Hatvanon túl is lendületben

Szponzorált tartalom

2020. október 14. Kontent

Ki mondta, hogy a menopauza miatt egy nő megszűnik nőnek lenni, vagy hogy a változókor után le kellene mondani a szerelemről, a szexről vagy a szakmai sikerekről? Olyan inspiráló nőket mutatunk, akik mindezeknek az ellenkezőjét igazolják.

meryl.jpg

Volt idő, amikor banyakórnak csúfolták azt az egyébként természetes folyamatot, amikor a nőknél fokozatosan hanyatlik, majd végleg megszűnik a petefészkek hormontermelése, azaz belépnek a változókori életszakaszba. Fontos azonban tudni, hogy bár a klimax során megjelennek különböző tünetek, amelyek zavaróak lehetnek ugyan, de ezeket lehet enyhíteni, sőt meg is lehet szüntetni, ami a nőiességünk megőrzésében is segíthet.
A szakemberek szerint a struccpolitika nem jó módszer, jobb tehát, ha beszélünk a panaszainkról, problémáinkról az orvosunknak, a párunknak, a családtagjainknak, így megkaphatjuk a szükséges megértést, lelki és orvosi támogatást. A menopauzát nem kell szégyellni, nézzünk csak szét a nagyvilágban: ma már jócskán látunk olyan példákat, amelyek azt igazolják, hogy a klimax természetes életszakasz, amelynek nem kell feltétlenül negatívan befolyásolnia az egész életünket.

Jane Fonda: a példakép

gettyimages-1204726161-scaled.jpg

Az ikonikus színésznőt már többször említettük korábbi posztjainkban, és ezúttal sem hagyhatjuk ki. A több mint nyolcvanéves színésznő ugyanis az elmúlt évtizedekben sokat tett azért, hogy a nők jobban elfogadják az idősödéssel járó folyamatot. A róla szóló, Jane Fonda öt felvonásban című  dokumentumfilmben például őszintén vall arról, hogyan viszonyul az idő múlásához, ahogy azt sem tagadja, hogy egy-két szépészeti beavatkozáson is túl van már. 
https://www.youtube.com/watch?v=wj0VLERUwHo

Ugyanakkor a filmhez készített interjúban hangsúlyozta, a cél nem az, hogy a huszonéves fiatalkori önmagát lássa viszont, hanem hogy jól érezze magát a bőrében nyolcvanon túl is. Szerepeivel is érzékenyít, gondoljunk csak a Grace and Frankie című sorozatra, amely kifejezetten az idősebb korosztályról szól, de nem csak az idősebbeknek. Az epizódokban terítékre kerülnek olyan tabutémák, mint az időskori szex, a hüvelyszárazság, és arra is felhívják benne a figyelmet, hogy utóbbira már vannak remek megoldások, ahogyan a klimax számos tünetét is lehet enyhíteni.

Madonna: az örök fiatal

madonna-getty-cropped.jpg

Ne feledkezzünk meg a megosztó popikonról sem, aki szintén benne van a korban, ám még ma is kimerítő koncerteket tart, videoklipeket forgat, zenéket készít, és nála sokkal fiatalabb férfiakkal jár. Madonna kiváló példa arra, hogy fejlődni nem csak egy bizonyos korig lehet, ma is szárnyaló karrierjével igazolja, hogy elmúltak már azok az idők, amikor egy nőnek vissza kellett vonulnia, csak mert a kora nem kettes vagy hármas számjeggyel kezdődik.
A lassan hatvanéves Madonna egyébként jól tudja, hogy akadnak, akik nevetségesnek tartják, amiért huszonévesekkel szerepel a klipjeiben, vagy mert nem tud, nem akar visszavonulni, de ezek a hangok nem érdeklik.  Madonna több interjújában is beszélt arról, hogy az emberek mindig is megpróbálták őt elhallgattatni különböző okokból – mert nem tartották elég tehetségesnek, elég jó anyának, mert túlságosan szexualizáltnak találták a megnyilvánulásait, és még hosszan folytathatnánk a sort –, most pedig szerinte azért kritizálják az emberek, mert nem hajlandó a „korának megfelelően” viselkedni. Szerinte azonban azokkal a társadalmi konvenciókkal, amelyek meg akarják határozni egy idősebb nő viselkedési „normáit”, egyszerűen nem kell foglalkozni.

Szerintünk pedig mindenkinek szíve joga úgy megélni a saját korát, ahogyan az neki kényelmes! 

Meryl Streep: egyszerűen csodálatos

Rengeteg nő példaképe a több mint hetvenéves Meryl Streep, aki kiérdemelte a “ma élő legnagyobb színésznő” címet, ugyanis 3 Oscar-díj, 18 Oscar-jelölés, 8 Golden Globe-díj, 23 Golden Globe-jelölés és 1 Emmy-díj birtokosa. Az első színésznők egyike, aki ötvenéves kora után sem ment nyugdíjba, és nem fogadta el, hogy Hollywood csak a fiatal színésznőket részesíti előnyben. Nyilatkozataiban nemcsak a fiatalságkultuszt éltető rendezői attitűdre, hanem a férfi és a női színészek közötti fizetéskülönbségre is felhívta a figyelmet. Idősebb korában sorra játszotta a jobbnál jobb szerepeket, az általa megformált karakterek segítenek megérteni, hogyan lehet szépen, bölcsen és boldogan öregedni. Érdemes megnézni tőle az Adaptáció, Az órák, vagy A mandzsúria jelöltjei című filmeket, ezek mindegyikében érett, kiegyensúlyozott nőt játszik. 

Szerencsére még jócskán tudnánk mutatni olyan sztárokat, akik önazonosan és boldogan élnek együtt az idő múlásával, igazolva, hogy tényleg nem csak a húszéveseké a világ. Reméljük, ezek az életutak és példák sok változókorba lépő nőnek adnak bátorítást a jövőre nézve!

 Hirdetés

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin olyan növényi gyógyszer, amely nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető, ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer.

Olyan egyedülálló poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítséget nyújt a változókorral járó testi tünetek, a hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. A Remifemin Plus másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, illetve az alvásra is jó hatással van. Recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8316218144
süti beállítások módosítása