betegség egyéni jellegét is figyelembe kell venni. Mivel a tünetek sokfélesége miatt nincs egyetlen, mindenkinél bevált kezelési módszer, ezért fontos, hogy minden betegnek egyedi terápiás tervet állítsanak össze az orvosok. A betegeknek együtt kell működniük a szakemberekkel, és figyelniük kell a saját testük jelzéseire, reakcióira, a különböző kezelési módokra.

Az életmódváltás is kulcsfontosságú a CPPS kezelésében. A megfelelő étrend, a testmozgás beiktatása a mindennapokba, a stressz kezelése és a pihenés fontossága nemcsak a CPPS esetében, de az általános egészség és jóllét szempontjából is kiemelt figyelmet érdemel.

A CPPS tehát nem csekély kihívást jelentő állapot, amely komplex kezelést igényel. A fájdalmas tünetek jelentős negatív hatással lehetnek a betegek életminőségére.

Az érintettek számára a támogató közeg és az információ elérhetősége is fontos szerepet játszik. A betegeknek érdemes csatlakozniuk olyan csoportokhoz vagy fórumokhoz, ahol másokkal megoszthatják a tapasztalataikat és az érzéseiket. Az információhoz való hozzáférés segíthet jobban megérteni a CPPS jellemzőit és kezelési lehetőségeit.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5018210305
süti beállítások módosítása