Babát vársz? Ezért ne vedd félvállról a hüvelyi fertőzést

Szponzorált tartalom

2024. március 22. Kontent

vg6.jpg

Az egészséges hüvelyflóra elengedhetetlen a női reproduktív rendszer megfelelő működéséhez, ezért jó megtanulni, hogyan tehetünk érte. Ez különösen igaz a terhesség alatt, amikor az anya és a magzat egészsége kiemelten fontos a zavartalan várandósság érdekében.

Az egészséges hüvelyflórában élő tejsavbaktériumok segítenek megvédeni a hüvelyt a kórokozóktól, fenntartva a megfelelő pH-értéket és egyensúlyt a különböző mikroorganizmusok között. A bakteriális vaginózis során a hüvelyflóra egyensúlya felborul. Általában ki lehet találni, hogy mi okozza a bajt, hiszen bizonyos tényezők növelhetik a fertőzések megjelenésének esélyét. Nagyobb valószínűséggel bukkan fel a fertőzés például egy gyógyszeres kezelés, antibiotikumkúra után, de szerepet játszhat benne az is, ha elhanyagoljuk, vagy éppen túlzásba visszük az intimhigiéniát. Várandósan az intim zóna jóval érzékenyebbé válik, így nagyobb az esély infekciók kialakulására.

Csak a testem változik

A várandósság alatt természetes, ha erősebb folyást tapasztalsz, ahogyan az is, ha az intim területeid a nagyobb vérellátás miatt megduzzadnak. Ha a normálishoz képest kicsit megnövekedett mennyiségű, szagtalan folyást érzékelsz, ami nem okoz diszkomfortérzetet, valószínűleg minden rendben van. Ha azonban szokatlanul bőségessé és híggá válik, kellemetlen szaggal, esetleg viszketéssel vagy fájdalommal párosul, minden esetben fordulj orvoshoz.

A várandós testben végbemenő természetes változások egyike, hogy megnövekszik a női hormonok szintje, a hüvelyflóra pedig érzékenyebbé válik, mint általában. A bakteriális vaginózis megjelenése mellett gyakori a hüvelygomba kialakulása is, amelyet túrós állagú hüvelyváladék és viszketés kísér. A gombás és bakteriális jellegű problémákat sem szabad félvállról venni. Ha bizonytalan vagy, mert diszkomfortérzeted vagy a szokásostól eltérő folyásod van, ahelyett, hogy saját magad próbálnád diagnosztizálni, mindenképp keress fel egy szakembert.

A bakteriális vaginózis egy viszonylag egyszerűen kezelhető fertőzés. A kúra alatt érdemes mellőzni a szexet, amíg helyre nem áll a hüvelyflóra egyensúlya. Ennek a meggyorsítására javasolt hüvelyflóra helyreállító-kezelést is indítani.

A kezelés egyben a megelőzést jelenti

A terhesség kilenc hónapja alatt természetes, hogy az anya a lehető legnagyobb biztonságban akarja tudni a méhében fejlődő magzatát, ezért ilyenkor kiemelten fontos az intim egészség megőrzése. A kezeletlen bakteriális vaginózis növelheti például a koraszülés és a terhesség megszakadásának kockázatát, illetve a csecsemő nagyobb eséllyel születik alacsony testsúllyal.

Hogyan tehetsz az intim egészségedért?

  • Egészséges táplálkozással, mérsékelt szénhidrát- és cukorfogyasztással, megfelelő hidratációval és rendszeres testmozgással.
  • Rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokkal, amelyek lehetővé teszik egy esetleges probléma korai felismerését, kezelését.
  • Az illatosított szappanok és higiéniai termékek mellőzésével.
  • Segíthet az is, ha jól szellőző, pamut fehérneműt viselsz.
  • Ha nem végzel orvosi javallat nélkül irrigálást, ugyanis ezzel kimoshatod a „jó” baktériumokat, amelyek segítenek fenntartani a hüvelyflórád egyensúlyát.
  • Biztonságos szexszel – a fertőzések elkerülése érdekében ajánlott az óvszerhasználat.

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amelyen sok terhes nő is átesik. A megfelelő és időben történő kezelés elengedhetetlen, ezért fontos, hogy mielőbb felismerd a tüneteit és fordulj nőgyógyászhoz.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8018353257
süti beállítások módosítása