Szép ez az augusztus, csak ne lenne ennyi pollen: így éld túl allergiásként

Szponzorált tartalom

2022. augusztus 18. Kontent

 shutterstock_1458728360_rl7.jpg

Sokunknak az augusztus az egyik kedvenc hónapja, a strandolás, a hekkezések, a pihenés időszaka. A pollenallergiások számára azonban ez az egyik legnehezebb hónap az évben. Elmondjuk, miért.

A globális felmelegedés miatt nemcsak évről évre melegebb nyári hónapokkal kell számolni, hanem a szakemberek szerint a pollenidőszak is kitolódik. A statisztikák azt mutatják, hogy a szezon 20 nappal korábban érkezik, mint 1990-ben, és a levegő legalább 20 százalékkal több pollent tartalmaz. Ez különösen rossz hír azok számára, akik szezonális allergiában szenvednek. Egyes allergének, például a pollenek ugyanis szezonálisak. A fák pollenje tavasszal (általában március végén, áprilisban), a fűféléké késő tavasszal (május körül), míg a gyomnövényeké nyáron (júliustól augusztusig), a parlagfű pollenje pedig nyártól őszig (augusztus végétől az első fagyokig) van jelen a levegőben.

Az augusztus általában a felerősödő tünetek időszaka

Ebben a hónapban virágzik ugyanis az allergiát okozó növények közül a pollenallergiások legnagyobb ellensége, a parlagfű, és mellette még számos egyéb allergén is fokozottan érezteti a hatását. Épp ezért a pollenallergiások számára különösen fontos, hogy tudják, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza.

Ezekkel az allergénekkel kell számolni a nyár utolsó hónapjában

Ahogy fentebb is említettük, az erőteljes allergiás tüneteket okozó parlagfű főleg ebben a hónapban nehezíti meg az allergiások mindennapjait. De augusztustól egészen október végéig szórja szét a pollent a fekete üröm is, amelynek a virágpora – akárcsak a parlagfűé – rendkívül erős allergiás reakciókat okoz. A kender virágzása sem kíméli az allergiásokat, ám esetében az időjárás változásai erőseb befolyásolják azt, mikor milyen magas a koncentrációja a levegőben, ezért érdemes figyelni az előrejelzéseket, mennyire kell a kendertől tartani az adott héten. Mindemellett a lándzsás útifűvel is számolnunk kell augusztusban, még annak ellenére is, hogy többnyire gyengébb tüneteket vált ki.

Tönkrement az augusztusunk?

Akadnak tehát bőven allergén növények augusztusban, de sokat tehetünk azért, hogy mindez ne keserítse meg az életünket. Érdemes első körben konzultálni egy allergológussal, aki pontosan ki tudja deríteni, mi okozza a tüneteinket, hiszen a panaszok csökkentésének legegyszerűbb módja, ha elkerülöd a kiváltó okokat, amennyire csak lehet.

Tippek, megoldások az élhetőbb allergiaszezonért

Figyeljük, hogy a számunkra veszélyes allergének koncentrációja mikor magas, és abban a napszakban érdemes zárt térben tartózkodni (ez általában 5 és 10 óra között van). A szellőztetést ebben az időszakban mellőzzük, ilyenkor ideális megoldást jelenthet, ha a szellőztetést és a lakás levegőjének hűtését egyaránt légkondicionáló segítségével oldjuk meg. Ha autóval megyünk a kritikus időszakban, ugyanezek a szabályok érvényesek, vagyis zárjuk be az ablakokat, és ha van rá lehetőség, inkább a (rendszeresen tisztított) klímát használjuk.

Próbáld meg az allergéneket távol tartani!

Ha hazaértél, zuhanyozz le, moss hajat és arcot, így tudod a pollenmaradványokat a bőrödről és a hajadból eltávolítani. Érdemes beszerelni egy légtisztítót a hálószobába, és bármennyire is csábító a nyári levegő, inkább tartsd zárva az ablakot, főleg éjjel, amikor alszol.

Mi legyen a sporttal?

Természetesen a pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a mozgás öröméről, ám átgondoltabban kell megszervezniük az edzéseket, pláne, ha a szabadtéri sport mellett tennék le a voksukat. Az edzések megkezdése előtt érdemes szakorvos tanácsát kérnünk, aki segítségünkre lehet a megfelelő sportág kiválasztásában is. A magas pollenkoncentráció és a fizikai terhelés együtt ugyanis könnyen rohamot provokálhat, ami a reggeli órákban, a melegben és a szeles időben különösen gyakori, pláne augusztusban.

Azzal is csökkenthetjük a tüneteket, ha a szabadban való sportoláshoz lehetőleg olyan területet keresünk, ahol kevesebb fa van, de kiugróan magas pollenszám esetén inkább válasszuk az allergénektől mentes edzőtermet. A sportágak között akad olyan is, ami kifejezetten jót tehet az allergiás asztmának, mint például a rendszeres úszás, amellyel a nyugalmi légzésfunkció is javítható.

Légyszi, ne!

A golfozás vagy a futball rohamot válthat ki, különösen, ha közvetlenül fűnyírás után űzzük ezeket a sportokat.

Hirdetés

A nyári időszakban a pollenallergia sokak számára megnehezítheti a mindennapokat. A kellemetlen orrtünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr617906711
süti beállítások módosítása