„Náthaetikett” – tüsszögéstől az orrfolyásig, avagy mi fér bele és mi nem, ha megfáztunk?

Szponzorált tartalom

2021. február 22. Kontent

pexels-andrea-piacquadio-3807629_1.jpg

A téli hónapokban előszeretettel hunyunk szemet egy-két tüsszentés, enyhe torokkaparás, orrfolyás, esetleg kis köhögés felett. Biztos semmi komoly, „csak” megfáztunk, gondoljuk – persze tévesen.

Semmi köze a hideghez!

A nátha ugyanis az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, a megbetegedést pedig az esetek nagy többségében vírusok okozzák. A rossz közérzettel, tüsszögéssel, fájó, kaparó torokkal, orrdugulással kezdődő megfázás tünete lehet még a hőemelkedés, illetve a köhögés.

A betegséget gyakran „lábon” hordjuk ki, pedig gyógyulásunk, illetve környezetünk megóvása érdekében is jobban tesszük, ha ilyenkor pár napot otthon töltünk.

Ha pedig emberek közé megyünk, vigyázzunk rájuk!

A levegő kipréselésével – például tüsszentéskor – könnyen kórokozókat szabadíthatunk a velünk egy térben levőkre. Ezért amíg a tüneteink fennállnak, érdemes kerülnünk mások társaságát.

Meddig?

Az a szervezetünktől is függ, de az biztos, hogy a betegség első három napja a gyógyulás szempontjából a legfontosabb. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindössze ennyi időre lenne szüksége az immunrendszernek a szervezetünk regenerálásához! Ne sajnáljunk tehát időt szánni a gyógyulásra, hacsak nem szeretnénk visszaesni a betegségbe.

Milyen egyszerű szabályokat érdemes betartanunk, ha betegen mégis közösségbe megyünk?

Az elmúlt évben a koronavírus miatt számos higiéniás alapszabályra hívják fel újra és újra a figyelmünket. Nem árt ezeket időnként elismételni, hiszen nem csak a Covid szempontjából fontosak.

Ha tüsszögünk, figyeljünk rá, hogy a szánkat és az orrunkat eltakarjuk, ezzel is csökkentve a fertőzés lehetőségét!

  • A legjobb, ha zsebkendőt, vagy a könyökhajlatunkat használjuk erre a célra. A papírzsepit használat után azonnal dobjuk ki, lehetőleg zárható fedelű szemetesbe vagy a vécébe, és öblítsük le!
  • Kerüljük a közvetlenül tenyérbe tüsszentést, ugyanis így nagyobb eséllyel adjuk tovább a fertőzést valaki másnak.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről sem! Télen a zárt terekben megrekedt meleg levegő kedvez a kórokozók terjedésének, az időnkénti ablaknyitással azonban csökkenthetjük a fertőzés veszélyét, így ez is fontos szerepet játszik a megelőzésben.

Rendszeresen és alaposan mossunk kezet!

A megfelelő kézhigiéniára betegségtől függetlenül érdemes odafigyelni, hiszen számtalan kórokozóval kerülünk kapcsolatba érintés által. Ne csak akkor jusson eszünkbe, hogy meg kéne mossuk, ha már ragad a kezünk! A szappan és melegvíz használata ugyanis gátat szab a fertőzések terjedésének. Ha betegek vagyunk, tüsszögünk, köhögünk, fokozottan fordítsunk gondot a fertőtlenítésre!

Megfázáskor a nyálkahártyánk irritált, testünk természetes reakciója ilyenkor a tüsszentés, ami sokszor a legrosszabb helyzetekben tör ránk. Biztos sokan ismerjük azt az érzést, amikor jön az inger, de cikinek tartjuk, ha hapciznánk, ezért inkább visszatartjuk. Pedig a magunkba fojtásnak sokkal komolyabb következményei lehetnek, mint gondolnánk. Okozhat például ájulást, stroke-ot, szemvérzést, vetélést, autóbalesetet, nagyon ritkán pedig hallásvesztést és szédülést is. 

Szóval ahelyett, hogy próbálnánk csendben megúszni, inkább tanuljunk meg helyesen, az alapvető higiéniás előírásokat betartva tüsszenteni! Legyen szó megfázásról, allergiáról vagy bármilyen más irritációról, ezért a „tudásunkért” a környezetünk hálás lesz.

Hirdetés

Az őszi-téli időszakban a megfázás, a nátha, továbbá az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig az orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

reventil_uj-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2816431206
süti beállítások módosítása