Hormonpótlás nélkül sem kell feltétlenül szenvedned a klimax tüneteitől!

Szponzorált tartalom

2020. szeptember 29. Kontent

A változókor az életünk része: minden nő életében bekövetkezik, az ilyenkor jelentkező tünetek pedig kihathatnak az életminőségre, sőt az egészségre is. A panaszokat ma már nem kell mártírként tűrni, számos lehetőségünk van azok csökkentésére vagy megszüntetésére. 

shutterstock_518522308.jpg

Nincs ok pánikra

Még ha a változókor tényleg sok mindent meg is változtat egy nő életében, nem kell tőle rettegni, ugyanakkor jó tudni, hogy milyen tünetekkel járhat. Esetenként tíz évig is eltartó folyamatról van szó, amely a petefészek hormonális változásainak következményeként az egész szervezetre hatással van.
A menzesz végleges elmaradása általában 45 és 55 év között szokott bekövetkezni, de genetikai okokból, esetleg betegségek, dohányzás, vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy ez már 40 éves kor előtt bekövetkezik. Ez a hormonális változás az egész szervezetre kihat, egyebek mellett hőhullámokkal, éjszakai izzadással, keringési labilitással, szapora szívdobogásérzéssel, memóriazavarral járhat. De csökkenhet a nemi vágy, valamint a kisízületek fájdalmával, duzzanatával is számolni lehet. A kötőszövetek átalakulása miatt a bőr és a haj szárazabb lesz.  A megváltozott anyagcsere következtében az egészséges testsúly megtartása nagyobb odafigyelést és önfegyelmet igényel, és a súlygyarapodás sem ritka ebben az életszakaszban.
A menstruáció végleges elmaradását követően a hüvely hámja is kiszáradhat, sérülékennyé válhat, így gyakrabban jelentkezhetnek különböző fertőzések, gyakoribbak a vizelettartási problémák is. Mindezek talán ijesztőnek tűnhetnek, de nem minden ennyire fekete és fehér. A klimax okozta tünetek, mind intenzitásukat, mind típusukat tekintve egyénenként változhatnak. Amíg egyes nők csupán néhány hónapig, addig mások akár évekig szenvednek a kellemetlenségektől. A jó hír viszont az, hogy a klimax tünetei ellen ma már számos módon tehetünk.

Kézenfekvő lehet a hormonpótlás

A Semmelweis Egyetem oldalán azt olvashatjuk, hogy az érintettek 10-20 százalékának ugyan egészségügyi szempontból szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis, Magyarországon a változó korú nőknek kevesebb mint egy százaléka részesül csak belőle. Emögött leginkább a több mint 15 éve, az Egyesült Államokban folytatott, nagy betegkövetéses vizsgálat kedvezőtlen sajtóvisszhangja áll. Nem kétséges, hogy a hormonpótlásnak lehetnek szövődményei, ezért a kezelés gondos haszon-kockázat elemzése elengedhetetlen.

Kiknek ajánlott?

A hormonpótlás főleg azoknak a nőknek ajánlott, akiknek 45 éves koruk előtt marad el a menstruációjuk, illetve azoknak, akik csontritkulás szempontjából különösen veszélyeztetettek.  A kezelésekkel a petefészkek által már nem termelt ösztrogén külső forrásból, gyógyszeres úton történő pótlása a cél.

Természetes segítség

Ha a hormonpótlás nem indokolt vagy épp nem javasolt, esetleg a páciens nem szeretne élni vele, akkor a tünetek enyhítésére van egyéb lehetőség is, életmódváltoztatással és gyógynövény-készítmények segítségével. Az úgynevezett fitoösztrogének megtalálhatók például a szójában, a lenmagban, és bizonyos hormonhatás kapcsolható hozzájuk. Ezzel szemben a Cimicifuga, más néven poloskavész, hormonhatás nélkül, mégis bizonyítottan enyhíti a változókori testi tüneteket. Orbáncfűvel kombinálva pedig a lelki tünetek is csökkenthetők.

Ha jönnek a panaszok, irány az orvos!

Ez jól felfogott érdekünk, hiszen leginkább egy szakember tud segíteni a számunkra legmegfelelőbb terápia kiválasztásában. Mindez nemcsak abban lehet hasznunkra, hogy könnyebbé, kevésbé észrevehetővé teszi a változókor folyamatát, hanem hogy hosszú távon is egészségesek maradjunk. Minden változókorba lépő nőnek ajánlott az úgynevezett menopauza szakrendelés felkeresése, ahol a normál nőgyógyászati rákszűrésen túl alaposan kivizsgálják. Sor kerül hüvelyi ultrahangvizsgálatra, megvizsgálják a csontsűrűséget, mammográfiát, illetve laborvizsgálatot is végeznek, utóbbival a szív- és érrendszeri kockázatot is kiszűrik. A további kezelésről a vizsgálati eredmények kiértékelése után, egyénre szabottan dönt a szakorvos. 

 Hirdetés

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin olyan növényi gyógyszer, amely nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető, ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer.

Olyan egyedülálló poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítséget nyújt a változókorral járó testi tünetek, a hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. A Remifemin Plus másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, illetve az alvásra is jó hatással van. Recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr816218070
süti beállítások módosítása