Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ha fájdalmas az együttlét, nem biztos, hogy fertőzés az oka

Szponzorált tartalom

2022. május 9. Kontent

shutterstock_2081002210_ck2.jpg

Ha ég, feszül a hüvely, vagy fájdalmassá válik a szex, sok nő hüvelyfertőzésre gyanakszik, esetleg téves önkezelésbe kezd, ami ilyen módon rendszerint sehova se vezet.
A hüvelyfertőzések és a hüvelyszárazság okai eltérőek, így az általuk okozott panaszokat is teljesen más módon lehet megszüntetni.

Ismerd meg a tested jelzéseit, hogy tudd, mi lehet a probléma!

Először is tegyük rendbe azt a makacs tévhitet, miszerint a hüvelyszárazság csak az idősebb nőknél fordulhat elő. A valóság nagyon más: a hormonháztartásunkat ugyanis számos hatás érheti, az egyes életszakaszokban előforduló természetes ingadozásokon túl (szülés, szoptatás, klimax) a drasztikus diéta, a kemény fizikai terhelés, a nagy stressz és a különféle orvosi kezelések is megzavarhatják a rendszer működését. Az ösztrogénhiány pedig hüvelyi diszkomforttal, azaz „száraz” érzéssel jár, de a legjellemzőbb tünet az ebből következő fájdalmas nemi aktus. A szárazság miatt akár apró vérzések is kialakulhatnak, és az együttlét során jelentkező fájdalom a szexuális életet is tönkreteheti. A hüvelyszárazság fájdalmas tüneteit a nők gyakran összekeverik a gombás és/vagy a bakteriális hüvelyfertőzéssel. Ám azoknak jellemzően más okaik vannak és más panaszokat produkálnak.

A legjellegzetesebb szimptómák mindkét esetben a hüvelyváladék megváltozásához köthetők. A hüvelyfertőzéseknél a váladék „túltermelése”, a hüvelyszárazságnál pedig épp az ellenkezője tapasztalható. A hüvelygomba esetén a folyás fehéres-sárgás színű, illetve darabos, túrós állagú, a szeméremtesten pedig viszketés, égő érzés jelentkezhet. Bakteriális hüvelyfertőzésnél a váladék bőséges, híg, kellemetlen szagú. A kezelés szerencsére mindkét esetben egyszerű. Történhet kúppal, tablettával vagy kenőccsel, ráadásul ma már a gyógyszertárban kapható gyorstesztek segítségével te magad is megállapíthatod, melyik fertőzéssel van dolgod. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos kezeltetni ezeket a kórképeket, hiszen amellett, hogy a tünetek kellemetlenné teszik a mindennapokat, a fertőzés felfelé terjedése méhnyálkahártya- vagy kismedence-gyulladást okozhat. Sőt, a várandósság alatt még nagyobb odafigyelésre van szükség, különösen a bakteriális vaginózis esetében, amely kezelés nélkül a magzatburok idő előtti megrepedéséhez, így akár koraszüléshez is vezethet. (link a korábbi posztra)

Nincs mit szégyellni a hüvelyszárazságon!

Hüvelyszárazságban értelemszerűen a váladéktermelő képesség, ezáltal a hüvelyhám nedvessége csökken, legtöbbször az alacsony ösztrogénszinttel összefüggésben. A hüvelyszárazság gyakori probléma, mégis csak kevesen kérnek segítséget, mivel szégyellik, és talán nem is tudják, hogy ez a sok nőt érintő egészségi probléma könnyen kezelhető. Így marad a titkolózás és a fájdalom, amelyek hozzájárulhatnak a szexuális vágy elvesztéséhez, ami nagyon aggasztó tud lenni. Sőt, sportolás és egyéb fizikai aktivitás közben is kellemetlenséget okozhat, ráadásul növelheti a hüvelyi fertőzések kockázatát.

Az alaptalan szégyenkezés és titkolózás helyett irány az orvos, aki egy-két vizsgálat után meg fogja találni a legmegfelelőbb kezelést. Ma már számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy a panaszokat enyhítsük vagy teljesen megszüntessük. Persze a szex közbeni nehézségeken síkosítóval is lehet könnyíteni, ha azonban hosszú távon szeretnénk enyhíteni a mindennapi kényelmetlenségeket, akkor szükség van a tartósabb hatású, célzottan hüvelyszárazság elleni készítmények használatára.

Ilyen például a helyi ösztrogénterápia, ami általában hüvelykrém vagy kenőcs formájában alkalmazható, többnyire receptköteles gyógyszer.

A helyi ösztrogénterápiák közé tartoznak a következők:

  • Hüvelygyűrű
    A páciens egy rugalmas gyűrűt helyez a hüvelybe, amely folyamatosan kis mennyiségű ösztrogént juttat a szövetekbe. Ezt 90 naponta cserélni kell.
  • Hüvelykrém
    Egy applikátor segítségével juttatják a krémet a hüvelybe.
  • Hüvelytabletta
    Szintén egy applikátor segítségével kell tablettát helyezni a hüvelybe.

 

A helyi ösztrogén hosszú távú hatásait illetően korlátozottak a kutatások, de ezek valószínűleg biztonságosabbak a szájon át alkalmazott hormonterápiához képest. Azoknak a nőknek viszont, akiknek a kórtörténetében emlőrák szerepel, vagy terhesek, esetleg pont a babaprojekten dolgoznak, illetve szoptatnak, a helyi ösztrogénterápia biztonságossága is kétséges, ezért ez számukra ellenjavallt.

Hormonmentesen is hatásosan enyhíthető a hüvelyszárazság

Szerencsére ilyen esetekben, valamint olyanok számára is van lehetőség a hüvelyszárazsággal járó kellemetlenségek enyhítésére, akik nem szeretnének semmilyen formában ösztrogéntartalmú kezelést kapni. Az úgynevezett hüvelyhidratáló, például tejsavat vagy a nagy vízmegkötő képességéről ismert hialuronsavat, továbbá ápoló, szövetregeneráló hatású gyógynövények kivonatát tartalmazó hüvelyi készítmények kúraszerű vagy rendszeres használata is segíthet a hüvelyhám állapotát, hidratáltságát tartósan visszaállítani. Ezek recept nélkül beszerezhetők a gyógyszertárakban.

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr117822719
süti beállítások módosítása