Így gyógyíthatja a lelkedet egy-egy hobbi

Szponzorált tartalom

2023. január 16. Kontent

 shutterstock_2056201991_rv7.jpg

Neked van hobbid? Létezik olyan tevékenység az életedben, amit nem feladatból teszel, hanem azért, mert kikapcsol és örömmel tölt el? Nincs? Akkor itt az ideje keresned egyet, ugyanis bizonyított tény, hogy a hobbival eltöltött idő jót tesz a mentális egészségnek, sőt, a depresszió tüneteit is csökkentheti.

Számos módszer létezik, amellyel javíthatunk a mentális egészségünkön, és bizony közéjük tartozik az is, hogy örömteli tevékenységekre fordítsunk időt. Más néven, hogy találjunk egy hobbit.

Legyen szó kreatív, sportos vagy tudományos időtöltésről, a lényeg az, hogy valami olyasmit csinálj, amit értelmesnek és élvezetesnek találsz. A hobbi lehet egyedül eltöltött, csendes idő, olvasás, zenehallgatás, festés, a barátaiddal való találkozás (nem az alkoholizálás), a főzés, a természettel való kapcsolódás, a sportolás vagy akár az utazás.

A hobbi mentális és fizikai befektetés

Ha időt szánunk arra, hogy kellemes tevékenységeket végezzünk, az a kutatások szerint a mentális és a fizikai egészségünkre is jó hatással van.

  • A szabadidőben végzett tevékenységek bizonyítottan csökkentik a stressz-szintet. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a kísérletben részt vevők mintegy 75 százalékának a kortizolszintje (a stressz egyik legszélesebb körben vizsgált hormonális markere) csökkent az alkotási folyamat után, és ehhez arra sem volt szükség, hogy legyen előzetes művészeti tapasztalatuk.
  • Egy új-zélandi tanulmány szerint a kreatív tevékenységekben való részvétel javítja a közérzetet, amelynek hosszú távú hatásai lehetnek.
  • Azok a felnőttek, akik rendszeresen részt vesznek valamilyen csapatsportban, kisebb valószínűséggel tapasztalják a depresszió, a szorongás vagy a stressz tüneteit.
  • A fizikai aktivitással járó hobbik számos egészségügyi előnnyel járnak, egyebek között a vérnyomás és a pulzusszám csökkenésével. A szakértők egyetértenek abban, hogy már 10 perc természetben töltött idő is javíthatja a hangulatot, a koncentrációt és az általános közérzetet. Az olyan kardiógyakorlatok, mint a gyaloglás, a futás, a kerékpározás vagy a jóga, nagyszerűek a fizikai és a mentális egészség számára egyaránt.
  • Míg egyes hobbik javíthatják a fittséget, más elfoglaltságok még az agyműködést is frissíthetik. Kutatások szerint például a hangszeren való játék javíthatja a memóriát, míg más, kreatív elfoglaltságok (például az olvasás vagy a társasjátékok kirakása) segítenek megelőzni a későbbi demenciát.

Ha tehát a téli időszakban a szokásosnál is enerváltabbnak, levertebbnek érzed magad, érdemes elmenni egyet kocogni, találkozni a barátokkal, olvasni egy jó könyvet, vagy elkezdeni egy régi hobbit, ami korábban érdekelt. 

Legyen időd magadra!

Még akkor is kell találni napi fél-egy órát arra, hogy egy kicsit magunkkal foglalkozzunk, és olyan dolgot csináljunk, ami örömmel tölt el minket, ha nagyon elfoglaltak vagyunk. Lehet, hogy ezért fél órával korábban kell kelned, vagy más kompromisszumot kell meghoznod, de hidd el, hosszú távon megéri.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1718024782
süti beállítások módosítása