Tuti receptek a jó hangulatért

Szponzorált tartalom

2024. április 16. Kontent

 rv5_2.jpg

Összegyűjtöttük, milyen finomságok segíthetnek javítani a hangulatunkon, és melyeket érdemes inkább hanyagolni.

A megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik a mentális egészségünk fenntartásában: az ételek ugyanis nemcsak energiát és tápanyagokat biztosítanak számunkra, de az agy kémiai egyensúlyára is közvetlen hatással vannak.

Épp ezért a tudatos táplálkozás és az egészséges étkezési szokások bevezetése fontos lépés lehet a mentális egészségünk fenntartásában és a depresszió megelőzésében. Talán nem is gondolnád, de az étkezés lehet az egyik kulcs a lelki jóllétünkhöz, így érdemes odafigyelni arra, mit teszünk a tányérunkra. Íme egy kis mankó, ha az étkezéseddel turbóznád fel a hangulatodat!

Hangulatjavító ételek

  • Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek: az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy megfelelő működésében, és számos tanulmány kimutatta, hogy akik elegendő mennyiségben fogyasztják ezeket az esszenciális zsírsavakat, kevésbé hajlamosak a depresszióra. A tengeri halak, például a lazac, a hering és a tonhal kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak.
  • B-vitaminban gazdag ételek: a B-vitamin szintén fontos az agy megfelelő működéséhez, és hiánya szorosan összefügg a depresszióval. A zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak és hüvelyesek bővelkednek B-vitaminban.
  • Sötétzöld leveles zöldségek: a brokkoli, a spenót és a kelkáposzta tele vannak olyan tápanyagokkal, mint a magnézium és a folsav, amelyek fontosak lehetnek a hangulat és az egészséges agyműködés szempontjából.
  • Gyümölcsök és zöldségek: a színes, antioxidánsban gazdag gyümölcsök és zöldségek, mint például a bogyós gyümölcsök, a paradicsom, a répa és az édesburgonya, segíthetnek csökkenteni a depresszió tüneteit.
  • Probiotikumok: a bélflóra egészsége összefüggésbe hozható a hangulatunkkal is. A probiotikumokat tartalmazó ételek (például joghurt, kefir, savanyú káposzta) segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, amely közvetve javíthatja a mentális egészségünket.

Hangulatromboló ételek

  • Magas cukortartalmú ételek: a magas cukortartalmú ételek és italok rövid távú energiabombák lehetnek, de hosszú távon instabil vércukorszintet és hangulatváltozásokat okozhatnak.
  • Mentális egészségre káros szénhidrátok: az egyszerű szénhidrátok, mint például a fehér liszt és a finomított gabonafélék, gyorsan megemelik a vércukorszintet, ám a gyors felszívódásuk miatt az hirtelen le is esik, ami szintén hangulatingadozásokat okozhat.
  • Alkohol: bár az alkohol rövid távon felszabadító érzetet kelt, hosszú távon negatív hatással van az agy kémiai egyensúlyára, és növelheti a depresszió kockázatát.
  • Transzzsírsavakban gazdag ételek: a transzzsírsavakat tartalmazó fogások (például gyorséttermi ételek és sütemények) gyulladást okozhatnak az agyban, ami ronthatja a hangulatot.
  • Koffein: bár rövid távon serkentheti az agyat, a túlzott koffeinfogyasztás hosszú távon álmatlanságot és szorongást okozhat, ami kedvezőtlen hatással lehet a mentális egészségre.

És most jöjjön egy finom és egészséges recept:

Szuperegészséges avokádós-spenótos smoothie

A semleges ízű avokádó mellé tegyünk friss spenótleveleket, uborkát és almát is. Édesítőnek használjunk datolyát és mandulaitalt.

Miért jó a smoothie?

Mert ezerféleképpen elkészíthető, és nemcsak jól néz ki, hanem tápláló is. Számos egészséges összetevőből készülhet, például banánból, mézből, zabból és joghurtból. A banán hozzáadása nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely segít a szervezetnek a szerotonin – egy hangulatjavító vegyi anyag – előállításában. Ha tehát szeretnél jót tenni a szervezetednek, készíts magadnak a mindennapokban egy finom és tápláló smoothie-t. Ebben a cikkünkben 3 remek receptet is találsz.

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218381319
süti beállítások módosítása