A változókor mindenkit utolér, de rajtunk is múlik, hogyan élünk együtt vele

Szponzorált tartalom

2021. július 9. Kontent

rf_3_blogra.jpgNőként ahogyan az első menstruációnk érkezése, úgy a későbbiekben a termékeny életkor lezárása is komoly testi-lelki változásokat hoz magával. Vajon mely tünetek jelezhetik, ha változókorba lépünk, és a klimax érinti a férfiakat is? 

Általában 45 és 55 éves kor között minden nő életében eljön a menopauza, ami a menstruáció végleges elmaradását jelenti. Megszűnik a petefészkekben a tüszőérés, és ösztrogénhiány lép fel. Ezt az időszakot előzi meg körülbelül 2-4 évvel a premenopauza időszaka, melynek során a petefészkek csökkenő hormontermelésének köszönhetően a kimaradó, rendszertelen vérzés mellett számos kellemetlen tünet – legjellemzőbben hőhullámok és éjszakai izzadás – ütheti fel a fejét.

Termékeny korunk lezáródása természetes folyamat, a tünetei azonban sok kellemetlenséget tudnak okozni a mindennapokban attól függetlenül, hogy csak néhány hónapig vagy hosszú éveken át maradnak velünk. A fentebb említett panaszokon kívül igen gyakori a hüvely-, haj- és körömszárazság, a hangulatingadozások, a csökkenő nemi vágy, a súlygyarapodás.

Az, hogy kit, mennyire és hogyan érintenek a menopauza okozta tünetek, egyénileg eltér. Egy, a Woman in Balance Institute oldalán olvasható írás azonban próbál felvázolni bizonyos tényezőket, melyek befolyásolhatják a változókor megélését. Az egyik felvetés szerint az életmódnak nagyobb hatása lehet, mint hisszük. Ez igazolhatja a különbségeket a nyugati, valamint a mienktől eltérő étkezési szokásokat tartó japán nők változókori tüneteinek megélése között. Egy másik elgondolás szerint a kulturális tényezők is fontosak lehetnek: a nyugati társadalmak fiatalságkultuszával szemben például a majáknál a termékeny életszakasz lezáródása új társadalmi státuszt és lehetőségeket nyújtott a nők számára.

A férfiak sem maradnak ki

Kevesebb szó esik róla, de a férfiakat is érinti a változókor. A férfi klimax a menopauzához hasonlóan a hormontermelés csökkenésével jár, ám esetükben a folyamat hosszabban és fokozatosabban zajlik, illetve nem következik belőle a nemzőképesség elvesztése. 

A tesztoszteronszint csökkenésére a test nem ad konkrét jelzést (mint amilyen a nőknél a menstruáció elmaradása), ezért bizonyos tünetek észlelésekor fontos azok kiváltó okát megtalálni. A férfi változókor jellemzője lehet a romló közérzet, szorongás, csökkenő szexuális vágy és teljesítőképesség, hőhullámok, izzadás, ingerlékenység.

Hogyan lehet ezzel együttélni?

Ma már számos módszerrel enyhíthetünk a klimax tünetein, az első lépés azonban a nők és a férfiak esetében is az orvosi vizsgálat és konzultáció legyen. 

A stresszmentes életre való törekvés, a rendszeres mozgás, az egészséges, rostokban gazdag táplálkozás jótékony hatásai bizonyítottak. A női panaszok enyhítéséhez természetes fitoösztrogén-tartalmú ételek (mint például a szója és a lenmag) is hozzájárulhatnak enyhítéséhez. Szintén hatásosan csillapítja a klimaxos tüneteket a poloskavész nevű gyógynövény speciális kivonata. Nyugtatóan hat az idegekre az orbáncfű, amely segítség lehet a depresszióval, alvásproblémákkal küzdőknek. 

Ha a tünetek komolyak és életmódváltással nem csökkenthetők a panaszok, érdemes elgondolkodni a hormonterápián, amelyet azonban csakis alapos orvosi mérlegelés után és folyamatos ellenőrzés mellett szabad folytatni. A hormonok gyógyszeres úton való pótlása ajánlott lehet például olyankor, ha 45 éves kor előtt jelentkezik a menopauza, vagy ha nagyon magas a csontritkulás kockázata.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.


remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816613144
süti beállítások módosítása