Így készülj fel a változókorra – Tippek a jóllétért

Szponzorált tartalom

2024. augusztus 21. Kontent

rf6.jpg

A menopauza időszaka számos testi és lelki tünetet hozhat magával. Ezek egyénenként változóak, és nem minden nő tapasztalja őket egyformán. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a lehetséges változásokkal és azok megelőzésével vagy kockázatainak csökkentésével, amiért már fiatalabb éveinkben is tehetünk.

Általában akkor félünk valamitől a legjobban, ha nem ismerjük, vagy nem tudunk róla eleget. Így van ez a menopauzával is, amiről sok nő fejében egy ijesztő kép él. Pedig a változókort jól is meg lehet élni, arról nem beszélve, hogy a reprodukciós évek vége nem jelenti azt, hogy az élet izgalmas része lezárult. Számos híresség beszélt már arról, hogy a változókor meghozta számára a kiteljesedést.

Igen, ebben az időszakban valóban sok változás történik a testünkkel, különféle tüneteket, panaszokat is tapasztalhatunk, és bár ezek többsége nem a kellemes kategóriába tartozik, ma már számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy a panaszokat csökkentsük, vagy akár meg is szüntessük. Az egészséges életmód, a stresszkezelési technikák, a rendszeres orvosi vizsgálatok és a megfelelő táplálkozás mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a menopauza időszaka is kiegyensúlyozott és egészséges legyen.

Milyen tünetekről is beszélünk, és hogyan lehet tenni ellenük?

Testi tünetek

1. Hőhullámok és éjszakai izzadás:

  • A hőhullámok megjelenése a menopauza egyik leggyakoribb tünete, a hirtelen jelentkező melegségérzetet gyakran izzadás kíséri.
  • Megelőzés: Rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott étrend és a stressz kezelése csökkentheti a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását.

2. Csontritkulás (oszteoporózis):

  • A menopauza idején az ösztrogén szintjének csökkenése miatt a csontok sűrűsége is csökkenhet, ami növeli a törés kockázatát.
  • Megelőzés: Kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint súlyzós edzések és rendszeres fizikai aktivitás segíthet a csontok erősítésében.

3. Súlygyarapodás:

  • A hormonális változások és az anyagcsere lassulása miatt a menopauza során gyakran előfordul a testsúly növekedése. Erről bővebben a korábbi cikkünkben írtunk.
  • Megelőzés: Egészséges étrend, rendszeres kardio- és erősítő edzések, valamint a stresszkezelés segíthet a testsúly kontrollálásában.

4. Szív- és érrendszeri betegségek:

  • Az ösztrogén védő hatásának csökkenése miatt nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
  • Megelőzés: Egészséges életmód, megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás és a dohányzás elkerülése csökkentheti a kockázatot.

Lelki tünetek

1. Hangulatingadozások:

  • A hormonális változások gyakran érzelmi hullámzásokhoz vezetnek, beleértve a depressziót és a szorongást.
  • Megelőzés: A stressz kezelése, relaxációs technikák alkalmazása, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás mind hozzájárulhat a lelki egyensúly megőrzéséhez.

2. Memóriazavarok és koncentrációs nehézségek:

  • A hormonális ingadozások hatással lehetnek a kognitív funkciókra is, ideértve a memóriát és a koncentrációt.
  • Megelőzés: A szellemi aktivitás fenntartása, például olvasással, tanulással, rejtvényfejtéssel, valamint a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges étrend segíthet a kognitív funkciók megőrzésében.

Mit tehetünk fiatalabb éveinkben?

1. Egészséges életmód:

  • Alakítsunk ki kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendet, amely tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
  • A rendszeres testmozgás, beleértve a kardio- és erősítő edzéseket, segíthet megőrizni a csontok és az izmok egészségét, valamint hozzájárul a testsúly kontrollálásához.

2. Stresszkezelés:

  • Alkalmazzunk relaxációs technikákat, például meditációt, jógát vagy mély légzési gyakorlatokat a stressz csökkentése érdekében.
  • Biztosítsuk a megfelelő alvásmennyiséget és -minőséget, mivel az alvás kulcsfontosságú a testi és lelki egészség fenntartásában.

3. Rendszeres orvosi vizsgálatok:

  • Vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálatokon, például csontsűrűség-mérésen, valamint szív- és érrendszeri szűréseken, hogy időben felismerjük és kezeljük az esetleges problémákat.
  • Egészségügyi tanácsadás: Konzultáljunk orvosunkkal a menopauza tüneteiről és az azok enyhítésére szolgáló lehetőségekről, beleértve a hormonpótló terápiát és más kezelési módszereket.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, a változókor számos testi és lelki tünetet hozhat magával, de sokat tehetünk a megelőzéssel a tünetek enyhítése érdekében. Minden nő számára fontos, hogy már fiatalabb éveiben is figyeljen ezekre a tényezőkre, hogy a változókor beköszöntével a lehető legjobb állapotban legyen mind fizikálisan, mind mentálisan.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

rf-doboz-120db_legfrisebb_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7018466395
süti beállítások módosítása