Ezektől a színektől és ételektől jobb lehet a hangulatod

Szponzorált tartalom

2020. december 29. Kontent

Nem mondunk újat azzal, hogy a színek hatással lehetnek a hangulatunkra, és hogy bizonyos ételek jobb kedvre deríthetnek minket. Mutatjuk, milyen árnyalatokat használj a környezetedben, az otthonodban, hogy kellemesen érezd magad. És azt is, hogy miket egyél bűntudat nélkül, amennyiben szeretnéd magad feldobni.shutterstock_521103292.jpg

A színek hatását vizsgáló tudomány már legalább 200 éves, és bár a pszichológusok és a kutatók között nem teljes az egyetértés abban, hogy a színek pontosan milyen hatással vannak ránk, ám afelől nincs vita, hogy a színek jelentősen befolyásolják az érzéseinket és a viselkedésünket. Vagyis a minket körülvevő színek le tudják csillapítani az elménket, energetizálnak, vagyis hatnak a hangulatunkra és az egészségünkre is. 

Vedd körül magad színekkel!

Egy higiéniai márka, a Tork az agyhullám-technológia alkalmazásával mérte fel, hogyan reagálnak a vendégek a különböző színekre, és a színek hogyan befolyásolják a vendégek éttermi élményeit. Az eredményből kiderült, hogy az egyes színek egyértelmű és ismétlődő hangulati és érzelmi mintákat váltanak ki. Például a vörös serkenti az erős érzelmi kapcsolatokat.

Amikor tehát körbevesszük magunkat tárgyakkal, bútorokokkal, festéket vásárolunk otthonra, érdemes tudni, hogy mindegyik színnek más a testre és a lélekre gyakorolt hatása, és mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége. A meleg színek például néhány fokkal (2-3°C) növelik a hőérzetünket. Általában jó irányba billentik el a hangulatot, és élénkítenek. Ide tartozik a sárga, a narancssárga, a piros és ezek különböző árnyalatai.

A kutatások szerint négy elsődleges szín van, amelyek a legerősebben hatnak ránk: a zöld, a sárga, a vörös és a kék. 

A szakértők szerint, ha tehát otthon vidám hangulatot szeretnénk, akkor az egyik legjobb választás a sárga szín. Egy világossárga kanapé vagy falszín energiával tölt fel, és jó hangulatot idéz elő, lehet akármilyen az időjárás odakint. A zöld egyes árnyalatai ugyanakkor nyugtatóak lehetnek, de a brit belsőépítész, Jane Cumberbatch szerint a kreativitást is serkentik. Nem véletlen, hogy a reklámügynökségeknél, a kreatív irodákban gyakran használják ezt a színt. A színterápiában pedig szívbetegségek, bánat és gyász esetén használják.

A levendula, vagy az ibolyaszín békés hangulatot áraszt és fokozza a kreativitást, míg a kék a nyugodt élményt mozdítja elő. Vigyázat, a lila állítólag visszafogja a szexuális vágyat, ezért a hálószobában nem tanácsos használni. Aztán ott van a narancsszín, amely optimizmust és életkedvet sugároz, kevésbé harsány árnyalatait a falakon is bátran használhatjuk.

Edd magad vidámra!

A jó hangulatért nem csak színekkel, hanem ételekkel is tehetünk. Biztos te is megfigyelted már, hogy amikor rossz a kedved, gyakrabban nyúlsz az édességért, és egyéb finom falatokért. A Semmelweis Egyetem szakemberei szerint ez nem véletlen, hiszen bizonyos ételek tényleg befolyásolják hangulatunkat, mivel a bennük lévő aminosavakból az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás megtörténjen, cink tartalmú élelmiszereket is szükséges fogyasztanunk, amit a bárány- vagy marhahús, rák, osztriga, a hüvelyesek vagy az olajos magvak tartalmaznak. 

shutterstock_602988833.jpg

Így már érthető, ha egyes kutatások eredményei arra jutottak, hogy a sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat és teljes kiőrlésű gabonakészítményt fogyasztók lényegesen jobb mentális egészségi állapotban vannak, mint azok, akik egészségtelenül táplálkoznak.

Persze az sem véletlen, hogy boldogtalanabb pillanatainkban úgy tömjük magunkba az édességet, mintha nem lenne holnap. A cukor ugyanis szintén a szerotoninszint emelkedését segíti, ahogy a bennük lévő fenil-etilamin révén a minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék is hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. Magas cukortartalmuk miatt azonban – ami sem a fogaknak nem kedvez, sem pedig a lerakodó zsírpárnák miatt nem előnyös – gyakori fogyasztásukat nem ajánljuk. De persze pár kockával azért ezekből is megengedett, sőt, ajánlott csemegézni egy-egy stresszes nap közben vagy végén. Ha szeretnénk bűntudat nélkül nassolni, együnk gyümölcsöket, keverjük be őket egy ízletes salátába, vagy készítsünk belőlük finom smoothie-t. 

Hirdetés

A depresszió az egyik leggyakoribb népbetegség. Minden hatodik ember az élete során legalább egyszer megtapasztalja, és ez a szám évente növekvő tendenciát mutat. A depresszió kialakulásában számos tényező közrejátszhat, többek között a stressz, a napi rutinok megváltozása vagy a ránk nehezedő mindennapi gondok súlya. A Remotiv extra vény nélkül kapható gyógyszer segítséget jelenthet: az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer segít javítani a hangulatunkon, fokozza a motivációnkat és csökkenti az enyhe depresszió tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-600x500.png

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4916310458
süti beállítások módosítása