A naplóírás felnőttként is fontos

Szponzorált tartalom

2021. április 9. Kontent

pms_2.jpgAzt biztos jegyzed a naptáradban, hogy mikor jön meg a menzeszed, de emellett azt is érdemes felírnod, hogy mit érzel előtte, illetve közben is. Mutatjuk, miért.

Sokan nem is tudják, hogy PMS-tünetekkel küzdenek, ehelyett elhiszik a környezetüknek, hogy „ok nélkül” hisztiznek, pedig könnyen lehet, hogy a premenstruális szindróma miatt változékonyabb a hangulatuk.

Nehéz napok – szó szerint

A menstruációt megelőző napokban a hormonjaink furcsa játékot űznek velünk, ami hatással lehet a viselkedésünkre is. A tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Ilyenkor jellemző a mellfeszülés, a fejfájás, az alhasi görcs, a labilis hangulat, az ingerlékenység, de gyakori a farkasétvágy és a szexuális vágy csökkenése is.

Ahhoz, hogy biztos légy a dolgodban, érdemes a menstruációt megelőző napokban feljegyzéseket tenned arról, milyen a hangulatod, mit érzel magadon. A PMS diagnózisát megkönnyíti, ha egy ilyen, legalább 2-3 hónapon át vezetett naplót viszel magaddal az orvoshoz. Ebből ő is könnyebben meg tudja állapítani, hogyan, milyen módszerekkel csökkentsétek a zavaró tüneteket.

Mit kell tenni?

Jegyezz fel minden testi-lelki változást, amit tapasztalsz. Ha a tüneteid ciklikusságot mutatnak, és nagyjából a menstruációt megelőző 7-10 napra koncentrálódnak, majd a vérzés megjelenésével megszűnnek, akkor nagy valószínűséggel te is PMS-ben szenvedsz.

De már az is meg fog nyugtatni, ha tudod, hogy az egész jelenség mögött biológiai okok állnak, és a környezeted is megértőbb lesz veled, amennyiben bevonod őket.

Milyen tünetekre figyelj?

A PMS erőssége és tünetei egyénileg, a menstruációs ciklussal folyamatosan változnak, a testi, lelki és viselkedési problémák pedig igencsak sokfélék lehetnek. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • bokatáji ödémák,

  • mellfeszülés,

  • fejfájás,

  • hányás,

  • ízületi panaszok,

  • ingerlékenység,

  • érzelmi kilengések,

  • depresszív hangulat,

  • székrekedés,

  • gyomorfájdalom.

„Észrevettem, hogy a menstruációm előtt sokkal nehezebben viselem a feszült helyzeteket. Hamarabb „robbanok”, könnyebben érzékenyülök el. Ezekben a napokban egyszerűen képtelen vagyok uralkodni magamon és ez nincs jó hatással a magánéletemre, de a munkahelyen is okozott már gondokat.” – meséli Anna, aki alkalmazta a fentebb javasolt „naplómódszert”, így rádöbbent, hogy nem vele van a baj, hanem csupán a PMS tüneteivel küzd.

„Azóta fellélegeztem: már tudom, hogy a hormonok hatására vagyok ilyenkor sokkal érzékenyebb, ráadásul a fizikai tünetek is megnehezítik a napjaimat.” – mondja a fiatal nő. Ahogy Anna példája is mutatja, ha ismerjük a háttérben meghúzódó okokat, máris könnyebb megbirkóznunk a tünetekkel is: nem ér bennünket váratlanul a felbukkanásuk, mint ahogy tudni fogjuk azt is, hogy a hónap mely napjaiban kell jobban odafigyelnünk önmagunkra.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

 Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3416492250
süti beállítások módosítása