Vannak, akiknek szomorúságot hoz a karácsony, így segíthetsz rajtuk

Szponzorált tartalom

2022. december 8. Kontent

shutterstock_1909672750_rv2.jpg

Sajnos az ünnepek nem mindenkinek okoznak örömteli perceket. Sokakon ekkor uralkodik el leginkább a lehangoltság, elmélyülhet a depresszió, és a magányosság érzése is felerősödhet. Így segíthetsz azokon, akiken úgy látod, hogy elhatalmasodik rajtuk az ünnepi melankólia.

Miért alakulhat ki az ünnepek előtti és alatti lehangoltság?

Már az ünnepek közeledése is sokakban szorongást, megfelelési kényszert gerjeszthet, ami érthető, hiszen mindenhonnan az ömlik ránk, hogy ilyenkor vidámnak és boldognak kell lenni. De vannak, akik nem tudnak örülni, mert épp elvesztették egy szerettüket, mert egyedül vannak és magányosak, vagy mert egyéb problémával küzdenek. Számos magyarázata lehet annak, ha valaki stresszként éli meg az ünnepeket, és mindezen az a társadalmi nyomás sem segít, miszerint ilyenkor mindennek tökéletesnek kell lennie. Az idő- és pénzhiány, az ajándékozás vagy a nagy családi összejövetelek még nagyobb pressziót helyeznek az emberekre, így nem ritka, hogy mindezek együtt vagy külön-külön szomorúságot, szorongást és depressziót is előidézhetnek. Arról nem beszélve, hogy vannak, akiknek egyenesen fájdalmas lehet az ünnep, mert a gyásszal is meg kell küzdeniük. Egy-egy elvesztett személy, az első karácsony nélküle, a múlt közös emlékei még inkább szomorúvá tehetik a karácsony napjait.

Neve is van ennek a jelenségnek

Christmas blues-nak hívják a karácsonyhoz kötődő rosszkedvet, ami akár súlyosabb depresszióig is vezethet az arra hajlamosaknál. Itt azonban fontos egy tévhitet is helyre tenni: a kutatások szerint ugyanis nem igaz, hogy ilyenkor történik a legtöbb öngyilkosság. Pont decemberben a legalacsonyabb az arány, és inkább tavasszal, illetve nyáron jutnak el a legtöbben odáig, hogy véget vessenek az életüknek.

Kitett helyzetben vannak a magányos idősek

Fontos, hogy az ünnepek közeledtével érzékenyebbek legyünk a környezetünkre, jobban odafigyeljünk a közelünkben élőkre, például a magányos idősekre. Ha tudod, hogy idős ember van a családban, a szomszédban, a társasházban, az utcádban, ahol élsz, akkor te is tehetsz azért, hogy könnyebb, szebb legyen számára az ünnep.

  • Ha teheted, látogasd meg, és az még jobb, ha tudsz neki vinni egy kis ünnepi kóstolót. Egy tál meleg étel talán a legszebb karácsonyi ajándék lehet ebben az időszakban.
  • Ha távol él, írj neki levelet, hívd fel telefonon, tudasd vele, hogy gondolsz rá.

 

Nemcsak az érezheti magát szomorúnak karácsonykor, aki egyedül van, hanem az is, aki egy rosszul működő családban, bántalmazó környezetben él. Sajnos ilyenkor a családon belüli erőszak előfordulása jelentősen megnövekszik, hiszen a bántalmazó fél többet van otthon, könnyebben tudja ellenőrizni, kontrollálni és abuzálni az áldozatot. A bántalmazó családban élő gyerekek karácsonya nem a békéről és a biztonságról, hanem a rettegésről szól, ezért fontos, hogy kiemelten odafigyeljünk azokra az ismerősökre, akik ebből a szempontból veszélyeztetettek:

  • Ha ismersz olyan személyt, aki mérgező környezetben él, ne feledkezz meg róla karácsonykor, kérdezd meg, hogy érzi magát, és biztosítsd arról, hogy számíthat rád, ha valami probléma van.
  • Bátorítsd, hogy veled nyugodtan megoszthatja az érzéseit.

 

Gondolni kell ilyenkor a lelki problémákkal küzdőkre is. Fontos, hogy elfogadók és megértőek legyünk velük, hiszen a depressziós vagy szorongó ember önbizalma amúgy is gyenge, a hibáztatással csak tovább ronthatunk a helyzeten. Amire még érdemes odafigyelni:

  • Az ünnepek környékén felborul a napi rutin, ami szorongást okozhat a lelkileg nehéz időszakban lévő embereknek, és a céges vagy családi rendezvények is súlyosbíthatják a tüneteket. Épp ezért fontos tudni, hogy ha valakinek mentális problémája van, ne kényszerítsük olyan helyzetekbe, amelyekben nem érzi jól magát, és ne helyezzünk nyomást rá, hogy részt vegyen ilyeneken.
  • Bár az alkohol is része a karácsonyi összejöveteleknek, jobb, ha mértékkel fogyasztjuk: az ital rossz hatással lehet a mentális betegségben szenvedőkre, kihozhatja a családi konfliktusokat, megmérgezhet helyzeteket. Sajnos a depresszióra sem használ, pont, hogy az ellenkezőjét érhetjük el vele.

 

Végső soron legyünk legalább ebben a pár napban kedvesek, türelmesek egymással. Néhány apró gesztussal, odafigyeléssel, már egy mosollyal, egy szemkontaktussal is kellemes érzést kelthetünk másokban. Ilyen szempontból annak is jótékony hatása van, ha előreengedünk valakit, ha segítjük megemelni egy idősebb csomagját, ha váltunk pár jó szót egy otthontalannal. Így a karácsony lényege megjelenhet még azok számára is, akik nagyon elesettnek érzik magukat ebben az időszakban.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3117993120
süti beállítások módosítása