A sztárok sem szégyellik, te se tedd!

Szponzorált tartalom

2020. május 8. Kontent

Már számos híresség, mint Gwyneth Paltrow vagy Ulrika Johnson, nyíltan beszél a menopauzáról. Arra biztatnak minden nőt, hogy ne szégyelljék azt, ami a testükkel történik.
gp-e1578492495988-1024x575.png
A változókor ma is tabutéma, a kulturális nyomás sokszor még mindig arra készteti a nőket, hogy inkább hallgassanak a menopauzáról, mivel az „egy szükséges rossz”, ami ráadásul a női lét végét jelenti…

Tény, hogy a hormonális változás, ami ilyenkor a végbemegy a női testben, számos kellemetlen panasszal járhat, de nem szabad szégyellni vagy tragédiaként felfogni, hiszen napjainkban már szinte minden tünetét lehet kezelni, enyhíteni. Itt az ideje, hogy tudatosítsuk, ez csupán átmeneti állapot, a nőiesség pedig korántsem azonos a termékenységgel. Ahelyett tehát, hogy a változókor okozta negatívumokra koncentrálunk, inkább fókuszáljunk arra, hogy az új élethelyzetből kihozzuk a maximumot.

„Ne szégyelld!”

– mondja egyre több idősebb női híresség, akik nem hajlandók letérdelni a showbiznisz fiatalságmániája előtt. Ők azok a nők, akik büszkén vállalják az idősödéssel járó testi változásokat, legyenek azok ráncok vagy a menopauzával járó egyéb tünetek.

Gwyneth Paltrow például az elsők között beszélt a változókor újragondolásáról. Ő 46 évesen lépett a menopauza korai szakaszába, és ezt nem is titkolta.

A színésznő felvállalásának célja, hogy a nők ne szégyelljék az életük új korszakát, sőt, Paltrow egy saját fejlesztésű vitamin- és táplálékkiegészítő terméket is elkezdett forgalmazni változókorú nők számára.

Nem ő az egyetlen, aki hallatja a hangját: Meg Matthews, a rocksztár Greg Gallagher egykori felesége is nyíltan mesél a menopauzás időszakról, egyebek között arról is, hogy a párkapcsolatát mennyire megviselte, amikor a libidója megszűnt.

Szerinte csak kibeszéléssel lehet a menopauza szégyenletes, titkolni való mivoltát semmissé tenni.

Az ötvenes éveiben járó Meg nem titkolta azt sem, hogy a tünetek néha nagyon kellemetlenek: nála gyakori volt a levertség, a hányinger, az enervált állapot, és gyakran panaszkodott ízületi fájdalomra is. A témában egy blogot is indított, amelyet pár hónap alatt majd’ két millióan olvastak, később pedig több teltházas konferenciát is tartott menopauza témában. 

Ulrika Johnson, amerikai TV-sztár sem titkolta, hogy őt is elérte a változókor, tapasztalatairól a The Daily Mailben is írt. 

Itthon még nem ennyire bátrak a hírességek, bár egyre több nyílt és zárt Facebook csoport alakul ebben a témában is. Ilyen például Jakus Zsuzsa oldala, aki változókor- és fogyókúra-specialista. A Neverordinary elnevezésű Facebook csoport ugyancsak kimondottan a negyven feletti, menopauzába kerülő nők számára jött létre, hogy biztonságos térben, minden előítélet nélkül megoszthassák egymással a tapasztalataikat, és tabuk nélkül beszélhessenek a változókorral felmerülő problémákról. 

Az egyik legkevésbé kibeszélt tünet a klimax gyakori velejárója, a sok nő szexuális életét megkeserítő hüvelyszárazság. Holott ennek nem kéne így lennie, ugyanis ma már számos lehetőség adott a probléma orvoslására. Síkosító használatával az együttlétet könnyíthetjük meg, míg hidratáló gélekkel, hüvelykúpokkal és egyéb megoldásokkal (link a korábbi cikkre) tartósabb eredményt elérve segíthetünk ezen a kellemetlen állapoton, és egyúttal visszahozhatjuk a szexuális örömöt is az életünkbe. 

A struccpolitika azért sem jó, mert a hüvelyszárazság számos negatív következménnyel járhat,

az irritációtól, viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyhám sérüléséig vagy a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásáig, mely utóbbi gyakoribb hüvelyfertőzésekhez, hólyaghuruthoz is vezethet. Mivel ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, ilyenkor célszerű hormonmentes, ápoló és hidratáló összetevőket tartalmazó készítményt, például hialuronsav és gyógynövények kombinációját tartalmazó hüvelykúpot használni.

Hirdetés

Nem jó, ha fáj a szex!

A hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat, mégis, az ösztrogénszint természetes csökkenésével járó változókorban a leggyakoribb. De előfordulhat fiatalabb korban, szülés után, szoptatás alatt, bizonyos betegségek és gyógyszerek hatására is. A Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a panaszok enyhítésében, mivel előnyös összetételénél fogva helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét és tápanyagellátását, serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. 

A Cikatridina kúp hormonmentes, így azok is használhatják, akik számára a hormontartalmú szerek használata nem javasolt. A készítmény segít a különböző okokból kialakuló hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében. 

webp_net-resizeimage-4.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr715661030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása