Nem áll meg az élet a menopauza után. Így tehetsz az egészséges jövődért

Szponzorált tartalom

2024. augusztus 13. Kontent

rf4.jpg

Nagyanyáink korában a menopauza tüneteit szó nélkül el kellett fogadni, tűrni kellett az akkoriban „banyakórnak” nevezett időszakot. Manapság szerencsére rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy a panaszokat enyhítsük, és a szakemberek is azt tanácsolják, éljünk velük.

A menopauza időszaka minden nő életében elkerülhetetlen, a hormonális változások hosszú távú következményei jelentős hatással lehetnek az egészségre és az életminőségre. A hormonok, különösen az ösztrogén szintjének csökkenése számos súlyos egészségi probléma kialakulásához vezethet, ha nem teszünk megfelelő megelőző lépéseket.

A menopauza a menstruáció végleges elmaradását jelenti, ami a termékeny életszakasz lezárulását jelzi. A legtöbb nőnél a menopauza 45 és 55 éves kora között következik be. A menopauzát megelőző és azt követő néhány évben, azaz a változókorban a nőknél előfordulhatnak hőhullámok, hangulati változások, szorongás és depresszió is. A komplex változások közepette nem lehet figyelmen kívül hagyni a belső vívódásokat, érzéseket, veszteségérzetet sem.

Korábban szó sem esett arról, hogy milyen negatív következményei lehetnek a menopauza alatt bekövetkező hormonális változásoknak, az általános nézet az volt, hogy a nőknek minden tünetet, panaszt szó nélkül el kell viselniük. Szerencsére az orvostudomány fejlődésével ma már tudjuk, nem úri hóbort tenni a klimax nemkívánatos tünetei ellen. De nézzük, mivel járhat az ösztrogén csökkenése.

Csontritkulás

Az ösztrogén hiánya közvetlenül befolyásolja a csontok sűrűségét, a hormonszint csökkenése oszteoporózishoz vezethet. Az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás, a csontok gyengülésével és a csonttörések fokozott kockázatával jár. Az ilyen típusú sérülések, különösen az idősebb nők esetében, hosszú távú mozgáskorlátozottsághoz és jelentős életminőség-romláshoz vezethetnek.

Infarktus és sztrók

A menopauza során bekövetkező hormonális változások növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Az ösztrogén védelmet nyújt a szív- és érrendszer számára, így a változókorban bekövetkező hormonhiány növeli a szívroham (infarktus) és a sztrók (szélütés) kockázatát. Az artériák rugalmassága csökkenhet, és az érfalak megvastagodhatnak, ami magas vérnyomáshoz és egyéb kardiovaszkuláris problémákhoz vezethet.

Mit lehet tenni?

A menopauzával járó tünetek enyhítése és a hosszú távú következmények megelőzése érdekében fontos már fiatalabb korban megtenni a megfelelő lépéseket. Az alábbi stratégiák kulcsfontosságúak lehetnek:

Rendszeres szűrővizsgálatok

A rendszeres orvosi szűrővizsgálatok lehetővé teszik a kockázati tényezők korai felismerését és kezelését. A csontsűrűség-mérés (DEXA) és a kardiológiai vizsgálatok segíthetnek a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és korai diagnosztizálásában.

Életmódbeli változtatások

Az egészséges életmódnak jelentős szerepe van a menopauza hosszú távú következményeinek megelőzésében. A kiegyensúlyozott étrend, amely gazdag kalciumban és D-vitaminban, segíthet a csontok erősítésében. A rendszeres testmozgás, különösen a súlyzós edzések és a kardiovaszkuláris gyakorlatok, javíthatják a csontok egészségét és a szív- és érrendszer állapotát is.

Hormonpótló kezelés (HPK)

A hormonpótló kezelés hatékonyan enyhítheti a menopauzával járó tüneteket és csökkentheti a hosszú távú egészségi kockázatokat. Azonban a HPK alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett ajánlott. Az optimális eredmények érdekében a legkisebb hatékony dózisban és a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni. Éves felülvizsgálatok szükségesek a kezelés folytatásának vagy módosításának eldöntéséhez.

Hormonmentes tünetcsökkentő lehetőségek

Jó hír, hogy számos hormonmentes módszer is létezik a menopauza tüneteinek enyhítésére:

  • Étrend-kiegészítők: Kalcium és D-vitamin pótlás, valamint omega-3 zsírsavak szervezetbe juttatása, amelyek támogathatják a csontok és a szív egészségét.
  • Életmódbeli változtatások: A stressz csökkentése, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a dohányzás mellőzése szintén javíthatja az általános egészséget.
  • Gyógynövények: A gyógynövény alapú, különösen az ellenőrzött összetételű és minőségű, igazolt hatású készítmények a tünetcsökkentéshez jelentősen képesek hozzájárulni.
  • Gyógyszerek: Az orvos által felírt és recept nélküli, nem hormonális – szintetikus vagy természetes eredetű – gyógyszerek is segíthetnek a hőhullámok és más tünetek enyhítésében.

A megfelelő megelőzési és kezelési stratégiák – a rendszeres szűrővizsgálatok, az egészséges életmód, szükség esetén a hormonpótló terápia – segíthetnek minimalizálni a hosszú távú egészségi kockázatokat. Épp ezért fontos, hogy tisztában legyünk a lehetőségekkel, és aktívan tegyünk az egészségünk megőrzéséért a menopauza során és az után is.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

rf-doboz-120db_legfrisebb_1.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7018462141
süti beállítások módosítása