Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hidratálj, síkosíts, de ne mondj le a szexről!

Szponzorált tartalom

2022. május 13. Kontent

shutterstock_1706188537_ck4.jpg

Az intimitás, a minőségi szex fontos része az életünknek, függetlenül attól, hány évesek vagyunk. Sok nő azonban inkább lemond a szexről, ha fájdalmassá válik az együttlét, miközben ennek nem kéne így lennie. A fájdalmas szex egyik fő okát, a hüvelyszárazságot ma már könnyen lehet kezelni, így még a menopauza sem gördíthet akadályt az örömteli együttlétek elé.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a változókorban lévő nők több mint 40 százaléka szenved a hüvelyszárazságtól, de ami ennél is rosszabb, hogy tízből hét nő nem beszél erről a problémáról, így orvosától sem kér tanácsot. Pedig a fájdalmas szex mögött általában ez áll. Egy korábbi felmérés szerint ugyanis a 60 év feletti nők kétharmada a klimax egyik jellemző velejáróját, a hüvelyszárazságot jelölte meg a szexuális problémák egyik fő okaként – a másik a szex iránti érdeklődés hiánya volt. Ráadásul a hüvelyszárazság és az ebből fakadó szexuális gondok a 60 évnél fiatalabb nőket is érinthetik, ezért érdemes és kell is beszélni arról, hogy a kellemetlen tünetek minimalizálhatók, megszüntethetők. A hüvelyszárazság kezelésének első lépése természetesen a kiváltó ok felderítése, különösen, ha az fiatalkorban jelentkezik.

Ezekről az okokról a korábbi posztjainkban írtunk, érdemes azokat is elolvasni, ahogy azzal sem árt tisztában lenni, hogy a panaszok miatt nem kell lemondani a hancúrozásról, hiszen lehetőségek széles skálája segíthet abban, hogy a problémát áthidaljuk vagy teljesen megszüntessük.

Ha a hüvelyszárazság hosszabb távon fennáll, nem lehet elkerülni az orvosi konzultációt, de nem is érdemes, hiszen szakember tud segíteni a hormonális probléma tartós helyreállításában vagy legalábbis enyhítésében. Alkalmanként viszont bevethetők az intim síkosítók is, amelyek rövid távon biztonságos és jól bevált termékek, ám tartós, a hüvelyhámot helyreállító hatásuk nincs.

Annyiféle síkosító van, mit válasszak?

Léteznek vizes, szilikonalapú és olajos kencék is. A vizes bázisú síkosítók jól használhatók az óvszerekkel, és nem hagynak foltot. Esetükben érdemes megnézni, hogy tartalmaznak-e glicerint, ez ugyanis a gombafertőzésre hajlamosak számára nem a legjobb választás. A szilikonbázisú síkosítók jól bírják a strapát, ám foltot hagyhatnak, ezért azokat selyem ágyneműhöz nem ajánljuk. Allergia szempontjából az ökölszabály az, hogy minél több természetes összetevőt tartalmaz a termék, annál kevésbé okoz majd gondot. A szintetikus színezőanyagoknak semmi keresnivalójuk olyan termékben, amit a testünkbe kenünk, erre különösen figyelj a vásárlás során! Akik épp gyerekprojekten dolgoznak, azoknak érdemes olyan típust választani, amely nem gyengíti az életerős spermiumokat. Hüvelyszárazság esetén azonban a hüvelyhám helyreállítása érdekében mindenképpen keress tartós hatású segítséget is!

Hidratálj ott is, ahol nem látszik!

Ahogy a tested többi részét, úgy a hüvelyedet is lehet és érdemes hidratálni, de természetesen nem a test- vagy a kézápolóddal. Patikában kaphatók olyan hormonmentes hüvelyi hidratálók, amelyek összetevői tartósan enyhíthetik az égő, feszülő érzéssel, fájdalmas aktussal járó hüvelyszárazságot. A használatuk is más, mint a síkosítóké, mivel a tartós, regeneráló hatásért az aktustól függetlenül, naponta kell alkalmazni ezeket a hüvelykúpokat, krémeket, akár hosszabb ideig is.

Ha a szárazság tartóssá válik…

A hüvelyhám síkosságának időleges visszaállítására a vizes vagy szilikonbázisú síkosító zselék, kúpok hatékonyan használhatók, hiszen megkönnyítik az együttléteket, ám többnyire nincs olyan összetevőjük, amelyek regenerálnák a hüvelyhámot, így hosszú távú hatást ne várjunk tőlük. Van, amikor a hüvelyi hidratálók nem elégségesek. Ilyenkor ösztrogéntartalmú lokális készítményeket (krémek, hüvelytabletták vagy gyűrűk) javasolhat az orvos, amelyek szintén növelik a hüvelyhám vastagságát, síkosságát, enyhítik a hüvelyszárazság tüneteit és hozzájárulnak a vizeléssel kapcsolatos problémák mérsékléséhez is. Ezek részben receptre kapható készítmények, és azok számára ajánlottak, akiknél nem merül fel a daganatos megbetegedés lehetősége, vagy azok rizikója alacsony.

Akiknek a lokális hormonkezelés ellenjavallt, illetve nem szeretnének ösztrogéntartalmú készítményeket használni, azoknak a hialuronsav és gyógynövénykivonat-tartalmú hidratáló hüvelykúpok, krémek jelenthetnek hatásos segítséget. A jó hír, hogy a napi rendszerességű, akár hosszabb időn át tartó használatuk nemcsak visszaállítja a hüvelyhám síkosságát és ápolja a hüvelyhámot, hanem táplálja, regenerálja az elvékonyodott szöveteket, normalizálja a hüvelyi pH-t, így véd a fertőzésekkel szemben is. Ajánlott legalább 10 napon keresztül használni, majd elegendő heti 2-3 alkalommal folytatni a kezelést.

Lézer is segíthet a panaszainkon

A modern technikának köszönhetően a hüvelyszárazságra és egyéb intim problémákra ma már elérhető az intimlézer-terápia is, amely után a hüvelyfal újra megvastagodik, a vérellátása javul. A „zsebbenyúlósabb” terápia hatásos, legalábbis a tanulmányok szerint a hüvelyszárazság csaknem 100 százalékban megszűnik, így újra örömet jelenthet a szexuális együttlét is. Fiatalabb életkorban már egy alkalom is elegendő lehet ahhoz, hogy megszabaduljunk a panaszoktól, de 65 év felett az eredményes kezeléshez már három-négy ismétlésre is szükség lehet.

A szex a hüvelyszárazság legjobb ellenszere

Akár változókori, akár egy szülés utáni, átmeneti hüvelyszárazságról van is szó, az intimitást, a szexuális együttléteket már csak azért sem szabad feladni, mert ezek az együttlétek – sőt bármely más, a női nemi szerveket érintő szexuális tevékenység – fokozza a hüvelyhám vérellátását is, ami önmagában rengeteget segít a kellemetlen állapot javításában.

A hüvelyszárazság gyakori és frusztráló állapot, de bőven vannak eszközök a kellemetlenségek enyhítésére. Ezért ne adjuk fel a szexet, a gyengédséget nemcsak a magunk, hanem a párkapcsolatunk érdekében sem, inkább a fenti tippek, lehetőségek segítségével győzzük le ezt a kellemetlen problémát!

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1217827181
süti beállítások módosítása