Ezért gyakoribb a változókor után a felfázásként emlegetett hólyaghurut

Szponzorált tartalom

2022. október 24. Kontent

shutterstock_1357975757_uz6.jpg

Sok nő, aki átlépett a változókor kapuján, gyakran szenved a felfázásként emlegetett hólyaghuruttól, ám azt csak kevesen tudják, hogy a fájdalmas kórkép miért jelentkezik sűrűbben a menopauza után. A cikkünkből kiderülnek az okok, ahogy az is, mit lehet tenni ellene.   

Sok nő félelemmel gondol a menopauzára, amely kétségtelenül komoly változásokkal jár, mégsem szabad úgy tekinteni rá, mint az aktív életévek végére vagy a nőiesség elvesztésére. Aggodalom helyett érdemes minél többet informálódni a témában, hiszen 2022-ben már nem kell némán elszenvedni a változókorral járó panaszokat, mert számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy minimalizáljuk, megelőzzük a kellemetlen tüneteket.

Mi történik a menopauza idején?

Általában 45 és 55 éves kor között minden nő életében bekövetkezik a változókor, amely néhány évtől akár egy évtizeden keresztül is eltarthat. A hormonális átállás első szakasza a premenopauza, amely során a petefészkek csökkenő hormontermelése következtében számos panasz, így vérzészavar, hőhullámok, alvászavar jelentkezhet. A menstruáció végleges elmaradása, a menopauza egyben a termékenység lezárulását jelenti. Az ezt követő 1-2 évben, a posztmenopauza idején a hőhullámok intenzitása és gyakorisága fokozódhat, és a fizikai tünetek mellett megjelenhetnek hangulati változások, valamint mentális problémák is, mint a szorongás vagy a depresszió. Utóbbiakat sem szabad elbagatellizálni, a pszichés panaszokkal ugyanúgy kell foglalkozni, mint a fizikai tünetekkel, hiszen nem feltétlenül könnyű megbirkózni a menstruáció elmaradásával, valamint a hormonális átállással együtt járó nehézségekkel, a testi változásokkal vagy azokkal a közép- és hosszú távú következményekkel, amelyeket a petefészekhormonok hiánya miatt nagyon sok nő megtapasztalhat. Ilyen például a hólyaghurut is, amelynek hátterében az ösztrogénhiány miatt megváltozott hüvelyflóra, valamint a hüvelyt és a húgyutakat bélelő hámréteg elvékonyodása (sorvadása) áll, mert ezek által a változókorúak fogékonyabbá válnak a húgyúti fertőzésekre.

A leggyakoribb tünetek változókor ideje alatt:

  • menstruációs zavarok, mellfeszülés, -fájdalom,
  • hőhullámok,
  • szédülés, alvászavarok, hangulatingadozások,
  • súlygyarapodás, hajhullás,
  • a szexuális élet zavarai (csökkent nemi vágy, fájdalmas közösülés),
  • hüvelyszárazság,
  • vizelettartási problémák.

Hogyan működik az egészséges hüvelyflóra?

Ahogy a bélrendszerben, a szájban, úgy a hüvelyben is élnek baktériumok, amelyek védenek a fertőzések ellen. Az egészséges hüvelyváladékban megfelelő számban találhatók Lactobacillusok (más néven tejsavbaktériumok), amelyek a kórokozók szaporodása számára kedvezőtlen, savas közeg megteremtésével biztosítanak védelmet a fertőzésekkel szemben. Ha azonban a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, a hüvely pH-ja pedig lúgossá válik, ezáltal a hüvely védelmi rendszere is meggyengül, és könnyebben elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok. A kórokozók a hüvelyből a húgycsövön keresztül bejuthatnak a húgyhólyagba, ahol megtelepednek, igen gyorsan elszaporodnak és gyulladást, azaz hólyaghurutot okoznak. A betegség kellemetlen tüneteként gyakori, sürgető vizelési ingert, vizelés közben égő érzést és folyamatos alhasi fájdalmat tapasztalhatunk.

Mi köze mindezekhez a változókornak?

A hüvelyflóra felborulását – számos egyéb tényező mellett – a petefészkek hormontermelésének hanyatlása, majd végleges leállása is kiválthatja. Ugyanis az ösztrogénhiány a jótékony baktériumok működésére, vagyis a hüvely védekezőképességére is negatívan hat. Mindemellett, mint azt fentebb említettük, ösztrogén hiányában a húgyutak hámja is sorvadásnak indul, az elvékonyodó hám pedig sérülékenyebbé, a fertőzésekre fogékonyabbá válik.

Tudtad?

A hólyaghurutnak van akut és visszatérő formája is. Utóbbiról akkor beszélünk, amikor a gyulladás hat hónapon belül ismétlődik.

A menopauza utáni években a hüvely, valamint a húgyutak hámsorvadása miatt nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek a hüvelyszárazság okozta panaszok, valamint vizelettartási problémák (inkontinencia), és a visszatérő fertőzések kockázata is fokozódik.

A jó hír az, hogy az idő múlását és az öregedés folyamatát nem lehet megállítani, a hólyaghurut megelőzéséért azonban tehetünk.

Tippek a változókori hólyaghurut megelőzésére:

  • A kiszáradt, elvékonyodott, sérülésre hajlamos hüvelyhámot hidratáljuk, regeneráljuk hormonmentes vagy hormontartalmú hüvelykúpokkal, kenőcsökkel, vagy akár lézeres terápiával.
  • Ne feledjük a helyes WC-használatot, a törlés iránya mindig elölről hátrafelé történjék, és ne csak WC-használat után, hanem előtte is mossunk kezet! Hüvelyöblögetést kizárólag orvosi javaslatra végezzünk, és kerüljük az illatosított intim mosakodógéleket.
  • Válasszunk természetes anyagú, kényelmes fehérnemű
  • A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot. Igyunk alkalmanként csalán-, rozmaring-, aranyvessző- vagy hibiszkuszteát.
  • A megfelelő folyadékfogyasztás különösen fontos, ha nem szeretnénk visszatérő hólyaghuruttal bajlódni. Amennyiben nem fogyasztunk elég folyadékot, akkor a hólyagba jutott baktériumok könnyebben megtapadnak, és a pangó vizeletben gyorsan elszaporodnak. A javasolt folyadékmennyiség napi két-három liter, de a vizelet színén is látjuk, hogy eleget ittunk-e, ugyanis ilyenkor az egészen világos lesz.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2017957874
süti beállítások módosítása