Te melyik menstruációs típusba tartozol?

Szponzorált tartalom

2020. április 24. Kontent

A PMS-ről, azaz premenstruációs szindrómáról már korábban is szót ejtettünk. De vajon tudod, hogy melyik típusába tartozol? Segítünk eldönteni!

shutterstock_1385438951.jpg 

Nem női hiszti! A PMS legalább 150 féle kellemetlen tünetet tud okozni, a fájdalmas alhasi görcsöktől kezdve az ingerlékenységen és a depresszión át egészen a farkaséhségig.

A panaszoktól függően 5 alaptípust lehet megkülönböztetni, de az is előfordulhat, hogy a kategóriák fedik egymást. Hogy pontosan mit jelent a PMS, mi okozza és mit tehetsz ellene, arról bővebben itt tudsz olvasni, a következőkben pedig abban segítünk, hogy megtudd, te vajon melyik „kategóriába” tartozol.

H, mint „hiperhidráció”

A hiperhidráció vízvisszatartást jelent. Ebbe a típusba tartozol, ha mellfeszülést, kéz- és lábdagadást tapasztalsz a menstruációt megelőző napokon. Ezek a panaszok a vízvisszatartás (ödéma) következtében jelentkeznek.

D, mint „depresszió”

Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akikre jellemző a levertség, a “nyomott” hangulat, akik a menzesz előtt gyakran találják magukat mélyponton, vagy alvászavarral küzdenek.

Ha magadra ismernél, próbálkozz nyugtató hatású gyógyteákkal, illóolajokkal, amelyek jótékonyan hatnak a pszichére és segíthetnek a nyugodt alvásban. 

A, mint „anxietas” 

Az elnevezés a „szorongást” jelentő angol szóból ered, és ennek megfelelően az „A” típusú hölgyekre leginkább a hangulati labilitás jellemző, amit gyakran szorongó érzés kísér. Számukra szintén jó megoldást jelenthet a nyugtató teák, illóolajok használata, a mozgásformák közül pedig segíthet a jóga, a tudatos légzés elsajátítása. Ma a „karanténhelyzet” miatt sok jógastúdió biztosít ingyenes online órát: bátran próbálj ki egyet!

C, mint „craving”

Ez a szó is angol eredetű, a jelentése „sóvárgás”. Az ilyen típusúak azok, akik a menzesz előtt gyakran küzdenek fokozott éhségérzettel, farkaséhséggel, és úgy érzik, nem bírnak eleget enni. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, különösen ilyenkor próbálj odafigyelni az egészséges táplálkozásra. Csoki és szénhidrát helyett egyél aszalt vagy friss gyümölcsöt, banánt, vagy legfeljebb étcsokoládét.

Kiváló nasi lehet az is, ha céklát és édesburgonyát szeletelsz fel, ízlés szerint megfűszerezed, majd a sütőben megsütöd.

A ropogós falatok nemcsak nagyon finomak, de egészségesek is, a vasat tartalmazó cékla pedig különösen javasolt menstruáció előtt és alatt is. Ha még több tippre vagy kíváncsi, esetleg tudni szeretnéd, miért törnek ilyenkor rád a falásrohamok, kattintsd ide.

A kevert típus

A tünetek nem mindig sorolhatók be egyetlen típusba, sok nőnél keverten jelentkeznek, aminek oka, hogy a hormonális és a hangulatot szabályozó központ az agyban szomszédos területeken található, és a két agyterület egymásra kölcsönhatást gyakorol.

De bármelyik típusba is tartozz, sokat segíthet a tudatos, egészséges táplálkozás, a stressz csökkentése, a napi mozgás és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Menstruáció előtt és alatt hanyagold a puffasztó hatású zöldségeket, ahogy a kávé fogyasztását is. És ami a legfontosabb, légy elfogadó, türelmes magaddal és kérd ezt a környezetedtől is. Ha pedig súlyosak a tüneteid, vagy úgy érzed, már a mindennapjaidra is kihatnak, fordulj bátran szakemberhez, és kérj segítséget.

 

Hirdetés

Rendszertelen a menzeszed? Van, hogy erős vérzésed van, fájdalmas görcsök kínoznak? Megesik, hogy két vérzés között is pecsétel? Tegyél ellene, és könnyíts a terheiden. A hormonmentes Premens tabletta koncentráltan tartalmazza a barátcserje jótékony hatóanyagait, hazánkban az egyetlen igazolt hatású növényi gyógyszer a PMS enyhítésére és a cikluszavarok rendezésére. A barátcserje termését már az ókorban is használták a „női bajok” enyhítésére.

webp_net-resizeimage-3.png

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4015600594
süti beállítások módosítása