Csak a spenóttól nem lesz tele a vasraktárad

Szponzorált tartalom

2021. november 29. Kontent

mf8_fokep.jpg

Vasban gazdag ételeket eszel, mégis a vashiány tüneteit észleled magadon? Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulnod, mert felszívódási probléma és egyéb betegség is állhat a háttérben.

A kellemetlen tünetekkel járó vashiány hátterében megannyi ok húzódhat, úgymint a magasabb vasszükséglettel járó élethelyzetek, életszakaszok (kisgyermekkor, serdülőkor, menstruáció, várandósság, szoptatás, aktív sport), életmódbeli tényezők, mint például  a vegetáriánus étrend, vagy egyes betegségek, mint a felszívódási zavarral járó lisztérzékenység vagy a Helicobacter nevű baktérium okozta bélgyulladás.

Mit egyél, hogy jól legyél?

Figyelj oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra: kiváló vasforrás a máj, a vöröshúsok, a halak és a tojás, a növények közül pedig a paraj, a sóska, a lencse, a bab, a borsó, a vargányagomba, a mák, a mogyoró és a kakaó tartalmaz sok vasat.

Amennyiben kiderült, hogy vashiányod van, és egy hónappal az étrend megváltoztatása, vagy a vaskészítmények alkalmazása után sem javul a vérképed, érdemes utánajárni, hogy mi gátolja a vasfelszívódást. Ilyenkor kivizsgálják, hogy van-e Helicobacter baktérium a gyomorban, amely fekélyeket, gyulladásokat okozva gátolná a vas felszívódását. Ellenőrzik, hogy fennáll-e esetleg lisztérzékenység, ilyenkor ugyanis károsodik a vékonybél nyálkahártyája, ami drámaian lecsökkenti a felszívódásra alkalmas felületet a bélben. Kiváltó ok lehet még bélférgesség is (bár nálunk ez a típusú probléma igen ritka), illetve számos gyulladással, fertőzéssel járó egyéb betegség is nehezítheti a vas hasznosulását.

Az sem mindegy, hogyan pótoljuk a vasat

Ha azt szeretnénk, hogy a vas megfelelő módon hasznosuljon a szervezetünkben, tudnunk kell, hogy vannak olyan gyógyszerek, vitaminok és nyomelemek, amelyek gátolják az úgynevezett vas-sókból a vas felszívódását. Ezek közé tartozik a magnézium, a kalcium, a savcsökkentők, továbbá az antibiotikumok, a különféle hormonkészítmények, valamint a pajzsmirigybetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek is. Ha a vasat vas-sók formájában tartalmazó étrend-kiegészítőt vagy gyógyszert szedünk, akkor a szakemberek azt tanácsolják, hogy ezek bevétele és az étkezés között minimum 2 óra szünetet hagyjunk. Másik lehetőség: szedjünk olyan vaspótló gyógyszert, amit étkezéssel egyidejűleg is be lehet venni.

Kevesebb kávé, kevesebb tea

Sok teát vagy kávét iszol?  Akkor van egy rossz hírünk a számodra, ugyanis a vasfelszívódást csökkentik a tannátok (pl. csersav), amelyek bizony a kávéban és a teában is megtalálhatók. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene mondj a reggeli kedvenc meleg italaidról, de ha éppen vasat pótolsz, akkor mindenképp fogyassz ezekből kevesebbet és lehetőleg ne ezekkel vedd be a vaspótló készítményedet.

Óvatosan a gabonafélékkel

A gabonaneműek korpájában lévő fitátok szintén akadályozzák a vas felszívódását. Aki rendszeresen fogyaszt pékárut, az ügyeljen arra, hogy mikor veszi be a vastartalmú táplálék-kiegészítőjét: ajánlott ugyanis legalább 2 órányi szünetet hagyni a kettő között.

Ezt lehet, hogy Popeye se tudta...

A spenót sokáig úgy élt a köztudatban, mint kiváló vasforrás. Tény, hogy sokat tartalmaz a nyomelemből, ugyanakkor a benne lévő oxálsav sajnos gátolja a vas felszívódását. Ez ugyanígy igaz a sóskára, amely a spenóthoz hasonlóan kétségtelenül nagyon egészséges, ám a vas pótlására szintén kevésbé alkalmas.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2116757996
süti beállítások módosítása