Amikor korán érkezik a menopauza

Szponzorált tartalom

2024. augusztus 6. Kontent

rf2_2.jpg

A menopauza általában 45 és 55 éves kor között következik be, előfordulhat azonban, hogy már jóval korábban, akár 40 éves kor előtt is jelentkezik. A korai menopauza nemcsak fizikai, hanem érzelmi és pszichés kihívásokkal is járhat, hiszen a vártnál hamarabb lezárja a reproduktív időszakot. Akár még a gyermekvállalás előtt.

Ha a változókorra gondolunk, akkor azt általában az ötvenes évek elejére saccoljuk, ami jobb esetben meg is felel a valóságnak, ám egyes esetekben korábban lezárulhatnak a reprodukciós évek. Emlékezzünk csak Gwyneth Paltrow-ra, aki korai menopauzán ment keresztül. A színésznő sokat beszélt a megéléseiről, sőt, a saját vállalkozását is a menopauzára építette.

Egy másik sztár, Angelina Jolie esetében a korai menopauzát egy megelőző jellegű műtéti beavatkozás váltotta ki, amelyet a magas rákos megbetegedési kockázat miatt hajtottak végre. Jolie nyíltan beszélt az ezzel járó fizikai és érzelmi kihívásokról.

Szentesi Éva író is sokat beszélt arról, milyen fizikai tünetekkel jár az, ha valaki idejekorán a változókorba lép. Az ő esetében egy orvosi kezelés eredményeként következett be a korai menopauza. A fiatal nőt alig 28 évesen diagnosztizálták méhnyakrákkal: a kezelés részeként eltávolították a méhét, a petefészkei pedig leálltak a rengeteg sugárkezeléstől, így már a harmincas éveiben számolnia kellett a menopauza tüneteivel. Könyveiben írt az ezzel járó nehézségekről, és arról is, hogyan lehet ezeken felülemelkedni, megoldást találni a panaszokra.

Mindhárom ismert személy esete jó példa arra is, hogy bár a korai változókort nehéz pszichésen feldolgozni, ám a mai orvosi lehetőségekkel minőségi életet lehet élni.

A korai menopauza tünetei olyanok, mint a normál menopauza esetében, de akár már 40 éves kor előtt is jelentkezhetnek. A tünetek arra utalnak, hogy a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek.

  • Rendszertelen menstruáció: A menstruáció gyakorisága csökken, majd teljesen megszűnik.
  • Hőhullámok és éjszakai izzadás: Ezek a hormonális változások következtében jelentkeznek.
  • Hangulatingadozások: A hormonális egyensúly felborulása depresszióhoz, szorongáshoz és ingerlékenységhez vezethet.
  • Változások a libidóban: Az ösztrogénszint csökkenése csökkent nemi vágyat okozhat.
  • Hüvelyszárazság: Az ösztrogénhiány miatt a hüvelyi szövetek szárazabbá és vékonyabbá válnak.
  • Alvászavarok: Az éjszakai izzadás és a hormonális változások alvászavarokat okozhatnak.

 

A korai menopauza okai, ahogy azt a fenti példákból is láthatjuk, sokfélék lehetnek, és gyakran összetettek.

  • Genetikai tényezők: Ha a családban előfordult korai menopauza, nagyobb a valószínűsége, hogy valaki maga is korábban lép a változókorba.
  • Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, mint például a pajzsmirigy-rendellenességek, növelhetik a korai menopauza kockázatát.
  • Orvosi kezelések: Kemoterápia, sugárkezelés vagy petefészek-eltávolítás szintén okozhat korai menopauzát.
  • Egészségi állapot: Egyes egészségi problémák, mint a Turner-szindróma vagy a korai petefészek-elégtelenség, szintén korai menopauzához vezethetnek.
  • Rendszertelen menstruáció és szokatlan tünetek: Ha a menstruáció rendszertelenné válik, vagy más szokatlan tüneteket tapasztalunk, érdemes orvossal konzultálni.

 

Hogyan diagnosztizálják?

Az orvos fizikális vizsgálatot és vérvizsgálatot végez, kizárva a terhességet és a pajzsmirigy-megbetegedést.

A hormonszintet is ellenőrzik, főként a follikulusstimuláló hormont (FSH) vizsgálják, amely a petefészkek ösztrogéntermeléséért felelős. Amikor a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, az FSH-szint emelkedik. Amennyiben az FSH-szint 30 és 40 mIU/ml, az általában menopauzát jelez.

Van segítség

A korai menopauza kezelése és kezelhetősége nagyban függ az egyéni körülményektől, de nagy általánosságban az elmondható, hogy a tünetek és az egészségügyi kockázatok kezelése hasonló, mint a természetes menopauza esetében. Léteznek hormonterápiák, amelyeket korai menopauza esetén felajánlanak, hiszen az ösztrogén korai és drasztikus csökkenése késői egészségi problémákhoz is vezethet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Rendszertelen menstruáció és szokatlan tünetek: Ha a menstruáció rendszertelenné válik, vagy más szokatlan tüneteket tapasztalunk, érdemes orvossal konzultálni a diagnózis felállítása érdekében.
  • Hormonszintek ellenőrzése: Az orvos vérvizsgálatokkal ellenőrizheti a hormonális állapotot, beleértve az ösztrogén, a progeszteron és a pajzsmirigyhormon szintjét.
  • Szűrővizsgálatok: Később is fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése az egészségi állapot nyomon követése érdekében.
  • Egészséges életmód: Az egészséges életmód kialakításához és fenntartásához kérjük szakember segítségét. Legfőképp a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend segíthet sokat a korai menopauza tüneteinek enyhítésében.

A megfelelő orvosi támogatás és az egészséges életmód segíthet abban, hogy ebben az időszakban is teljes, boldog és kiegyensúlyozott életet élhessünk. Ne feledjük, hogy a korai menopauzára is van megoldás, mindenképp forduljunk szakemberhez, ha azt tapasztaljuk, hogy a vérzéseink elmaradnak, ritkulnak, vagy változik a vérzés mennyisége.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

rf-doboz-120db_legfrisebb_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818457063
süti beállítások módosítása