Van itt egy baktérium, amely még sok gondot okozhat neked is

Szponzorált tartalom

2023. március 28. Kontent

 shutterstock_1672672963_vg8.jpg

Tudsz arról, hogy létezik egy olyan baktérium, amely benned él, de ha eltéved, sok kellemetlenséget okozhat az intimzónádban?

A bakteriális hüvelyfertőzést a legtöbb nőnek nem kell bemutatni, hiszen az egyik legsűrűbben előforduló kórkép. Kevesen tudják, hogy leggyakrabban a rossz helyre keveredett E. coli baktérium okozza. Ezt a furcsa nevű bacit a tévhitekkel ellentétben nem mástól kapjuk el. Az E. coli a normál bélflóránk része, és a vastagbélben fontos funkciót lát el, mint például a K2-vitamin termelése. Jelenlétében a megbetegedést okozó baktériumok nem képesek elszaporodni az emésztőrendszerben. Esetenként a nem megfelelő higiénia miatt, máskor fizikai úton (lásd: testi együttlét) bekerülhet a húgycsőbe, és ott úgynevezett felszálló fertőzés alakulhat ki tőle. Ilyenkor tapasztalhatjuk magunkon a felfázásként emlegetett hólyaghurut tüneteit, a fájdalmas pisilést és a visszatérő, sürgető vizelési ingert.

Rossz hír, hogy a baktérium nem csak a húgyutakba kerülve okozhat galibát.

Mit keres a húgyhólyagomban?

A mozgásra is képes baktérium, az E. coli eljuthat a végbélnyílástól a hüvelyig és akár a húgyutakba is, és a pangó vizeletben (csakúgy, mint a székletben) nagyon gyorsan képes szaporodni. A vizeletben 17-30 percenként osztódik, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt duplázódik meg a mennyisége. Súlyos esetben a hólyagfalhoz tapadva úgynevezett biofilmet hoz létre, amely megvédi a kórokozót a környezetétől. Ez különösen a húgyutakban jelent problémát, mivel biofilmbe rendeződése esetén a szokásos antibiotikumterápia befejezésekor a fertőzés általában azonnal visszatér.

Az E. coli a hüvelyben ritkábban fordul elő, mint a húgycsőben, de elszaporodva ott is fertőzéseket okozhat.

Hogyan okoz fertőzést a hüvelyben?

Ahogy azt korábban is megírtuk, a hüvelyi fertőzés elsődleges oka a hüvely védelmét biztosító tejsavbaktériumok mennyiségének megcsappanása. Ilyenkor a Lactobacillusok által kialakított savas hüvelyi pH védelme megszűnik, és a kissé lúgosabb közeg már engedi a betegséget okozó mikrobák – köztük az E. coli baktériumok – szaporodását. Az E. coli például rendszerint a végbél környékéről kerül a hüvelybe. Utóbbit megelőzhetjük:

  • a helyes törlésirány (elölről hátrafelé) betartásával,
  • a tanga viselésének mellőzésével,
  • ha a szexuális együttlét előtt és után is tisztálkodunk odalent (de nem illatosított mosakodógéllel, az irrigálást pedig felejtsük el!)

Tudtad?

A székrekedés során a széklet hosszú időn át a vastagbélben marad, így folyamatos táplálékforrás a mikrobák számára. A napi székletürítés biztosítja az emésztőrendszerben élő mikrobakolóniák öntisztulását. Érdemes rostban gazdag étrendet kialakítani, ugyanis a rostok lazábbá és formálhatóbbá teszik a székletet, amely a belekből fennakadás nélkül, napi gyakorisággal távozhat.

Gondoskodj a megelőzésről!

Amennyiben hajlamos vagy a hüvelyfertőzésekre, lehetőség van pH-mérő tesztet beszerezni. Ez segíthet megállapítani az aktuális hüvelyváladékod kémhatását, amelynek normál körülmények között enyhén savasnak (3,8-4,2 pH) kell lennie. A teszttel ellenőrizheted például azt is, hogy az alkalmazott kezelés képes volt-e a hüvelyi kémhatást helyreállítani.

Az egészséges hüvelyflóra és a savas pH elengedhetetlen ahhoz, hogy a fertőzéseket elkerüljük, illetve megakadályozzuk a hüvelybe tévedt E. coli baktériumok elszaporodását. A saját egészséges hüvelyflóra támogatásának módszereiről ebben a cikkünkben olvashatsz.

 

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8718076886
süti beállítások módosítása