A menopauza nagy változás: hagyd az érzéseidet megélni

Szponzorált tartalom

2022. július 19. Kontent

shutterstock_1797149311_rf3.jpg

A tudatos jelenlét, érzelmeink megélése rengeteget segíthet túllendülni az életünk nehézségein, akadályain. Épp ezért a mindfulness gyakorlatai jó támaszaink lehetnek a változókor idején is. Mutatjuk, miért.

A változókor nemcsak fizikai értelemben okozhat nehézséget, mentálisan sem feltétlenül könnyű megbirkózni a menstruáció elmaradásával, a hormonháztartás felborulásával együtt járó sok-sok nehézséggel és változással. A menopauza a menstruáció végleges elmaradását jelenti, ami a reproduktív életszakasz lezárulását jelzi. A legtöbb nőnél a menopauza 45 és 55 éves kora között következik be. A menopauzát megelőző és azt követő néhány évben, azaz a változókorban a nőknél előfordulhatnak hőhullámok, hangulati változások, szorongás és depresszió is. A komplex változások közepette nem lehet figyelmen kívül hagyni a belső vívódásokat, érzéseket, veszteségérzetet sem.

Ez persze nem kizárólag a változókor idejére érvényes, a pszichés egészségünknek mindig fontosnak kellene lennie, ahogy a stressz hatásait sem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, ezért érdemes már fiatalabb korban megismerkedni olyan technikákkal, amelyek segíthetnek az elménk lecsendesítésében, érzelmeink megélésében.

Ilyen a mindfulness is, amelynek előnyeit számos klinikai vizsgálat bizonyította: csökkenti a stressz-szintet és fokozza a jóllét érzését, sőt, már napi 10 perc gyakorlásnak is számos pozitív hozadéka lehet. A szakemberek azt ajánlják, hogy hetente néhányszor szánjunk rá időt, hogy mély légzőgyakorlatokat végezzünk, vagy építsünk be a napi rutinba egy jógagyakorlatot.

Segíthet a mindfulness a klimax idején?

A várható élettartam növekedésével sok nő akár élete felét is a menopauza utáni szakaszban fogja tölteni. Ezeket a számokat szem előtt tartva egyre fontosabbá válik, hogy megtaláljuk a menopauzában lévő nőknek nyújtható segítséget e kényes életszakasz kezeléséhez. A Mayo Clinic tanulmánya felfedezte, hogy a mindfulness hatására a nők kevesebb klimaxos tünetet tapasztalhatnak.

 shutterstock_1549485185_rf3_2.jpg

„Ebben a tanulmányban arra az eredményre jutottunk, hogy azok a középkorú nők, akik magasabb mindfulness pontszámot értek el, kevesebb klimaxos tünetet tapasztaltak" – mondta Dr. Richa Sood, a Mayo Clinic általános belgyógyásza, a nők egészségének specialistája és a tanulmány vezető szerzője.

Divatos szó, de mit is jelent a mindfulness?

Egyszerűen fogalmazva: az ember azon képessége, hogy a jelen pillanatra koncentráljon.

Sajnos az elménk túl gyakran kalandozik a múltban vagy a jövőben – és ettől stresszesekké válhatunk. A mindfulness arra tanít, hogy megfigyeljük a gondolatainkat; tudatosabbá váljunk, lássuk tisztán, hogy kik vagyunk, és megtanuljuk értékelni a jelent.

Másnéven a mindfulness tehát tudatos jelenlét, éber figyelem, az a fajta tudatosság, amely akkor bontakozik ki, amikor szándékosan és nyitottan a jelen pillanat felé irányítjuk a gondolatainkat.

Ez a meditációs gyakorlat az élet nehézségein való átjutást helyezi a fókuszba. Ahelyett, hogy megkerülnénk azokat, arra ösztönöz minket, hogy szembesüljünk félelmeinkkel és szorongásainkkal. A tudatosság azt is jelenti, hogy nem félünk a megtapasztalt gondolatoktól és érzelmektől. Ráadásul a rendszeres mindfulness-gyakorlatok számos előnnyel járnak. Segíthet fokozni a koncentrációt, javíthatja a memóriát, türelmesebbé, kiegyensúlyozottabbá válhatunk. Emellett a mindfulness fizikailag is jótékony hatással van a testre: összefüggésbe hozható a fájdalom csökkentésével. A stressz és a szorongás enyhítésével javítja a mentális és érzelmi egészséget is, ez különösen jól jön a menopauza környékén, amikor rengeteg változáson esik át a test és a lélek egyaránt.

Íme egy párperces gyakorlat:

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9117883037
süti beállítások módosítása