Amikor negyven előtt kopogtat a klimax...

Szponzorált tartalom

2020. október 12. Kontent

A változókor megviseli az embert, különösen, ha vártnál korábban érkezik, hiszen manapság a gyermekvállalás akár a kései harmincas évekre, vagy akár a negyvenes évek kezdetére is kitolódhat. De vajon milyen okok húzódhatnak a korai menopauza hátterében? És lehet-e tenni ellene?

shutterstock_410123599.jpg

 

A korábbi posztjainkban részletesen is írtunk a minden nő életét érintő menopauzáról (az utolsó menstruációról), ami nem más, mint a petefészekműködés természetes „öregedésének” következménye, és általában 51 éves kor körül szokott megtörténni. Vannak azonban kirívó esetek, ilyenkor a csökkenő hormontermelés miatti tünetek akár már a negyvenedik életév előtt jelentkeznek, és az utolsó menzesz is hamarabb bekövetkezik: ezt nevezzük korai menopauzának.

A jó hír, hogy a korai klimax csupán a nők 1-3 százalékát érinti, és tünetei megegyeznek a természetes időben zajló változókoréval, az egyetlen különbség, hogy mindez fiatalabb életkorban jelentkezik. Ennek hátterében számos dolog meghúzódhat, így a genetikai hajlam, az immunológiai állapot, de sugárkezelések, kemoterápia és egyes műtétek is kiválthatják.

A korai menopauza tünetei:

  • hőhullámok
  • kimaradozó, a megszokottól eltérő mennyiségű menstruáció
  • éjszakai izzadás, fáradtságérzet
  • levertség, labilis hangulat, depresszió, önértékelési válság
  • koncentrációs zavarok

„Nem tudtam mire vélni a tüneteket, éjszakánként arra ébredtem, hogy hőhullámaim vannak, még a hálóing is átvizesedett rajtam. Először azt hittem, csak rosszat álmodtam, hogy esetleg a munkahelyi stressz eredménye az éjjeli izzadás. De aztán egyre többször előfordult és a menzeszem is össze-vissza jelentkezett. Végül az édesanyám hozta szóba, hogy el kellene mennem a nőgyógyászhoz, mert előfordulhat, hogy korai menopauzám van. Negyvenéves voltam ekkor, és végül igaza lett” – meséli Nóri, akit először sokkolt a hír, hogy ilyen fiatalon a korai klimaxszal kell együtt élnie, de az orvosa megnyugtatta, ma már  számos megoldás van arra, hogy folyamat minél kevésbé zavarjon be a hétköznapjaiba. Nórának ekkor már volt családja, így a tünetek enyhítésével a változókor nem okozott drámai változást az életében.

A lehetőségek széles skálája

A fiatalabb korban kialakuló, azaz korai menopauza tüneteit életmódbeli változtatásokkal, hormonmentes alternatívákkal jelentősen lehet enyhíteni, illetve a hiányzó hormonok visszapótlásával is. Ám hiába a hormonpótlás: amint a változó kor első tünetei megjelentek, a gyermekvállalás  természetes úton már aligha lehetséges. Azt is jó tudni, hogy a szabálytalan menstruáció nem feltétlenül az idő előtti változókor jele, a háttérben más okok is húzódhatnak, ezért komplex nőgyógyászati kivizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, miről is van szó pontosan.

 Hirdetés

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin olyan növényi gyógyszer, amely nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető, ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer.

Olyan egyedülálló poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítséget nyújt a változókorral járó testi tünetek, a hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. A Remifemin Plus másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, illetve az alvásra is jó hatással van. Recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6516218138
süti beállítások módosítása