Hallgass a testedre: a depressziót is jelezheti

2022. december 22. Kontent

pexels-karolina-grabowska-4506105_rv6.jpg

A modern ember egyik nagy problémája, hogy nem figyel a testére. Minden tünetre gyors megoldást akar, és rendszerint a gyógyszerektől várja a megkönnyebbülést. Sok esetben azonban a panaszok szorosan összefüggenek a mentális állapottal.

A különféle krónikus fájdalmak, az álmatlanul töltött éjszakák, a fizikai gyengeség nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamilyen szervi probléma áll a háttérben, ám intő jelei lehetnek annak, hogy depressziósak vagyunk. Az elhúzódó depresszív hangulati zavart ugyanis sokszor kísérik szomatikus tünetek, amiket a betegek gyakran félreértenek, és úgy gondolják, valamilyen szervi probléma állhat a háttérben.

Hallgatnunk kell tehát a testünkre, mert annak szinte minden porcikája rezonál a mentális gondjainkra. 

Gondoljunk csak arra, hogy amikor egy nehéz vizsga vagy állásinterjú előtt állunk, gyakori a gyomorgörcs, a hasmenés vagy az étvágytalanság. A furcsa panaszok érthetőek: a szorongás előidézheti a bélflóra egyensúlyának felborulását, ami az itt említett tüneteket is okozhatja. Utóbbiak emiatt igen gyakoriak depresszió esetén, és legalább ennyire jellemző a hirtelen hízás, valamint a fogyás is, hiszen a depresszió rendszerint kéz a kézben jár az étkezési szokások megváltozásával. Olykor mindössze annyit vesz észre a beteg, hogy csak az evésben leli az örömét, főként az egészségtelen ételek, az édességek adnak rövidtávú örömforrást, vagy épp ellenkezőleg, az étvágy eltűnik, és érdektelenné válik az evés. Így történhet meg, hogy a páciens hirtelen sokat fogy, vagy több kilót magára szed.

A gyakori testi tünetek között előfordulhatnak gerincbántalmak, ízületi panaszok, fejfájás, krónikus fájdalom, mellkasi tünetek, emésztőszervi elváltozások (például hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés). A tartós fáradtság, energiahiány is igen jellemző tünet, ahogy az alvászavar és a szexuális érdeklődés csökkenése is.

Egyre gyakrabban fordult elő, hogy a zakatoló gondolataim miatt nem tudtam elaludni, vagy hogy hajnal környékén szorongva ébredtem. A visszaalvás ilyenkor sehogy se ment. Mindemellett elkezdett jelentkezni egy hasogató, erős fejfájás, amit a különféle fájdalomcsillapító gyógyszerekkel sem tudtam elnyomni”

– meséli Kinga, akit a heves fejfájás egyre jobban és gyakrabban kezdett kínozni a hétköznapokban. A tüneteit eleinte fájdalomcsillapítókkal próbálta meg leküzdeni, hasztalan, ezért egy fejfájás-ambulanciára is elment, hogy kivizsgáltassa magát. Miután nem találtak nála szervi problémát, az orvosok gyanakodni kezdtek, hogy a tünetei talán pszichés problémákban gyökereznek. Ekkor már napközben is nagyon gyenge és energiaszegény volt, végül egy pszichiáterhez került, ahol kiderült, hogy depresszióval küzd.

Kinga története nem egyedi, épp ezért a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a lelki és a testi tüneteket is kezelni kell, figyelmet kell rájuk fordítani. Ha ugyanis valamelyik nem kerül diagnosztizálásra, a betegségek krónikus jelleget ölthetnek, és újabb betegségek forrásává válhatnak. Testi tünetek jelentkezése esetén persze mindig szükség van a fizikai kivizsgálásra, hiszen csak így diagnosztizálhatók vagy zárhatók ki a háttérben esetleg meghúzódó testi betegségek. De legalább ennyire lényeges a depresszió és lelki panaszok megfelelő kezelése gyógyszeres és/vagy pszichoterápiával.

Ahogy azt Dr. Máté Gábor magyar-kanadai orvos is leírta számos könyvében, elengedhetetlen, hogy a fizikai tünetek pszichés okait felfejtsék és kezeljék. Ezt pedig különösen szem előtt kell tartani akkor, amikor a testi panaszok gyökere a depresszió. Természetesen a depresszió kezelésében sokat számít a fizikai tünetek enyhítése, ugyanakkor legalább ennyire fontos a pszichés betegség megfelelő kezelése.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8718000598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása