Az egészséges orrnyálkahártya nyomában: így óvd az egyik legfontosabb érzékszervedet

Szponzorált tartalom

2021. február 9. Kontent

reventil_2.jpg

Az orrunkat nem szabad lebecsülni, hiszen az egyik legfontosabb érzékszervünk, ezért nemcsak azt kell nézni, milyen a külalakja, hanem bizony azt is, hogy belül minden rendben van-e vele.

A testünk szűrőberendezése

Az orrnyálkahártya számos funkciót lát el, ezért jó, ha tudjuk, milyen tünetek mutatják, ha valami nincs rendben vele. De nézzük, mi is történik odabent, és milyen fontos munkát végez az arcunk legkarakteresebb része.

Kezdjük az apró csillószőrökkel, amelyek egyfajta természetes szűrőberendezésként ártalmatlanná teszik a szennyezőanyagokat és a port, illetve gondoskodnak ezek eltávolításáról is, míg az orrnyálkahártyát bevonó váladék a fertőzések megelőzésében játszik szerepet.

Amikor úgy érezzük, hogy nem “szelel” az orrunk, ezt rendszerint az orrunk belsejét behálózó erek és szövetek gyulladása okozza. Az orrdugulást kiváltó számos tényező közül leggyakrabban az allergia vagy a felső légúti fertőzés tehetők felelőssé.

Az allergének vagy kórokozók megjelenésére a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol, amely az orrnyálkahártya duzzanatával és mellette bővebb váladéktermeléssel is jár. A duzzadás hatására fizikai akadály kerül a levegő útjába, így előfordulhat, hogy az orrunkon keresztül alig vagy egyáltalán nem kapunk levegőt. Ilyenkor rákényszerülünk, hogy a szánkon keresztül lélegezzünk, viszont így kiiktatjuk az orrnyálkahártya légtisztító és előmelegítő funkcióját, amellyel – a tüdőt is védve – megóvhatna minket a további fertőzésektől.

Nem csak az allergia okozhatja az orrnyálkahártya kiszáradását!

Az gyakran előfordul, hogy a túlzásba vitt, az előírt napi dózisnál jóval többször, vagy túl hosszú időn át alkalmazott orrcseppek okozzák az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát. Ennek folyamatáról és kezeléséről, vagyis az orrspray-függőségről itt írtunk.

De az orrnyálkahártya kiszáradását okozhatják bizonyos gyógyszerek is, például a nátha, allergia kezelésében használatos készítmények, az ún. dekongesztánsok, továbbá az antihisztaminok, de ugyanez a panasz jelentkezhet bizonyos betegségek kísérő tüneteként is. Ilyen például a Sjögren-szindróma elnevezésű autoimmun betegség, amely általános nyálkahártyaszárazságot okoz például a szájban, a szemekben és az orrban is.

Télen a fűtött lakások levegője meleg és száraz, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszárítja.

Nőknél a hormonális változások, például a menopauza következtében szintén jelentkezhet nyálkahártyaszárazság. Ritkább esetben ez a tünet akár a magasvérnyomás betegség jele is lehet. És bizony az orrba felszívott kábítószerek ugyancsak „kicsinálják” az orrnyálkahártyát...

Mit tehetünk ellene?

Fontos a folyadékpótlás, ami legalább 1,5-2 liter folyadékot jelentsen naponta. Hanyagoljuk viszont a vízelvonást okozó alkohol és koffein fogyasztását, mert ezek emiatt szárító hatásúak.

A beltéri levegő nedvesítéséhez beszerezhetünk párásító készüléket, de párologtatás céljából a fűtőtestekre helyezett, vízzel teli edény is jó szolgálatot tehet.

Sokat segíthet a tengervizes orrspray-k használata, akár naponta több alkalommal is. Nem kell félnünk, az ilyen típusú készítményt általában mellékhatások veszélye nélkül használhatjuk az orrnyálkahártya nedvesítésére.

A belső orrmosás nem igazán elterjedt szokás, holott nemcsak a panaszok enyhítésében segíthet, hanem ezzel a módszerrel megtisztíthatjuk az orrüreget a kórokozóktól, szennyeződésektől is. Kiegészítő kezelésként alkalmazhatjuk arc- és homloküreggyulladás, nátha, meghűlés, allergia esetén egyaránt. Sőt, az orröblítéssel télen a központi fűtés, nyáron pedig a légkondicionáló miatt gyakran jelentkező orrszárazság kellemetlen érzését is enyhíteni lehet.

Az orrmosás, orröblítés mikéntjéről megkérdezhetjük a háziorvosunkat, illetve az alábbi leírás is segíthet:

Így moss orrot:


Készíts 1% -os sóoldatot, azaz 1 gramm himalája sót oldj fel 100 ml langyos vízben. Tölts meg egy orröblítésre alkalmas edényt az elkészített 1%-os sóoldattal. (A só felhasználása egyébként széles körben elterjedt a gyógyászatban: sóbarlangok, sószobák segítenek a gyógyulásban, de a sós levegőt ma már levegőszűrő formájában haza is vihetjük.)

A mosdókagyló fölé hajolva helyezd a kanna csőrét az egyik orrnyílásba. Hajtsd a fejed előre és oldalra. Engedd a sóoldatot az egyik orrnyíláson befolyni és a másikon kifolyni. Ha az orr el van dugulva, akkor hagyhatod az oldatot ugyanazon az orrnyíláson kifolyni. Végezd el az öblítést mindkét oldalon. Az orröblítés alatt a száj lehetőleg legyen nyitva.

Hirdetés

Az őszi-téli időszakban a megfázás, a nátha, továbbá az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig az orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

reventil_uj-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4616411334
süti beállítások módosítása