Honnan tudjuk, hogy kihez forduljunk? Segítünk eligazodni a szakorvosok között.
Ha a táplálkozásról, emésztőrendszeri problémákról esik szó, gyakran halljuk, hogy el kellene mennünk egy gasztroenterológushoz, vagy egy dietetikushoz, hogy kivizsgáltassuk magunkat. De honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk?
Ami biztos, hogy mindketten az egészséges táplálkozással és az emésztőrendszerrel foglalkoznak, különböző szempontok alapján azonban eltérő feladatokat látnak el.
A gasztroenterológus az az orvos, aki az emésztőrendszer betegségeire és működési zavaraira specializálódott. Feladata diagnosztizálni és kezelni olyan problémákat, mint például a gyomorégés, a reflux, a gyomorfájdalom, a hasmenés, a puffadás vagy a székrekedés. A gasztroenterológus szakember számos diagnosztikai eljárást alkalmaz, például gasztroszkópiát vagy kolonoszkópiát, így vizsgálja az emésztőrendszer állapotát, és előírja a megfelelő kezeléseket vagy gyógyszereket a betegségek kezelésére, a tünetek enyhítésére.
A dietetikus pedig a táplálkozás tudományának szakértője. Munkája során az egyéni igényekre szabott egészséges étrendeket állítja össze. A dietetikus segít a betegeknek megérteni, hogy milyen étrendi és életmódbeli változtatások segíthetnek az emésztőrendszer problémáinak enyhítésében vagy megelőzésében. Gyakran a gasztroenterológus ajánlása alapján dolgoznak, és együttműködnek az orvossal a beteg gyógykezelésében.
Az együttműködésük fontos, mivel a gasztroenterológus diagnosztizálja és kezeli a betegségeket, míg a dietetikus segíti a betegeket az egészséges étrend kialakításában és fenntartásában.
Mindketten fontos szerepet játszhatnak az aranyérbetegség kezelésében.
Gasztroenterológus:
- Az aranyér gyakran a székrekedés következménye lehet. A gasztroenterológus segíthet az emésztőrendszeri problémák kezelésében, amelyek hozzájárulhatnak az aranyér kialakulásához vagy súlyosbodásához. Például étrendi és életmódbeli változtatásokat, gyógyszereket vagy más kezelési módszereket javasolhat.
Dietetikus:
- Az étrend nagyon fontos szerepet játszik az aranyér kezelésében és megelőzésében. A dietetikus olyan étrendi változtatásokat javasolhat, amelyek segíthetnek a székrekedés kezelésében, és ezáltal enyhíthetik az aranyér tüneteit. Egyebek között a rostban gazdag étrend, az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás és a megfelelő bélműködést elősegítő ételek bevezetése segíthet normalizálni a széklet állagát és csökkentheti a túlzott nyomást a végbél körül, ezáltal enyhítve az aranyér tüneteit.
Proktológus:
- Őt például olyan aktív aranyeres panaszokkal lehet felkeresni, mint a székelés közben jelentkező végbéltáji fájdalom, idegentestérzés vagy friss vér a széklet felszínén. A kizáródott aranyeres krízis esetén is ő segíthet.
Egyszóval a gasztroenterológus és a dietetikus közösen segíthet az aranyér megelőzésében, amennyiben a páciens is nyitott a konzervatív kezelésekre és az életmódváltásra. A proktológushoz kerülő betegeket általában már műteni kell.
Hirdetés
Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.
Patikában kapható gyógyászati segédeszközök
Fotó: Phytotec Hungária Bt.