Az egészséges széklet nyomában

Szponzorált tartalom

2021. január 29. Kontent

proktis_8_cikk.jpgNyilván nem ez a kedvenc beszédtémánk, ugyanakkor nem árt tudni, hogy milyen sokat elárul az egészségünkről, a székletünk szaga és állaga. Mutatjuk, hogy az egészséges verziónak milyennek kell lennie.

Barna, fekete, sárga, vagy vöröses? Csak egy lesz a jó...

 Nem mindegy ugyanis, hogy milyen színű, ha a székletedről van szó!

Az egészséges bélsár színe barna, ha egészen világos, agyagszínű lesz, és több napon át ilyen marad, akkor például a hasnyálmirigy működésével lehet probléma. A fehér, agyagszínű széklet epeúti elzáródás jele is lehet, ezért ha ilyet tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz.

Amennyiben zöld színűnek látod, akkor a bélsár valószínűleg túl gyorsan haladt végig a vékonybélen, a szervezetnek így nem volt ideje lebontani a zöldes színű epét. Ritkább esetben előfordulhat az ürülék ilyen jellegű elszíneződése olyankor, ha sok zöld leveles zöldséget, vagy esetleg zöld ételfestéket tartalmazó ételt fogyasztottunk.

A sárga szín általában az epesavak felszívódási zavarának tünete, amely lehet gyulladás vagy fertőzés következménye is. A visszatérő fekete szín, akár komolyabb bajt is jelezhet, például a gyomor, vagy a nyelőcső vérzése is okozhatja. Ha ilyet tapasztalsz, minél előbb fordulj orvoshoz.

Amennyiben piros vért látsz a székletben, szintén irány az orvos, hacsak nem az történt, hogy sok céklát vagy paradicsomszószt ettél előző nap, mivel ezek az ételek szintén okozhatnak ilyen jellegű elváltozást. Más esetben akár daganat, esetleg aranyér is állhat a háttérben, ezért mindenképp ki kell kérni egy szakember véleményét.

Oké, és az mindegy, hogy milyen az állaga?

 Nem, az állaga sem mindegy. Ha kolbász vagy kígyó alakú, a felülete sima vagy repedezett, és nem esik nehezedre kipréselni magadból, akkor minden rendben, egészséges a székleted.

A „darabos” kolbász alakú széklet, az enyhe, a különálló, kemény csomók viszont erős székrekedésre utalnak, amivel érdemes kezdened valamit, az ilyesmi ugyanis további kellemetlenséghez, például aranyérproblémákhoz is vezethet.

Mit lehet tenni?

A székrekedést enyhíthetjük meleg italok (kávé, tea) rendszeres fogyasztásával, mert ez elősegíti az emésztést, stimulálja a belek mozgását, de emellett ajánlott a bőséges mennyiségű vízfogyasztás is, továbbá a rostban, zöldségekben gazdag étkezés. Erről bővebben itt írtunk.

Nem lóghatjuk el a sportot sem, mert a rendszeres testedzés belek mozgását ugyancsak elősegíti, ezzel közvetett módon akadályozza a salakanyagok összetömörülését, megkönnyítve a székelést. A jó hír, hogy naponta elég 30 perc intenzívebb testmozgás, ami lehet egy nagyobb séta, kocogás, vagy jógagyakorlatok végzése. Hidd el, pár napon belül érezhető lesz a változás.

Hashajtót csak olyankor használjunk, ha a székrekedés nem javul! A patikákban kapható glicerin-tartalmú kúpokról mindenképp kérjük ki a háziorvosunk véleményét, és fontos, hogy huzamosabb ideig ne alkalmazzuk ezeket a készítményeket.

Mi a helyzet a hasmenéssel?

A lágy pacák rosthiányra utalnak, a puha, folyékony bélsár pedig gyulladást jelezhet.
Ha a székletünk folyós állagú, és ez több napon keresztül fennáll, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk. A terápia mellé hosszú távon érdemes emelnünk a rostbevitelünket (pl. teljes kiőrlésű, illetve szemes gabonák, mint zab, árpa, búza, köles fogyasztásával). A kefir is nagyon ajánlott, ehetjük magában, vagy zabpehellyel, és persze ne felejtsünk el sok zöldséget is beiktatni az étkezésünkbe. A megfelelő vízfogyasztás – valamint az ásványi sók pótlása – fontos hasmenés esetén is, a kiszáradást csak így előzhetjük meg. (A helyes étkezésről itt írtunk.)

Az egészséges széklet tehát:

  • naponta legalább egyszer, de legfeljebb háromszor jelentkezik
  • nem kell erőlködni az ürítéséhez
  • középbarna színű
  • jól formált, hengeres, kolbász alakú, nem koppanósan kemény, de nem is krémesen kenődő állagú
  • nincs látható nyálka a felszínén
  • szaga van, de nem annyira orrfacsaróan bűzös, hogy azt egy flakon légfrissítő se legyen képes elnyomni

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termekcsalad.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8816399442
süti beállítások módosítása