Mit tegyünk, ha alattomosan felkúsznak ránk a kilók?

Szponzorált tartalom

2024. augusztus 9. Kontent

 rf3.jpg

A változókor sajnos gyakran azzal is járhat, hogy fokozatosan megjelennek a nem kívánt hurkák deréktájon, ám a jó hír az, hogy némi odafigyeléssel visszanyerhetjük az alakunkat.

A változókorban sok nő tapasztalja a testsúly növekedését. Évente akár fél kilogramm súlygyarapodás is előfordulhat, miközben a testzsírszázalék 15-20 százalékkal is nőhet. Ezen változások hátterében különböző tényezők állnak, amelyek közül az életkor, az életmód és a hormonális változások kiemelkedő szerepet játszanak. Nézzük, melyek ezek:

1. Életkor

Az öregedéssel együtt járó fiziológiai változások nagyban hozzájárulnak a súly- és zsírnövekedéshez. De mi történik ilyenkor?

  • Zsíroxidáció csökkenése: Az életkor előrehaladtával a szervezet zsíroxidációs képessége csökken, ami azt jelenti, hogy kevesebb zsírt égetünk el.
  • Anyagcsere lassulása: Az anyagcsere sebessége csökken, így kevesebb kalóriát égetünk el naponta.
  • Csökkenő izomtömeg: Az izomtömeg fogyása miatt az energialeadás is csökken, hiszen az izmok több kalóriát igényelnek, mint a zsírszövet.
  • Növekvő zsírszövet: Az izomvesztés következtében a zsírszövet aránya növekszik, ami súlygyarapodáshoz vezet.

 2. Életmód

Az életmódbeli szokások szintén jelentős hatással vannak a testsúlyra és a testzsírra:

  • Magas zsírtartalmú és cukros ételek fogyasztása: Az ilyen ételek kalóriadúsak, és a csökkenő energiaszükséglet mellett súlygyarapodáshoz vezetnek.
  • Kevés rost fogyasztása: A rostban szegény étrend negatívan befolyásolja az emésztést és a teltségérzetet.
  • Dohányzás és alkoholfogyasztás: Mindkét szokás hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a zsír eloszlásához.
  • Alvás- és evészavarok: Az elégtelen alvás és az étkezési zavarok befolyásolhatják az anyagcserét és a hormonális egyensúlyt.
  • Mozgásszegény életmód: A fizikai aktivitás hiánya tovább csökkenti az energiaszükségletet, az izomtömeget, és hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

3. Hormonális változások

A premenopauza során elkezdődő hormonális változások különösen jelentős szerepet játszanak:

  • Csökkenő ösztrogénszint: Az ösztrogénszint csökkenésével a nőies zsíreloszlás megváltozik, és a relatív androgéntúlsúly miatt a zsíreloszlás centrális lesz, azaz a has környékén és a zsigeri zsírszövetekben koncentrálódik.

Mit tehetünk?

A testi változások nem mindenkire érvényesek, és azt sem szabad elfelejteni, hogy mindezek ellen lehet tenni. Az egészséges táplálkozás például kulcsfontosságú a testsúlynövekedés megfékezésében és a testzsírszázalék csökkentésében. Mire figyeljünk az étkezéseknél?

  • Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát.
  • Kerüljük a transzzsírokat és a telített zsírokat, helyettük fogyasszunk omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket.
  • Kerüljük a hozzáadott cukrokat és a cukros italokat.

Rendszeres testmozgás

Ha fittek szeretnénk maradni, és a nem kívánt zsírrétegtől is szabadulnánk, akkor a rendszeres fizikai aktivitás elengedhetetlen. Már napi félóra séta is sokat segít, de vannak bizonyos mozgásformák, amelyek különösen jók lehetnek ebben az időszakban:

  • Kardio edzések: Futás, úszás, kerékpározás és más aerob gyakorlatok segítenek kalóriát égetni és javítják a szív- és érrendszeri egészséget.
  • Súlyzós edzések: Az erősítő edzések segítenek megőrizni és növelni az izomtömeget, ami hozzájárul az anyagcsere gyorsításához.

Gyógyszeres kezelések

A gyógyszeres kezelések két fő céllal alkalmazhatók, ha a változókor miatt jönnek a kilók:

  • Elhízás és kardiovaszkuláris rizikócsökkentés: Bizonyos gyógyszerek segíthetnek a testsúly, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
  • Hormonpótlás: A hormonpótló kezelés (HPK) enyhítheti a menopauza tüneteit, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás és hangulatingadozások, valamint csökkentheti a hosszú távú következmények, mint az oszteoporózis és a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Ha úgy érzed, hogy a menopauza miatt változik a súlyod, te magad is sokat tehetsz ellene vagy a folyamat lassítása érdekében felkereshetsz szakembereket, orvosokat is. Ők segíthetnek abban, hogy megtaláld a te utad, hiszen minden női szervezet más, ezért fontos a személyre szabott terápia.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

rf-doboz-120db_legfrisebb_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7618462121
süti beállítások módosítása